Angelina Jolie i kći Shilon

Majka i kći: odnos pun izazova! A znate li što djeca najviše zamjeraju roditeljima?

Iako je majčinska ljubav bezuvjetna, činjenica je da je taj najprirodniji odnos, ustvari, nerijetko mjesto najvećih zamjeranja

Bivši supružnici, 45-godišnja Angelina Jolie i 56-godišnji Brad Pitt već godinama vode bitku oko skrbništva nad njihovo šestero djece, koja je nedavno svoj nastavak dobila na sudu. Međutim, sve to loše utječe na 19-godišnjeg Maddoxa, 16-godišnjeg Paxa, 15-godišnju Zaharu, 14-godišnju Shiloh i 12-godišnje blizance Knoxa i Vivienne. Međutim, sve to najteže podnosi Shiloh, prvo zajedničko dijete ovih bivših supružnika, koja, piše National Enquirer, a prenosi Story, više ne može podnijeti Angelinu.

Naime, izvor blizak ovoj slavnoj, ali i kontroverznoj obitelji otkrio je kako je Shiloh očajna i moli oca da ju spasi od majke i uzme k sebi. ‘Njihov ‘gadan’ razvod najviše je utjecao upravo na Shiloh. Oduvijek je imala poseban odnos s Bradom, s Angelinom nikada. Preklinje Brada da joj dopusti da živi s njim’, otkrio je izvor.

Inače, upravo se Shiloh našla pod najvećim povećalom javnosti, i to još od djetinjstva, kada se počela oblačiti poput dječaka. U veljači ove godine promijenila je ime u John, a strani mediji pišu i kako će se uskoro podvrgnuti operaciji promjene spola. 

View this post on Instagram

A post shared by Shiloh Nouvel Jolie-Pitt (@shilohnouveljoliepitt) on

Odnos s majkom jedan je od najtrajnijih emocionalnih odnosa kojeg ostvarujemo u životu, pun podrške i bliskosti, ali istovremeno i zahtjevan, prepun turbulencija i očekivanja, nerijetko ‘začinjen’ zamjeranjem i neopraštanjem te osjećajem odbačenosti. Mnoge žene priznat će da je majka na njih najviše utjecala i da je umnogome odredila njihove životne odabire. Ništa čudno s obzirom na to da smo od rođenja usmjereni na majku. Tijekom odrastanja ona oblikuje naš identitet putem emocija, poruka i ponašanja, što definira naš odnos s drugima.

!Psihijatri i psiholozi često govore da je utjecaj majke na psihički razvoj djeteta jedna od najznačajnijih, a svakako najeksploatiranijih tema u psihologiji. Kvaliteta emocionalne veze između majke i djeteta, prema teorijama razvojne psihologije, određuje kasniji odnos osobe prema sebi samoj, ali i prema svijetu oko sebe. Na samom početku majka i dijete predstavljaju jedinstvo u kojem je dijete apsolutno ovisno o majci. Stručnjaci vole reći da je ono što dijete vidi u očima svoje majke upravo ono samo. Majka djeluje kao zrcalo koje empatijski reflektira različita dječja raspoloženja i na taj način uvodi dijete u njegov unutarnji svijet. Ono što majčino lice iskazuje daje djetetu potvrdu njegovog postojanja“, kažu stručnjaci.

Roditeljstvo i odgoj djeteta zbog svog prirodnog slijeda čine se ponekad kao jedna od najjednostavnijih stvari na svijetu, ali su zapravo najodgovornije životne uloge koje očekuju većinu ljudi. Moramo biti svjesni da smo donekle robovi vlastitog nasljeđa, pa tako ni majke ne mogu izbjeći da u svoje veze s djetetom unesu sličnosti kakve su roditelji imali s njima.

Iako je majčinska ljubav bezuvjetna, činjenica je da je taj najprirodniji odnos, ustvari, nerijetko mjesto najvećih zamjeranja. Evo sedam činjenica koje djeca najviše zamjeraju majci: što ih nije više grlila i mazila; što ih je više kritizirala, a puno manje hvalila; što je više držala prodike, a manje slušala; što je obećavala, a nije izvršavala; što je kažnjavala; što su djeca uvijek bila dežurni krivac i što nije više govorila “Volim te!”.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Angelina Jolie i Brad Pitt

Brad Pitt dobio prvi korak u borbi za skrbništvo nad djecom

Iako želi imati potpuno skrbništvo nad djecom, Angelina…

Brad Pitt

20-godišnjakinja čeka dijete Brada Pitta?

Jedan od najpopularnijih glumaca na svijetu i miljenik…

Angelina Jolie

Angelina Jolie ima puno razloga za sreću u izolaciji

Slavna glumica otkrila je što je po njezinom…

Brad i Jennifer otkrili ime djeteta

Nadahnuti zajedničkim prijateljem, Georgeom Clooneyjem, koji je odigrao…

Pročitajte i:

vožnja biciklom

Biciklom naletio na pješaka i ozlijedio ga! Podliježe li kaznenom postupku?

Odvjetnica Blaženka Musulin odgovara na pitanja čitatelja

braća i sestre i važnost odnosa među njima

Što odnos između braće i sestara govori o vašoj obitelji?

Obitelj je siguran temelj svega što će se kasnije događati u životu, smatra splitska poduzetnica…

Držite li se preporuka stručnjaka oko vremena koje vam djeca provode pred ekranima?

Većina djece pred ekranima provodi puno više vremena od onoga koje preporuča struka

mama i kći se maze i sretne su unatoč koronakrizi

Psihologinja o djeci i koronakrizi: 'Budite strpljivi, ali pazite i na ove znakove!'

Doc. dr. sc. Bruna Profaca u velikom je intervjuu za Roditelje.hr otkrila kako djeca reagiraju…