to je bolje – odgoj kod kuće ili vrtić?

Mnoge su majke u nedoumici: ostati kod kuće s djetetom ili se vratiti na posao? Što je bolje za dijete? A što za mamu?

Nažalost, ne postoje znanstvene studije koje bi mogle odlučiti u korist jedne ili druge mogućnosti. Možda je to zato što je riječ o globalnim generalizacijama. Svatko na kraju mora donijeti odluku sam.

Prvo, razmislite o tome što je u najboljem interesu djece. Koliko se vremena posvećujete djeci kada ste kod kuće? Radite li od kuće? Možete li živjeti sa samo jednom plaćom? Trebaju li vaša djeca stalnu pažnju? Kakvi su vaši stavovi o vrtiću? Što očekujete od vrtićkog programa? Što vas smeta u vrtićkim programima? Ako djeca ostanu s vama kod kuće, koliko im socijalizacije s drugom djecom možete pružiti? Socijalizacija je važan dio dječjeg razvoja – imate li u okolini djecu s kojom se vaša djeca mogu igrati?

Nema razloga za pretpostavku da je uvijek i u svim slučajevima ostanak djeteta kod kuće bolji izbor od vrtića. U nekim slučajevima to svakako jest tako, no u nekim slučajevima dijete i te kako profitira od odlaska u vrtić. Jedina mjerodavna osoba koja može donijeti tu odluku ste vi sami – najbolje znate što je potrebno vašem djetetu i kako mu ispuniti te potrebe. Financijska strana priče nikako nije zanemariva – razgovarajte s partnerom, pregledajte svoj kućni budžet i tek tada možete donijeti informiranu odluku. No, kakva god ona bila – nema pogrešnih i ispravnih izbora.

Pročitajte i:

koju vrstu tavice odabrati

Koju vrstu tavice odabrati za najzdravije kuhanje?

Odabir tave nije lak zadatak. Koji su materijali najbolji za određeni način pripreme, koji su…

razgovor za posao

3 pitanja bez kojih nemojte završiti razgovor za posao

Možda nakon rodiljnog ili roditeljskog dopusta krećete tražiti novi posao. To nažalost nije rijetkost, no…

Manje rada, više sreće! Ovaj princip donosi i zaradu, a u čemu je onda problem?

Prosječan hrvatski radnik “izgori” na poslu do 50-e! Posljednje vrijeme sve je više istaživanja koja…

Kako funkcionirati nakon neprospavane noći?

Svi znamo koliko je važno spavati solidnih 7 do 8 sati noću. Ali jasno nam…