12 savjeta za zaposlene mame

Izdražati radni tjedan zaposlenoj majci sigurno nije lako. Zato vam donosimo savjete za opuštanje. Priuštite si barem jedan već danas.

1. Wellness

Masaža, posjet frizeru, kozmetičaru ili jednostavno dan uživanja u bazenu i saunama: takva vrsta opuštanja ne mora nužno biti skupa, a povratit će vam snagu i elan za samo nekoliko sati.

2. Kreativni hobiji

mnogim mamama kreativni hobiji predstavljaju nužan dio osobnog razvoja i ispušni ventil za nagomilani stres. Nekim ženama to je slikanje, fotografiranje, pisanje… Neke se pak bave modeliranjem, rezuckanjem, šivanjem… Pronađite svoj kreativni ispušni ventil!

3. Ženski razgovori

Jednostavnije je ako su vaše prijateljice zasnovale obitelj kao i vi: imat će više razumijevanja za potrebu zakazivanja izlazaka unaprijed, nenadana otkazivanja dogovora u posljednji tren jer se dijete razbolilo i slične nedaće koje prijateljice bez djece možda ne razumiju. Ipak, male ženske večeri plesa, pričanja i povjeravanja mogu čuda učiniti za vaše dobro raspoloženje!

4. Mala tatina pomoć

Neka vaš suprug dio vikenda provede s djecom negdje vani. Primjerice, neka subotu ujutro provede u parku. Ili, neka vam omogući da nedjeljno jutro provedete rješavajući križaljku ili čitajući novine.

5. Vježbanje

Vježbanje čini čuda za zdravlje i dobro raspoloženje. Postoje i fitness centri koji omogućuju mamama vježbanje s djecom. Kad djeca poodrastu, možete uzeti bicikle i zajednički otkrivati okolicu. Ili pak planinariti – provesti dan na svježem zraku. Bitno je samo da je riječ o fizičkom naporu.

6. Ukradeni trenuci

Dok smo sami ili u paru, prije nego dođu djeca, te male trenutke mira usred napornog dnevnog rasporeda ne cijenimo onoliko koliko bismo trebali. No, kada dođu djeca i kada mamin dnevni raspored postane prenatrpan, jednostavna šalica kave popijena u miru, uz dobru knjigu ili dobro društvo postaje – neprocjenjiva.

7. Hobiji

Teško je, priznajemo, uskladiti obiteljski život i osobne potrebe, ali vrijedi se potruditi. Što volite raditi? Što vas veseli? Bilo da je riječ o čitanju knjige, plesu, vježbanju, bilo kojem hobiju, potrudite se pronaći mjesta u svojem rasporedu i za to.

8. Volontiranje

Iako u nas koncept dobrovoljnog rada nije onoliko razvijen kao što je to u nekim zapadnim zemljama, gdje roditelji aktivnije sudjeluju u radu škola i vrtića te slobodnih aktivnosti svoje djece, to i dalje ne znači da nema prostora za volonterski rad. Možda jednom mjesečno ili jednom u dva tjedna, koliko vam već ostale obaveze dopuštaju, možete pronaći neku udrugu kojoj je potrebna pomoć, a ima ih uistinu mnogo. A najbolji dio je – u to se mogu uključiti i djeca!

9. Topla kupka

Kada prepuna tople vode, mirišljavih soli i mjehurića sapunice – što vam je više potrebno? Priuštite si jednu takvu večer tjedno i vidjet ćete koliko ćete se bolje osjećati!

10. Putovanje

U ovim kriznim vremenima teško je pronaći novac za daleka putovanja, ali imate li prijatelje izvan rodnog grada? Nekoga do kog vam treba koji sat vožnje vlakom ili autobusom? Možda je vrijeme da ih posjetite na dan ili dva.

11. Gurmanski užici

Čaša dobrog vina, odličan sir koji si rijetko priuštite, neka poslastica koju uistinu volite… sve to može učiniti čuda za vaše raspoloženje.

12. Vegetiranje

Vaš je dan pretpan obavezama i jurnjavom s jednog kraja grada na drugi. Nema ama baš ništa loše u tome da se na kraju dana izvalite na kauč ispred televizora i provedete večer gledajući… pa, što već volite gledati. Ne samo da nema ništa loše, nego je i ljekovito!

Pročitajte i:

koju vrstu tavice odabrati

Koju vrstu tavice odabrati za najzdravije kuhanje?

Odabir tave nije lak zadatak. Koji su materijali najbolji za određeni način pripreme, koji su…

razgovor za posao

3 pitanja bez kojih nemojte završiti razgovor za posao

Možda nakon rodiljnog ili roditeljskog dopusta krećete tražiti novi posao. To nažalost nije rijetkost, no…

Manje rada, više sreće! Ovaj princip donosi i zaradu, a u čemu je onda problem?

Prosječan hrvatski radnik “izgori” na poslu do 50-e! Posljednje vrijeme sve je više istaživanja koja…

Kako funkcionirati nakon neprospavane noći?

Svi znamo koliko je važno spavati solidnih 7 do 8 sati noću. Ali jasno nam…