krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa kod djece nije rijetkost! Zašto i kako ga zaustaviti, pitali smo stručnjaka

Krvarenja iz nosa vrlo su učestala kod djece u dobi između druge i desete godine života, i to čak do nekoliko puta tjedno. Roditelje tada često uhvati panika jer ne vide očiti razlog krvarenja, a ono se može dogoditi u bilo koje doba dana, dok je dijete u vrtiću ili školi, što izaziva dodatnu nelagodu.

Otorinolaringologinja Željka Roje u svojoj knjizi 'Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju' razrješava mnoge roditeljske nedoumice vezane uz najčešće otorinolaringološke probleme kod djece, a mi smo je pitali o krvarenju iz nosa.

Zašto krvarenje iz nosa?
Nosne šupljine su iznimno dobro prokrvljene i opskrbljene arterijskom krvi iz nekoliko velikih arterija, čiji se krajnji najmanji ogranci sastaju na mjestu koje se naziva Kiesselbachov pleksus. On se nalazi na nosnoj pregradi, sasvim sprijeda s lijeve i desne strane, otprilike 0,5 - 1 cm udaljen od ruba nosnice. Riječ je o najčešćem mjestu krvarenja u dječjoj dobi. Upravo ovakav smještaj lokusa omogućava djetetu da ga često dira i ozljeđuje, npr. "kopanjem nosa" iz navike, svrbežom zbog alergije ili crijevnih parazita, tijekom brisanja nosa u prehladi i alergiji. Djeca tako narušavaju integritet sluznice, koja prekriva krvne žilice i izravno ili neizravno dovedu do puknuća krvne žile ili više njih u ovom 'klupku' i dolazi do krvarenja svježe crvene krvi sprijeda na nos. Dodatno se situacija može zakomplicirati unošenjem bakterija ili gljivica s površine kože i susljedna infekcija produljuje krvarenje te ga čini češćim. Više od 90% krvarenja iz nosa u djece upravo je s ovog mjesta u nosu i lako je rješivo konzervativnim putem.

Uzroci krvarenja iz nosa mogu biti opći i lokalni. Opći su rjeđi u djece, a riječ je o poremećajima zgrušavanja (hemofiliji), povišenom tlaku, promjeni nadmorske visine ili uzimanju nekih lijekova (NSAR, antikoagulansi).

Uglavnom, kod djece su češći lokalni uzroci, kao što je iritacija (suhi zrak, alergija, infekcija, 'kopanje' nosa, češanje, pretjerano puhanje i poseban način brisanja nosa), infekcija (u sklopu prehlade), trauma nosa, strano tijelo u nosu (često u djece), pogrešna upotreba sprejeva za nos (kriva pozicija vrška nosnog nastavka koje se okreće prema nosnoj pregradi umjesto prema nosnom krilcu).

Kako neka djeca uistinu često krvare iz nosa (jednom tjedno, svaki drugi dan… po noći, u školi…), valja se držati pravila prevencije krvarenja u slučaju preosjetljivog i preizloženog lokusa bogatog krvnim žilama. Takva preosjetljivost najčešće prestaje nakon puberteta!

Prevencija krvarenja iz nosa u djece uključuje:
– vlaženje zraka tijekom zime i ljeta (klima-uređaji jako isušuju zrak)
– vlaženje sluznice (sprejevi, gelovi, kreme)
– mazanje antibiotskom masti područja lokusa, gdje krvari, dvaput dnevno tijekom 10 dana
– liječenje podležećih stanja i bolesti (alergija, crijevni paraziti)
– edukaciju roditelja i djece

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa?
Prvo osnovno pravilo glasi: ostanite mirni jer jedino tako ni dijete neće uhvatiti panika. Posjednite ga na sebe, leđima prema svome trbuhu i nagnite ga lagano prema naprijed. Dijete neka drži usta otvorena, kako bi krv izašla iz usta, ako se kojim slučajem slijeva u ždrijelo. Dijete ne smije gutati krv!

Na prednju trećinu nosa, uza sam vršak, pritisnite prstom i držite čvrsto pet minuta bez povremenog popuštanja i provjeravanja je li prestalo krvarenje. Možete staviti hladan oblog na obraze i nos jer na taj način potičete stezanje krvnih žila i smanjujete krvarenje.

Ako krvarenje nije prestalo, pokušajte još jednom sve ispočetka. Cijelo vrijeme razgovarajte s djetetom umirujućim glasom o nečemu što na njega djeluje pozitivno.

Ako krvarenje ne prestane nakon drugog pokušaja, u nosnicu koja krvari stavite komad vate promjera 3 cm, natopljen 'običnim kapima za nos'. Ne stavljajte ga duboko, mora viriti iz nosa. Vata neka ostane u nosnici 20-ak minuta.

Ako ni nakon toga ne prestane krvarenje, javite se liječniku!

Najčešće pogreške koje roditelji čine kod zaustavljanja krvarenja!
1. Zabacivanje glave unatrag! Potiče slijevanje krvi u dušnik i jednjak te može dovesti do povraćanja krvi, kašlja ili gušenja!
2. Stavljanje hladnih obloga na vrat! Nekorisno!
3. Pritisak na nosne kosti! Nekorisno!

Tekst: S.M.
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Pročitajte i:

mama i dijete

Kad vaši klinci ne prestaju govoriti 'Mama, mama, mama' po cijeli dan: trikovi kako to zaustaviti

U vrijeme pandemije većina je roditelja na 'radu kod kuće', djeca su online, a često…

automobilska nesreća

Sin mi je na Sudu oslobođen krivnje za saobraćajnu nesreću, ali osiguranje ne želi platiti odštetu! Što sad?

Nakon sudskog procesa tijekom kojeg je oslobođen krivnje za uzrokovanje saobraćajne nesreće, sin jedne naše…

uspješno dijete

Želite odgojiti uspješno dijete? Znanstvenici savjetuju kako do cilja

Odgojem dijete pripremamo za život, učimo ga vještinama koje će mu pomoći da se jednoga…

brat i sestra se svađaju

Vječita borba između djece! Možete smanjiti rivalstvo između braće i sestara te ga pretvoriti u prednost!

Rivalstvo između braće i sestara zna biti vrlo stresno. Stručnjaci savjetuju kako ga svesti na…