Kupaonica – oaza jutarnjeg buđenja i večernjeg opuštanja

Kakva je vaša kupaonica? Ne znate, ne primjećujete je? Ujutro se bezvoljno i pospano pokušavate u njoj razbuditi i dovesti u red, a uvečer tek na brzinu obavljate osnove higijene kako biste se mogli zavući u postelju, premoreni od radnog dana? Djecu kroz kupaonicu provlačite silom, koristeći je najčešće za brzinsko tuširanje, pitajući se pritom do kada ćete im vi morati prati zubiće? Vjerujte nam, vaša kupaonica neiskorišteno je carstvo koje vam može pružiti puno ugodnih trenutaka

Pretvorite kupaonicu u wellness centar svog doma! Boje svuda oko nas U kupaonici nema prevladavajuće boje ili dviju boja koji će se skladno dopunjavati? Promijenite to!

  1. Odabir može biti plava ili zelena boja, što će prostoru dati svježinu i "vodeni" ugođaj. Žuta, narančasta ili ružičasta razvedrit će vas čim uđete i otjerati san s očiju.
  1. Napravite "generalku": oslobodite sve nedostupne i zatrpane kutove, temeljito ih oribajte, zatim odbacite stare držače za ručnike, čaše. Nabavite sve dodatke odjednom, tako da budu skladni. Većina trgovačkih centara nudi komplet opreme, koji će uz to biti i povoljniji nego da kupujete jedan po jedan dio u različitim trgovinama.
  1. Dokupite namještaj koji nedostaje. Dodatni ormarić u kojem ćete držati samo ručnike, sapune i mirišljave soli za kupanje (pa će ručnici uvijek prekrasno mirisati i biti vam nadohvat ruke), dogradite radijator u obliku cijevi na kojima će se ručnici brzo sušiti…Priuštite si novi komplet ručnika lijepog uzorka.
  1. Postavite dodatna rasvjetna mjesta, neka se prostorija kupa u svjetlu! Želite li poseban ugođaj, nabavite regulator intenziteta rasvjete - postavlja se umjesto obične rasvjetne sklopke – i okupajte se u mirisnoj kupelji uz prigušeno svjetlo.
  1. Niste li zadovoljni pločicama, a spremni ste za veći zahvat, promijenite ih. Na tržištu postoje čak i tanke pločice koje se prikladnim ljepilom mogu zalijepiti na stare, pa nema razbijanja i nereda. Fuge se lako obnavljaju materijalom za fugiranje - odaberete li neku kontrastnu boju, efekt će biti sjajan!
  1. Mirisne svjećice egzotičnih oblika i skladnih boja postavite oko umivaonika, kade, na police… bit će ukras neupaljene, a ispunit će prostoriju mirisom i romantičnim treperavim svjetlom kad ih upalite. Biljke u kupaonici? Svakako!

, Image: 167216678, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Ako igdje u stanu postoji mikroklima koja pogoduje rastu biljaka, onda je to baš kupaonica. Svijetla i vrlo često s puno vlage u zraku - svako kupanje ili tuširanje kupaonicu pretvara u mali tropski raj. Pronađite mjesto blizu prozora, kako bi biljka uživala u danjem svjetlu. Nema li prikladne površine, visoka i tanka biljka poput palme može stajati na podu, ili jednostavno montirajte stalak na zid - na kutnoj polici raskošna paprat neće vam nimalo smetati, a bit će pravi ukras prostora.

Odaberite policu u stilu kupaonskog namještaja. Biljku posadite u atraktivnu posudu, boje u skladu s dominantnom bojom kupaonice, ako želite da se stopi s prostorom ili se pak poigrajte kontrastom - narančasta posuda u pretežno plavoj kupaoni bit će pravo osvježenje. Za sadnju mogu poslužiti staklene boce širokog grla, starinski vrč kakvim su se nekada ljudi polijevali tokom kupanja, a široka cvjetna posuda obložena mozaikom od komadića raznovrsnih keramičkih pločica bit će unikatni i umjetnički dodatak svakoj kupaonici.

Odvažite se i izradite je sami! Ako još veliko zidno ogledalo uokvirite mozaikom na isti način, učinak će biti potpun. Prilagodite kupaonicu djeci Čučnite ili kleknite, da bi se pustili u razinu dječjeg pogleda. Promotrite kupaonicu iz te perspektive. Ne vidite se u ogledalu? Ne možete dosegnuti umivaonik ni policu s čistim ručnicima? Manje preinake učinit će prostor djeci ugodnijim i pristupačnijim. Što više stvari oko svoje higijene djeca mogu obaviti sama, bit će zadovoljnija prilikom da budu samostalnija, a vi ćete imati manje posla oko njih. Tako ćete svi uživati u trenucima provedenim u kupaonici!

  • Kupite dodatno ogledalo zgodnog oblika (srce, oblak, Mikijev lik) i postavite ga tako da se maleni mogu gledati dok peru zube ili dotjeruju kosu. Dobro ga učvrstite, kako ga dijete ne bi moglo skinuti sa zida, razbiti i ozlijediti se. Uz ogledalo postavite i policu za dječje stvari: češalj, četkicu za zube, pastu… tu se treba naći i mjesto za kukicu, kako bi dječji ručnik bio nadohvat malim ručicama. Sve što živahnije, s likovima iz crtića! Boje možete uskladiti s bojom koja inače prevladava u kupaonici, pa šareni dječji dodaci neće narušiti cjelokupni dojam, naprotiv, poboljšat će ga!
  • Imate li dodatnog prostora, postavite dječji umivaonik na njihovu visinu. Koristi li dijete ipak zajednički, široka niska klupica na koju će se popeti kako bi moglo dosegnuti slavinu nužno mora biti vrlo stabilna, s gumiranom zaštitom protiv klizanja. Pod kupaonice obično je hladan, a poprskan vodom postaje klizak. Razmislite o tome da umjesto klasičnog kupaonskog kompleta malih tepisića nabavite veći tepih prikladnog materijala (koji se brzo suši) ili prostrite dvije-tri staze od rupičastog gumiranog materijala, toplih boja, tako da pokrivaju gotovo čitavu površinu poda. Tako će cijeli prostor dobiti na toplini, a klizavost će se posve izbjeći.

, Image: 77997445, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Glow Images RM

  • Djeca često stoje u kadi, a padovi su najčešći pri izlasku iz nje. Postavite rukohvat, a na dno kade položite protuklizni gumeni podložak (vadite ga redovito iz kade da se osuši i češće operite u mašini za rublje na 30 stupnjeva, kako bi izbjegli stvaranje plijesni).
  • Dozvolite djeci da prostor dopune svojim detaljima: ukrasite pločice samoljepivim sličicama prema dječjem izboru, smjestite u kupaonu patkicu za kupanje, pjenu u boji, spužvicu u obliku medvjedića… neka i njima kupaonica bude kao i vama: oaza jutarnjeg buđenja i večernjeg opuštanja.

Tekst: preuzet s www.vodiczaroditelje.com.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

dječak igra igrice i dopisuje se na društvenim mrežama

'Mislio sam da je to pubertet, a moje je dijete duboko patilo!' Ovo se među djecom događa - svaki dan!

Djeca danas odrastaju u virtualnom svijetu i od toga ne možemo (i ne trebamo!) bježati,…

obitelj s kućnim ljubimcem

Nabaviti psa ili ne? Možda vam ovo pomogne u odluci!

Mnoga pozitivna ponašanje i emocije povezana su s prisutnošću psa u obitelji, kažu znanstvenici koji…

djeca i autoimune bolesti

Autoimuna bolest uništavala je 10-godišnju curicu, a onda se sve promijenilo u dva mjeseca

Oporavak crijeva ključan je kod autoimunih oboljenja. Tu tezu zastupa i dr. Mark Hyman koji…

stvaranje navika kod djeteta

5 loših navika koje djeca kopiraju gledajući vas

Možete vi pričati koliko želite, ali većinu stvari djeca od vas uče gledajući vas. Stoga…