Ključna uloga roditelja u neuromotornom razvoju djeteta

Primjenom Bobath metode i baby handlinga kao i ranim uključivanjem djece u terapiju može se postići bolji oporavak te prevenirati mnogi potencijalni razvojni problemi u životu djeteta

Prva godina života najintenzivniji je period rasta i razvoja u kojem se odvijaju najveće promjene u životu djeteta. Dijete se razvija psihički, fizički i mentalno, a taj je razvoj potrebno pažljivo pratiti radi pravovremenog prepoznavanja i liječenja eventualnih nepravilnosti.

Dr. Teodora Tkalčević, pedijatar neonatolog iz pedijatrijsko-internističke poliklinike Arista ističe: "Osim preventivnih sistematskih pregleda po potrebi se obavljaju i dodatne pretrage, a posebnu pažnju treba posvetiti upravo neuromotornom razvoju dojenčeta. U slučaju pronalaska eventualnih nepravilnosti, posebice kod neurorizične djece, započinje se s neurorazvojnom habilitacijom, odnosno stimulacijom i pravilnim usmjeravanjem u razvoju dojenčeta."

Najraširenija metoda neurorazvojne habilitacije (osposobljavanje / stjecanje sposobnosti koje osoba / dijete prije terapije nije imalo) je Bobath terapija koja se dokazala učinkovita posebice kod nedonošćadi, dojenčadi i djece.

Individualni pristup je od velikog značaja

Fizioterapeut i neurorazvojni Bobath certificirani terapeut Lidija Severović te autorica mnogobrojnih stručnih radova na temu neurorazvojne terapije po Bobath konceptu ističe: "Učinkovitost Bobath terapije leži u činjenici da zahtijeva interaktivno sudjelovanje djeteta, roditelja i interdisciplinarnoga tima te da se radi o individualnom pristupu svakom djetetu.

bobath2

Krajnji je cilj ove terapije postizanje što veće samostalnosti te kvalitetniji senzomotorički razvoj što se postiže postepenim razvojem djetetovih kognitivnih sposobnosti, spretnosti, govora i motoričkih sposobnosti. Bobath koncept osim toga uključuje i predgovornu terapiju, terapiju hranjenja te respiratornu terapiju."

Neizostavan dio neurorazvojne terapije čini upravo edukacija roditelja. Premda roditelji nisu terapeuti, kad je riječ o neurazvojnoj habilitaciji roditelji su najvrijedniji članovi tima jer daju dragocjene podatke o ponašanju djeteta i poteškoćama koje kod djeteta zamjećuju. Također sudjeluju u kreiranju fizioterapeutskog plana i programa terapije.
Baby handling je vrlo važan dio Bobath metode jer podrazumijeva pravilno postupanje s novorođenčetom/dojenčetom, a primjenjiv je u svakodnevnim aktivnostima kao što su pozicioniranje djeteta, oblačenje, svlačenje, dizanje, mijenjanje položaja, nošenje, kupanje i slično.

Tekst i foto: Poliklinika Arista

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

mam i beba u igri

Sa svojom bebom možete se povezati i tijekom njezinog prvog mjeseca života!

Kao i mnogi roditelji-početnici (oni koji su dobili…

Važnost željeza u prehrani

Anemija ili slabokrvnost u zemljama u razvoju pogađa…

Humanitarna akcija za opremanje klinike za pedijatriju

Zagrebački Rotaract klubovi u suradnji s organizatorima Zagrebačkog…

Pročitajte i:

brat i sestra se svađaju

Vječita borba između djece! Možete smanjiti rivalstvo između braće i sestara te ga pretvoriti u prednost!

Rivalstvo između braće i sestara zna biti vrlo stresno. Stručnjaci savjetuju kako ga svesti na…

žena plače

Kad vam je teško, smijete li plakati pred svojom djecom?

Protekla je godina za sve bila jako teška i emotivna pa i za mnoge roditelje.…

mama i kćer pripremaju zdravu hranu

'Ugurajte' zdrave sastojke u pravi oblik i ojačajte imunitet svog djeteta!

Proljeće je idealno za jačanje dječjega imunološkog sustava, tvrde stručnjaci. Naime, boravak na svježem zraku…

slabovidnost

Vaš klinac ima problema s vidom i spotiče se pri prelasku preko prepreka?

Ambliopija ili slabovidnost očni je razvojni poremećaj poznat još i kao 'lijeno oko', a dok…