tantrumi

Kratki vodič kroz tantrume: Za svaku dob, metoda koja pali!

Istraživanja pokazuju da suzbijanje emotivnih ispada u ranom djetinjstvu discipliniranjem, koje se temelji na strahu, dovodi do problema s kontrolom bijesa kasnije tijekom života

Svi su roditelji vjerojatno bili u ‘park-situaciji’: s dvogodišnjim djetetom ste u parku i vrijeme je za polazak. I nikada nije bilo većih problema pri odlasku iz parkića do ovoga puta. Rekli ste da je vrijeme za polazak, a ono se baca na tlo i vrišti: ‘Neeee!’

Vaše dijete je kroz tantrum izbacilo svoju ljutnju i frustraciju. Tata, mama, dobrodošli u djetinjstvo!

Iako ne postoji jedinstvena definicija o tome što je tantrum, ona se može shvatiti kao intenzivan, emocionalni ispad, koji naizgled dolazi niotkuda. Uvijek uključuje kombinaciju unutarnjih stresora (npr. glad, umor, frustracija itd.) i vanjskih stresora (npr. prelazak sa zabavne aktivnosti na manje zabavnu), a djetetova sposobnost se učinkovito nosi s danom situacijom je niska ili nikakva.

U kojoj su dobi tantrumi najčešći?

Tantrumi su najčešći u dobi od 2 do 5 godina, ali mogu započeti već s godinu dana, a mogu se nastaviti do pretškolskog uzrasta.

Tantrumi u dobi od 1 do 2 godine

Tantrumi uglavnom uključuju plakanje i tjelesnu manifestaciju kao što je bacanje na tlo, lupanje nožicama i ručicama u pod ili neki predmet. Najbolje što u ovoj dobi napraviti da smirite dijete je uzeti ga u ruke i utješiti.

Također, funkcionira i preusmjeravanje pažnje od onoga zbog čega je dijete uzrujano na nešto drugo. Na primjer, ako je ljuto jer mu ne dopuštate da istražuje nesiguran objekt ili područje, preusmjerite mu pažnju na alternativni objekt ili područje koje je sigurno.

Tantrumi u dobi od 2 do 3 godine

Kako vaša beba polako raste, pamćenje i kognitivne se sposobnosti razvijaju pa preusmjeravanje pažnje više nije tako učinkovita metoda smirivanja tantruma. Međutim, s poboljšanim pamćenjem dolaze i razvijenije jezične vještine koje maloj djeci pomažu da učinkovitije obrađuju i izražavaju svoje emocije.

Adresiranje djetetovih emocija i suosjećanje s onim zbog čega je uzrujano uči ih da ćete, kad izraze svoje osjećaje riječima, zadovoljiti njihove potrebe i bolje ih razumjeti. Djeca u ovoj dobi također mogu zahtijevati da ih primite u ruke kako bi se smirila budući da tjelesna agresija u ovoj dobi doseže vrhunac.

Tantrumi u dobi od 3 do 4 godine

Vaše bi dijete u ovoj dobi trebalo postati vještije u izražavanju svojih osjećaja verbalno, međutim, i dalje mu je potrebna pomoć u reguliranju osjećaja, čak i ako se čini da odbija vašu pomoć dok tantrum vlada njime.

Dajte mu vremena i prostora da se smiri, jer to je u ovoj dobi vrlo korisna tehnika. Istodobno, pobrinite se da zna da ste tu za njega, tako što ćete ga zagrliti, ako poželi utjehu.

Tantrumi u dobi od 4 do 5 godina

Do trenutka kada vaše dijete napuni 4 i 5 godina, trebalo bi moći izraziti svoje osjećaje riječima, kao i razviti alate koji će mu pomoći da se smiri.

Djecu u ovoj dobi može se naučiti koristiti vježbe disanja, progresivno opuštanje, jednostavne položaje joge i druge strategije samokontrole ako se počnu osjećati frustrirano, ljuto ili uznemireno. Postavljanje ‘kutka za smirenje’ ili posebnog mjesta na koje vaše dijete može otići kad god se treba smiriti može biti od pomoći u ovoj dobi.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Pročitajte i:

čaj od matičnjaka

Biljke kao pomoć kod dojenja: Pripremite čajeve i obloge!

Kad je riječ o biljkama i dojenju, neke se 'zelene' prijateljice preporučuju kao vjerni saveznici…

rodiljna naknada

Kada ostvarujem pravo na rodiljnu potporu?

Majci je odbijen zahtjev za potporu za novorođeno dijete jer neko vrijeme nije živjela u…

pubertet

Pubertet: Kako pomoći djetetu da izgradi zdravu sliku o sebi?

U vremenu kada društveni mediji nude iskrivljenu, naizgled savršenu sliku stvarnoga života, postoje načini da…

discipliniranje djeteta

Kakav ste roditelj: Želite imati sve pod kontrolom ili ne postavljete nikakve granice?

Odgajati dijete najteži je zadatak. Kakav pristup odabrati, ovisi o osobnosti djeteta, ali neke opće…