Jeste li pozitivan ili negativan zaposlenik?

Znate li karakteristike pozitivnih i negativnih zaposlenika? U koju skupinu vi spadate? Pročitajte što odlikuje pozitivne, a što negativne zaposlenike.

Mnoge su žene navikle da se na radnom mjestu moraju natjecati s muškim kolegama. Ako imate pozitivan i odlučan stav, pola bitke ste dobili. Ali ako imate negativan stav, vjerojatno ćete upasti u milijun problema. Kakav je vaš stav?

Negativan stav

Možda ste primijetili takve kolege u svojoj blizini: vječno nezadovoljni, stalno gunđaju i žale se, zadatke koje dobiju ne izvršavaju na vrijeme i odugovlače što je moguće više. Govore stvari poput "to nije moj posao" ili "nisam plaćen/a za to". S takvim je ljudima prilično teško surađivati jer će svaku ideju pokopati u začetku.

Pozitivan stav

Pozitivni ljudi su oni koji ulažu u posao najbolje od sebe – uz plaću, pohvale i napredovanje kao objektivne pokazatelje da dobro obavljaju svoj posao, takvi zaposlenici zadovoljštinu dobivaju iz dobro obavljenog posla i uloženog truda. Uživanje u poslu druga je važna stvar: naravno, uvijek će biti teških situacija i problema, uvijek će biti loših razdoblja i uvijek će biti pogrešaka (vaših i tuđih), ali važno je imati na umu sve one dobre stvari koje posao donosi. Ako je loših stvari više od onih dobrih, vrijeme je za promjenu, ali budite sigurni da ste objektivno ocijenili situaciju.

Pozitivan stav odražava se i u rješavanju problema: ma kako problem bio težak, možete mu pristupiti defenzivno (na negativan način) ili kreativno (na pozitivan način). Ponekad pozitivan način rješavanja problema znači pomoć kolegi, ponekad preuzimanje neke obaveze koju nitko drugi ne želi, ponekad dodatne sate na poslu, a ponekad jednostavno isključivanje emocija, posebno kada je riječ o sukobima na poslu.

Pročitajte i:

koju vrstu tavice odabrati

Koju vrstu tavice odabrati za najzdravije kuhanje?

Odabir tave nije lak zadatak. Koji su materijali najbolji za određeni način pripreme, koji su…

razgovor za posao

3 pitanja bez kojih nemojte završiti razgovor za posao

Možda nakon rodiljnog ili roditeljskog dopusta krećete tražiti novi posao. To nažalost nije rijetkost, no…

Manje rada, više sreće! Ovaj princip donosi i zaradu, a u čemu je onda problem?

Prosječan hrvatski radnik “izgori” na poslu do 50-e! Posljednje vrijeme sve je više istaživanja koja…

Kako funkcionirati nakon neprospavane noći?

Svi znamo koliko je važno spavati solidnih 7 do 8 sati noću. Ali jasno nam…