Zaposlene majke su važne za gospodarski razvoj, ali fleksibilnost je ključ

Na koji način tvrtke u Hrvatskoj vraćaju zaposlenice na radno mjesto nakon rađanja djeteta? Uvođenjem veće fleksibilnosti, osiguravanjem jaslica u blizini radnog mjesta, povećanom upotrebom tehnologije za videokonferencije i uvođenjem skraćenog radnog vremena. Tako su se izjasnili ispitanici u najnovijoj anketi tvrtke Regus, provedenoj na 26 tisuća poslovnih ljudi u više od 90 zemalja.




Potrebno je ohrabriti majke


S obzirom da se vlasti slažu kako je veći broj žena u zaposlenoj populaciji ključan za održavanje i poticanje rasta, potrebno je promijeniti njihovo mišljenje kako će izgubiti posao nakon rođenja djeteta.



Majke koje se vraćaju na posao nisu samo ključ gospodarskog razvoja, već su važne i na razini tvrtki – naime, ispitanici kažu da im zapošljavanje mladih majki pomaže u povećanju produktivnosti, kroz smanjenje troškova za obuku i zapošljavanje.



Ovakav rezultat potvrđuje prethodno istraživanje tvrtke Regus koje je pokazalo kako 56 posto tvrtki u svijetu cijeni majke koje se vraćaju na posao uz skraćeno radno vrijeme jer im donose vještine i iskustvo koje je trenutno teško pronaći na tržištu, dok 72 posto smatra kako tvrtke koje zanemaruju taj model propuštaju značajan i vrijedan dio baze potencijalnih zaposlenika.



Zanimljivo je da je najmanje ispitanika kao ključnu mjeru za olakšavanje povratka žena na posao nakon rođenja djeteta izabralo dodatne dane godišnjeg odmora, ističući kako su potrebne radikalne promjene u radnim navikama, a ne dodatni dani odmora.



Ključni rezultati i statistički podaci




  • Radnici u Hrvatskoj kao ključne mjere za poticanje žena da se vrate na posao nakon rođenja djeteta ističu:




    • Mogućnost rada bliže mjestu stanovanja (87 posto)




    • Fleksibilno radno vrijeme (87 posto)




    • Jaslice u blizini radnog mjesta (78 posto)




    • Mogućnost odabira videokonferencije umjesto putovanja, barem u nekim slučajevima (63 posto)




    • Skraćeno radno vrijeme (46 posto)






  • Samo 30 posto ispitanika smatra kako su dodatni dani godišnjeg odmora rješenje za povećanje broja majki koje se vraćaju na posao.




  • 58 posto njih ipak vjeruje kako zapošljavanje mladih majki može povećati produktivnost.





Katarina Manou, regionalna direktorica tvrtke Regus izjavila je: "Postoji snažan argument za veće uključivanje mladih majki u radnu snagu: povećanje BDP-a,* zadržavanje rasta, rješavanje problema osposobljavanja i borba protiv siromaštva samo su neke od prednosti. Ova anketa otkriva puno prednosti ponovne integracije žena nakon rođenja djeteta čak i na razini tvrtke: pristup osposobljenoj radnoj snazi, manje potrebe za promjenom osoblja, pa čak i povećanje produktivnosti. Radna snaga ipak i dalje gubi sposobne radnike s ključnim vještinama i kvalifikacijama, jer žene smatraju da se teret brige o djeci ne može uskladiti s karijerom. Najnovije istraživanje, međutim, otkriva kako zaposlenici veću fleksibilnost u smislu radnog vremena i lokacije sve više vide kao rješenje za poticanje žena na povratak na radno mjesto nakon rađanja djeteta. Kako se radne navike u svijetu kreću prema većoj fleksibilnosti, ovo istraživanje sugerira kako su za mlade majke hitno potrebne promjene u radnim praksama, inače će njihov doprinos tvrtki i gospodarstvu biti onemogućen.”



Tekst: Regus


Foto: Thinkstock