mama i njezin novi dečko

Mama ima novog dečka!

Novi partner može preuzeti posebnu ulogu u životu djeteta i postati osoba kojoj će se dijete ponekad i radije povjeriti nego biološkom roditelju. I, zato, ljubavi treba dati šansu, ali i dobro 'pripremiti teren'

Nova ljubav rastavljenih roditelja - koliko je samo filmova snimljeno na tu temu? Stvaran život s kojim se svakodnevno suočavamo puno je kompliciraniji od scenarija koje viđamo u serijama, filmovima ili knjigama, pa se nerijetko događa da roditelj odustane od svoje nove ljubavi u ime djetetove sreće i mira ili pak dijete pati jer nikako ne može prihvatiti da u životu njegove majke ili oca postoji netko ‘treći’. No, uz puno pažnje i taktičnosti nova ljubav roditelja ne mora predstavljati traumu za dijete, već ono i u novoj, proširenoj obitelji može imati bezbrižno i sretno djetinjstvo, kažu dipl. psihologinja Tatjana Gjurković i psihoterapeutkinja Jelena Vrsaljko iz centra Proventus u Zagrebu. Evo njihovih savjeta…

Pravo na zaljubljivanje

Veliki broj razvedenih roditelja kada upoznaju novog partnera žive u strahu kako će to reći svom djetetu ili djeci. Donekle postoji opravdana bojazan jer će njihovoj djeci u život odjednom ući sasvim nova i nepoznata osoba, što može biti stresno. U svemu tome jako je važno uvjerenje roditelja jer će ono upravljati njegovim ponašanjem u situaciji upoznavanja djeteta s novim partnerom. Primjerice, ukoliko roditelj ima osjećaj krivnje, grižnje savjesti ili nekakav sličan neželjeni osjećaj, on će se svakako u nekom obliku osjetiti na prvom susretu, a to može utjecati na atmosferu te samim tim i na povećanje ionako prisutnog stresa. Zbog toga bi bilo dobro da roditelj preispita svoja uvjerenja te da prihvati da je sasvim u redu misliti na sebe u smislu ostvarivanja veze s određenom osobom. To, naravno, ne isključuje da treba razmišljati kako da pomogne djetetu da se adaptira na novonastalu situaciju. S druge strane, prirodno je i normalno da dijete osjeća ljubomoru i strah da će se roditelj udaljiti od njega i to treba respektirati te pomoći djetetu da to prihvati, ali to i dalje ne znači da roditelj čini nešto krivo.

Poštujte djetetove osjećaje

Način predstavljanja partnera djetetu ovisi o djetetovoj dobi i zrelosti: predškolskoj djeci može se predstaviti kao dobar prijatelj ili prijateljica, dok školska djeca već mogu pojmiti pojam romantičnog odnosa te se to djetetu tako može i predstaviti. U svakom slučaju, upoznavanje djeteta s novim partnerom ne mora biti ništa strašno, no jako je bitno da dijete novog partnera upozna tek kada se naviklo i prihvatilo činjenicu da njegovi roditelji više ne žive zajedno. Što se toga tiče djetetovi osjećaji trebaju biti na prvom mjestu. Također, koliko dijete iz bilo kojeg razloga smatra da je dolaskom nove osobe narušena njegova intima, treba mu osigurati što više osobnog prostora te paziti na to da se njegove navike previše ne mijenjaju. Važno je napomenuti i da je sasvim u redu da roditelj, ako osjeća laganu tremu zbog upoznavanja, to kaže djetetu (naravno ovisno o djetetovoj dobi). Naime, osim što od roditelja uče mnoge korisne stvari, kao što su kako učiti ili pospremati, djeca na roditeljskom primjeru uče i ponešto o iskazivanju emocija. S obzirom da su i roditelji prvenstveno ljudi  u redu je i preporučljivo da svoje emocije ne sakrivaju od djece već da ih s njima dijele.

Za sve treba vremena

Od odnosa između djeteta i partnera ne treba odmah puno očekivati. Kao i svaki odnos, i ovaj se stvara s vremenom, a polagano upoznavanje i zajedničko druženje utjecat će na njegovo formiranje. U tom smislu nije preporučljivo stalno uplitanje biološkog roditelja. Možda je ponekad teško samom sebi objasniti da nova osoba u djetetovom životu i dijete moraju samostalno razvijati odnos koji ne mora uvijek nužno i pravocrtno ići u smjeru koji bi roditelj djeteta želio, no uplitanje roditelja u taj odnos samo ga opterećuje jer će ili dijete ili novi partner raditi nešto zbog roditelja djeteta, a ne zbog spontane želje za time. To nužno za sobom povlači osjećaj opterećenja i otvara prostor za manipulacije i razne psihološke "igrice" koje, u stvari, zatavaraju vrata i kod novog partnera i kod djeteta za pravi intiman odnos oslobođen takvih igara.

Biološki roditelj može se (i mora) uplitati u odnos jedino u cilju zaštite svog djeteta ako je dijete ugroženo, no sve dok se odnos razvija uz poštovanje prema djetetu kao prema osobi, i djetetu i novom partneru treba osigurati prostor za razvoj njihovog posebnog odnosa. Ako se dopusti da se taj odnos s vremenom razvija, novi partner može preuzeti posebnu ulogu u životu djeteta i postati osoba kojoj će se dijete ponekad i radije povjeriti nego biološkom roditelju. No, partner pritom ne treba inzistirati da preuzme identitet roditelja – dijete bi, u normalnim okolnostima, i dalje trebalo imati oba biološka roditelja koji zajednički brinu o njemu i koje ono voli. Čak i ako tome nije tako, inzistiranje na identitetu roditelja može biti kontraproduktivno. Pustite dijete da samo odluči u kojoj će mjeri prihvatiti novu osobu u svom životu.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Božić s djecom

15 savjeta kako da sačuvate duh Božića u svojim obiteljima

Pred nama je Božić, vrijeme obiteljskih druženja i…

braća i sestre i važnost odnosa među njima

Što odnos između braće i sestara govori o vašoj obitelji?

Obitelj je siguran temelj svega što će se…

Pročitajte i:

zaposlena mama

Kako je to danas biti mama? Pandemija, rad od kuće, učenje s djecom...

'Sretna mama, sretna obitelj', mnogo istine je u ovoj izreci. Posebno danas majke su izložene…

Zrinka, Duje, Luka i Karlo

Mame, želite li skuhati brzi, zdrav i jeftin obrok, pitajte mamu Zrinku!

Zrinka je majka trojice sinova koja je odlučila s ostalim majkama, koje su zaposlene, opterećene…

poplava

Može li osiguranje pokriti i štetu na stvarima u nekretnini?

Nakon što im je kuća poplavljena, osim kuće, stradale su i stvari u kući, pa…

'Naša se beba puna četiri mjeseca niti jednom nije nasmijala...': ovo je naša priča o borbi za dijagnozu!

Nevjerojatno je koliko je prije više od deset godina bilo teško doći do dijagnoze bolesti…