Mama se brine o bebi, a tko se brine o mami?

Jedan tekst za tate kako bi shvatili koliko su važni i koliko mogu pomoći svojim partnericama na najrazličitije načine. O njima ovisi i kako uspješno će mama moći odgovoriti na sve bebine potrebe


Još je koliko-toliko uvriježeno da treba poklanjati posebnu pažnju trudnicama, ali nove mame često se osjećaju usamljeno i povjeravaju mi se o nedostatku pažnje i dodira. Možda bi ovaj tekst bilo bolje objaviti u nekom časopisu za muškarce, ali vjerujem da će i ovako naći put do pravih ruku.
Uza svu ljepotu i uzbuđenje koje donosi rođenje djeteta, potrebe i zahtjevi novorođenčeta često preplave mamu. Uz isprekidan san, bolna prsa u prvim danima, možda i bolnu ranu od porođaja, divlji ples hormona u majčinom tijelu, dijete koje plače a ne može reći zašto - život se odjednom pretvara u kaos i počne se u potpunosti vrtjeti oko novog člana obitelji. Ostaje vrlo malo vremena za osnovne potrebe majke, poput sna, jela ili tuširanja, a da ne spominjemo maženje i paženje. Za bebu je najvažnije da je mama što opuštenija i što sretnija, a da bi to postigla, katkad je presudan upravo partner. Jasno da je i očevima potrebna nježnost u ovom razdoblju jer se mogu osjetiti preopterećeni novim odgovornostima te zapostavljeni zbog novog člana obitelji, ali važno je da bez obzira na to novoj mami poklone posebnu pažnju. Često beba prvih mjesec dana uglavnom spava i jede, i taman kad se svi koji su nakon porođaja pomagali razbježe i vrate svojim životima, mame ostanu bez pomoći i same. A prava avantura s bebom tek počinje - dijete je sve aktivnije, dolaze grčevi, bebini prvi štrajkovi dojenja i slično.

Tate, evo što vam je činiti!

Odvojite vrijeme za razgovor. Jedan od najjednostavnijih načina da tetošite suprugu i sebe te njegujete svoj odnos jest da razgovarate. O vašem danu, o njezinu danu, o bebinu danu. Razgovarajte o osjećajima koje doživljavate, ne sudite partnerici zbog njenih strahova i misli, koliko vam god oni čudno mogli zvučati. Budite tu jedno za drugo, dodirujte se, bila to ruka na koljenu ili rame uz rame dok sjedite jedno pokraj drugog.

Omogućite mami predah. Ovo je jako važno i nije riječ samo o djetetu. Ako je suđe u sudoperu, rublje stoji u perilici, ne pitajte je zašto - odradite dio posla umjesto nje. Puno je stvari koje treba napraviti u danu nove mame, a jedna je od njih da se ona pobrine za sebe. Odvojite vrijeme za čuvanje bebe dok mama spava ili čita. Tako uloženo vrijeme vratit će vam se stostruko. Razvijat ćete svoj odnos s djetetom, a mama će biti sretna i ispunjena.

Masaža čini čuda. Bila to kratka masaža vrata ili masaža čitavih leđa, dodir i ugoda jednostavne su stvari koje mogu imati silno pozitivan učinak na mamu, a onda i na cijelu obitelj. Izaberite trenutak kad je mama slobodna i upotrijebite losione s esencijalnim uljima da doživljaj bude potpun.

Ljubav ide kroz želudac ili barem tako kažu. Znamo da očevi naporno rade tijekom dana i da su iscrpljeni od novih dužnosti, ali za svaku umornu mamu dan u kojem ne treba kuhati ručak/večeru može biti veći doživljaj od večere u restoranu s pet zvjezdica.

Napravite paket za tetošenje. Napunite kutiju jednostavnim stvarima poput krema za ruke, losiona za tijelo, ubacite nekoliko omiljenih stvari ili čak kakav poklon-bon, ali pazite da ima dugi rok trajanja. Svijeća, narukvica, album sa slikama ili bez, lijep notes za prve dojmove s bebom… Taj paket može biti jeftin ili skup, ukrašen vrpcama i cvijećem ili jednostavan, ali bez obzira na sadržaj i prezentaciju važno je da prosijava glavna ideja - da je vaša partnerica vama još uvijek posebna.

Tate, ne zaboravite koliko ste važni u svojoj obitelji! Bebi je hrana majčino mlijeko, a vašoj je partnerici hrana vaša pažnja, nježnost i dodir. Da biste se osjećali revitalizirano, opušteno i voljeno, dovoljne su dvije male, ali iskrene riječi na kraju dana: "Kako si?" Na kraju krajeva, svaka mama želi znati da je još uvijek važna svome partneru. Isto, naravno, vrijedi za tate.

 

Napisala: Hana Francetić Brčić, dipl. sociologinja, certificirana Birthing from within mentorica i doula, Gestalt psihoterapeut edukant, te majka troje djece
http://www.mamekodhane.com/

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

UNICEF slavi 70. rođendan

Na proslavi održanoj povodom sedamdesete obljetnice osnutka UNICEF-a…

UNICEF organizira pomoć za izbjeglu djecu

Zbog sve većeg broja izbjeglica koje pristižu u…

Pomoć roditeljima koji s djecom bježe od rata na Bliskom istoku

Dragi roditelji, vjerojatno ste se, kao i mi,…

Pročitajte i:

Zašto je važno pustiti djecu da se dosađuju?

"Dosadno mi je!", rečenica je koju danas često možemo čuti od djece, što ne čudi,…

djevojčica tijekom pandemije koronavirusa s maskom na licu i zaštitom od komaraca

Svim snagama protiv komaraca! Kako zaštititi najmlađe i mogu li komarci prenijeti koronavirus?

Komarci su napasnici koji nam redovito kvare ljeto. U trenutačnoj situaciji, kada nam prijeti koronavirus,…

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…

Glorija Peranić

Prva hrvatska edukatorica po principima pozitivne discipline: 'Samo ovako odgojit ćete sretnu djecu i dobre ljude!'

Uvjerenje da se djeca mogu ponašati bolje onda kad se osjećaju bolje, temelj je odgoja…