mala beba

Komunikacija s bebom: Tepanje ja preslatko, ali i korisno, štogod neki mislili o tome

Od prvoga dana beba treba komunikaciju s roditeljem, razmjenu nježnosti kroz dodir, hranjenje, tepanje, pjevušenje. Bez obzira koliko vam se činilo da vas vaša malena beba ništa ne razumije, ova je komunikacija vrlo korisna za njezin razvoj

Tko bi odolio tom malom smotuljku na prsima? Ne prođe sekunda da mu ne poželite tepati nešto slatko ili ga obasipati poljupcima. Nemojte se suzdržavati jer govor, tepanje i maženje višestruko su korisni za bebin razvoj, a pogotovo razvoj govora.

S bebama treba razgovarati, i to za početak na njihovu jeziku, a to možemo nazvati tepanjem! Budući da prvo razvijaju sluh za intonacije, bebe će najbolje čuti više intonacije i kratke slogove s naglim promjenama tona i zvuka pa takve češće i koristite. Kad se nauči snalaziti sa intonacijama, dijete postupno povezuje zvuk sa smislom riječi. Igrajte se zato one igre koje zvukovno podražavaju dijete jer na taj način pospješujete brži sveopći razvoj, a pogotovo razvoj govora.

Uz tepanje pokušajte i oponašati prave zvukove iz okoline i prirode, primjerice: "Pas laje: vau-vau, mama je kihnula: apciha, … vlak ide: ču-ču… Tepanje neka bude rezervirano za izljeve nježnosti, a ako vas je strah da dijete neće jednoga dana pravilno izgovarati neke riječi, to nikako nije pravilo. Kako se rastu i razvijaju, u jednome trenutku dijete će upijati vaše, odrasle razgovore, a vi ćete imati bezbroj prilika objasniti jednome 4-godišnjaku kako se izgovaraju neke riječi.

Jedan oblik komunikacije koji je posebno koristan za razvoj je znakovna komunikacija. Malo starije bebe će već znati dati pusu ručicom ili mahnuti gostima pa-pa. Na taj način potičemo dijete da povezuje razna osjetila, vježba koordinaciju oko-ruka, usvaja vezu između riječi i događaja te uči norme ponašanja. Konačno dijete tim radnjama jasno komunicira s nama što se može i bolje iskoristiti ako dijete od malena učimo znakovima za razne situacije. Znakovni jezik za bebe je vrlo učinkovit za komunikaciju dok dijete ne progovori jer bebe su sposobne pokazati nam da su gladne, pospane ili vesele samo znakom i prije no što nauče izgovoriti riječ za svoje osjećaje i potrebe. Bez brige! Dijete neće zbog toga kasnije progovoriti. Dapače, prema istraživanjima mnoga djeca u prosjeku prije progovore ako ih učite znakovni jezik.

Dok govorite, koristite pokrete tijela i znakove koje će dijete povezivati sa smislom i naučiti pokazati znak i prije no što nauči riječ.

Što god radili s djetetom, potrudite se puno razgovarati s njim i objašnjavati pa makar vam se činilo da pola onoga što govorite ne razumije. To je važno ne samo za razvoj fonosemantičkog sluha (povezivanje zvuka riječi sa smislom riječi) već i za stvaranje pasivnog vokabulara djeteta koji će kasnije biti zadužen za lakše učenje i razumijevanje. Riječ koju pasivno pamtimo možda nećemo moći izgovoriti niti je se prisjetiti, ali njezino će značenje ostati urezano u sjećanju i pomoći nam u razumijevanju konteksta. Imajte na umu da su djeca za pasivno usvajanje riječi pojačano otvorena u prvih šest mjeseci života. Dijete će lakše učiti strani jezik kasnije ako odmalena pasivno samo sluša govor ili čak samo pjesmice na stranom jeziku.

Tekst: Lucija Bogdanić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

razvoj govora

Razvoj govora do 2. godine: Glas po glas, slog po slog, i došli smo do rečenice!

Slušaju, obrađuju informacije pa reproduciraju... Od plača, kao…

mama prica s bebom

6 zabavnih načina kako pomoći vašem mališanu da usvoji nove riječi

Vaš klinjo vjerojatno može izgovoriti nekoliko riječi, ali…

Znate li zašto je važno početi čitati bebi dok je još u trbuhu?

Jeste li znali da je poželjno čitati bebi…

blizanačke trudnoće

Ovo moraju znati roditelji blizanaca

Blizanci su skloniji jezičnim i govornim poremećajima. Na…

Pročitajte i:

bebin pupak

Neka vas ne plaši pupčani bataljak: Pravilnom njegom do zacijeljenog pupka

Mnogim je roditeljima, nakon što bebu donesu iz rodilišta, najstrašnija stvar s kojom se trebaju…

tjelesni dodir i bebe

Bebina reakcija na dodir ovisi o emotivnoj uključenosti roditelja

Novo je istraživanje pokazalo da bebe ne doživljavaju svaki nježan dodir roditelja na jednak način.…

dijete s visokom temperaturom

Povišena temperatura kod djece: Kako i kada je spuštati, a kada potražiti stručnu pomoć?

Ima li razloga za paniku kada stavite toplomjer djetetu i ugledate da pokazuje iznad 38,5…

beba i motorika

Razvojne faze beba i kada bi trebalo obratiti se pedijatru

Svaka se beba razvija svojim tempom i nije problem ako kasni u jednoj stvari, ali…