Lujo Kunčević i Sara Spinčić

Lujo Kunčević: ‘Sara je dobila nekoliko novih nijansi podočnjaka, ali prepuna je ljubavi… i panike’

Mladi glumačko-glazbeni par Lujo Kunčević i Sara Spinčić s nama su podijelili najljepše, ali i najteže trenutke koje im je donijelo roditeljstvo

Početkom ožujka njih dvoje postali su roditelji. Svijet Sare Spinčić, glumice, pratećeg vokala i manekenke i Luje Kunčevića, filmskog, televizijskog i kazališnog glumca, uljepšao je sinčić kojemu su nadjenuli ime Leon. S mladim i presretnim roditeljima, koji iza sebe već imaju dva mjeseca roditeljskog staža, porazgovarali smo o malenom, ali i prvim danima kada su se tek morali priviknuti na posve drugačiju, ali uistinu posebnu svakodnevicu.

Unatoč stalnom mijenjanju mjera koje se tiču pratnje na porodu, ostvarila se vaša želja da Lujo ipak bude uz vas u rađaonici. Koliko vam je to značilo?

Prije poroda sam mislila da će mi značiti, a nakon poroda mogu reći da je značilo i više nego što sam očekivala. Osim što je bio tu da meni pomogne i odgovara na pitanja doktorima kada ja nisam mogla, neopisivo je značilo podijeliti trenutak Leonovog rođenja s osobom koju voliš i koja je bebin tata, kao i onaj prekrasan osjećaj kada vidiš kako to malo biće njegov tata gleda u čudu očima punim suza od sreće.

Lujo Kunčević i Sara Spinčić

Je li vam porod bio pozitivno iskustvo i koliko se razlikovao od vaših očekivanja i saznanja o porodu?

Rodila sam prirodnim putem, a za razliku ne mogu reći obzirom da je jedino što sam očekivala bilo neočekivano i novo iskustvo. Znam samo da kada su trudovi prestali i kada sam ugledala naše malo čudo, ništa više nije postojalo osim nas i naših prvih trenutaka.

Kako ste se osjećali kad ste prvi put primili sina u naručje? Kako su protekli dani u rodilištu?

Prvi put sam ga primila čim se rodio i ostao je s nama nekih pola sata. Znam samo da smo bili neopisivo sretni kada su mi ga dali, a jedva sam čekala da mi ponovo dođe nakon što su me smjestili u sobu. Morali smo nažalost ostati par dana duže u bolnici, što mi je teško palo, ali sve smo izdržali samo da bebač što prije i zdrav stigne doma.

Iza vas je dva mjesca dana majčinstva, koliko vam se svakodnevica promijenila? Kako su izgledali prvi dani s malenim kod kuće? Tko vam je pomagao i jeste li se uspjeli sasvim oporaviti od poroda?

Prvi dani izgledaju slično kao i danas, ali smo ipak ulovili malo bolji ritam spavanja i bolje se upoznali. Mislim da je pretjerivanje zastrašivanje budućih roditelja oko brige o djetetu. Svakako da su nam se dani promijenili u odnosu na one prije rođenja bebe, ali unatoč neispavanosti sa sigurnošću mogu reći da su se promijenili na bolje. Uz kuhara Luju nije bilo teško što se hrane tiče, a Leonovo hranjenje je ionako prepušteno meni.

Što biste poručili budućim mamama, kakav je uistinu oporavak od poroda?

Budućim mamama bih poručila da najprije slušaju svoj instinkt vezano uz bebu najviše, a onda i za sebe. Da slušaju svoje tijelo i kada misle da su bolje, pričekaju još koji dan i tek onda krenu u malo veće šetnje ili rad po kući. Također, da se paze i redovito masiraju ukoliko doje, zna biti neugodno ako dođe do mastitisa, a temperatura ide i do 40, što svakako nije idealna opcija u vrijeme kada ti treba odmora.

Lujo Kunčević i Sara Spinčić

Kakav je Leon beba?

Leon je već sad znatiželjna beba, željan je pažnje i voli kad mu se priča, pjeva ili kad se igramo, a najviše se smije. Kažu nam i da je motorički dosta napredan, a mi se samo veselimo svakom njegovom malom i velikom koraku.

Što vam je najveći izazov u svakodnevici s njim, a što je najljepše što vam je donijelo majčinstvo?

Najveći izazov je otkriti uzrok plača, a najljepše je ugledati njegov osmijeh kada je sve u redu. Tu je također i novo iskustvo osjećaja ljubavi kao i snage za učiniti što god treba samo da on bude dobro.

Dojite li ga ili ste prigrlili i bočicu kao pomagača?

Oboje. Dojim, ali tu i tamo uskoči i bočica pogotovo kada smo vani ili kad je s tatom, s time da dobije i izdojeno mlijeko.

Lujo Kunčević i Sara Spinčić

Kakav je Lujo tata?

Lujo je ukratko divan i pažljiv tata, a Leon najviše voli ležati na njemu i slušati što mu tata priča. Ponekad ga zna malo zezati kroz igru pa se već vidi da će biti stroži od mene, ali sve uz puno ljubavi i pažnje, a Leon je već sada počeo primjećivati njegov glas kada dođe doma.

I jedno pitanje za tatu: kakva je Sara mama?

Nervozna, neispavana i s nekoliko novih nijansi podočnjaka. Ali prepuna ljubavi, brige i naravno panike. Ako Leon krene plakat, sve je na drugom mjestu. Čak i hrana, koja je dosada bila na prvom. Tako da sam ja pao na treće. ‘Dripac’ to naravno iskorištava maksimalno pa čim ga se ne gleda par sekundi, upozorava na svoje postojanje jednim dugim “muuuaaaa”. I onda Sara trči. I Luji ostaje pola njezinog tanjura. Eto, zapravo i nije toliko loše hahaha.

Razgovarala: Josipa Scotti Čavlina
Fotografije: Instagram @sarashine_ i @lujo_kuncevic

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Marin i Kristina Čilić

Marin i Kristina Čilić uskoro drugi put roditelji!

U obitelji našeg poznatog tenisača puno je razloga…

harry i meghan

Meghan Markle i princ Harry očekuju svoje drugo dijete!

Nakon spontanog pobačaja u srpnju prošle godine, Vojvode…

Pročitajte i:

ručno izdajanje

Ručno izdajanje je vještina koju vrijedi svladati: Donosimo i upute kako!

Manualno ili ručno izdajanje vrlo je korisna vještina, pogotovo ako ste nova mama i još…

beba u peleni

Kad je pelena 'prečista': Kako pomoći bebi koja pati od zatvora?

Ako je pelena vaše bebice nekoliko dana samo ispunjena mokraćom, bez traga stolice, naravno da…

mama i dijete na wc-u

'Dijete zuri u mene i kad sam na WC-u. Uf, zar roditelj ne može imati baš nimalo privatnosti?'

Neobično je, neugodno, pa čak i čudno. No, vjerovali ili ne, vašem je 2-godišnjaku ili…

slobodna igra

5 razloga zašto bi slobodna igra trebala postati važan dio djetetova dana

Jedno je od većih iskušenja modernih roditelja - kada je raspored njihove djece pretrpan organiziranim…