Vlastiti posao u kojem bi žena sama mogla odlučiti kada i koliko će vremena provesti radeći, bio bi idealan. No kako pokrenuti vlastiti posao u ovim recesijskim vremenima

Znanstvena istraživanja pokazala su i dokazala da su majke koje ne rade nesretnije i doživljavaju više negativnih emocija kao što su briga, tuga, stres, ljutnja i depresija od onih koje su zaposlene te da češće obolijevaju od depresije, osobito u razdoblju kada su njihova djeca mala. Čini se da su mame koje su izložene većem stupnju stresa jer su sa svojom djecom cijeli dan, a taj se stres smanjuje kada im djeca krenu u školu. Također, majke koje rade skraćeno radno vrijeme, pokazali su rezultati američkih istraživanja, jednako sudjeluju u školovanju djeteta kao i majke koje su ostale kod kuće, a više su uključene od mama koje rade puno radno vrijeme. Zaključak koji se može izvesti iz takvih studija jest da je idealno kada mame rade izvan kuće jer time razbijaju monotoniju neprestane brige za djecu, ali ne puno radno vrijeme jer ih to previše iscrpljuje. Rješenje bi mogao biti vlastiti posao ili obrt, u kojem žena može sama odlučiti kada će i koliko vremena provesti na poslu, a koliko s obitelji te koji čak može raditi od kuće. Ali kako pokrenuti vlastiti posao u ovim recesijskim vremenima, kada nije lako ni preživjeti, a kamoli uspješno poslovati?



Raditi ono u čemu uživamo


Knjiga Kako pokrenuti vlastiti biznis Inge Lalić, konzultantice, coacha i trenerice, vlasnice tvrtke za poslovno savjetovanje i edukaciju poduzetnika Re-Forma, donosi odgovor upravo na to pitanje. Budući da je i sama žena, majka i poduzetnica, Inga vrlo dobro zna na koje sve poteškoće i probleme žena može naići pri pokretanju i vođenju vlastitog posla, a na pitanje kako joj uspijeva biti istodobno uspješna poduzetnica i majka kaže: “Sve što imam, stvorila sam sama, nitko mi ništa nije poklonio.


Imam odgovornost prema sebi, svojoj djeci i obitelji i to ne gubim iz vida. Kad bih gledala na to koliko ljudi svaki dan odbije moje usluge, bila bih u depresiji. No ja svaki dan intenzivno tražim nove potencijalne klijente i razmišljam pozitivno. Ne možemo sjediti i čekati da krizi dođe kraj, imamo na raspolaganju jedino ovo vrijeme sada i trebamo ga iskoristiti najbolje što znamo i možemo.” U knjizi Kako pokrenuti vlastiti biznis možete saznati odgovore na pitanja može li svatko pokrenuti vlastiti biznis, kako ono što volite raditi možete pretvoriti u unosan posao, kako ostvariti financijsku slobodu, kako postaviti ciljeve i ostvariti ih, koje su odlike uspješnih poduzetnika i druga. Inga Lalić poručuje: “Budite to što jeste, izvucite to na površinu i pretvorite u biznis. I tada dobivate jack pot jer radite ono u čemu uživate, a pritom i zarađujete!”



Pažljivo planiranje


Želite li pokrenuti svoj posao i u njemu biti uspješni, trebali biste prvo dobro razmisliti o sebi, motivima koji vas pokreću i ciljevima koje tim poslom želite postići, a tek potom početi konkretno djelovati na ostvarenju ciljeva. Redoslijed koji se u ovoj knjizi predlaže jest sljedeći:



Realno sagledati situaciju u kojoj se nalazite i rezultate koje ostvarujete te priznati sebi jeste li zadovoljni njima ili ne i preuzeti odgovornost za sve što vam se događa. Okrivljavanje okoline i društva tu ne pomaže jer, kada bi ti čimbenici bili odlučujući, nitko ne bi uspio u poduzetništvu.



Jasno poznavati razliku između pretpostavke i činjenice, što je ujedno najvažnija lekcija u svijetu poduzetništva, te naučiti donositi odluke na temelju činjenica. Osoba čije se odluke temelje na pretpostavkama u startu gubi jer ne poznaje sve činjenice.



Imati ideju što ćete raditi i čime se želite baviti. Pritom je pogrešno pitanje: “U što bi bilo pametno uložiti novac?” Prava su pitanja: “Što je to što volim i znam raditi, u čemu sam dobra, koje sposobnosti i osobine želim da dođu do izražaja u poslu?” Najbrži je način da postanete uspješna poduzetnica rad na osobnom i poslovnom razvoju jer uspješna osoba snagom svog karaktera, uvjerenja i vrijednosti prirodno uspijeva u svemu što radi.



Postaviti si pitanje: “Zašto želim biti poduzetnica?” i pronaći odgovor na njega. Sastavite popis stvari koje volite i mrzite, često ga čitajte i razmišljajte o njemu (volim sama upravljati svojim vremenom i životom; ne volim financijski ovisiti ni o kome). Kada spojite te suprotne misli dobit ćete energiju da se pokrenete i dobijete ono što želite.


Zapitati se što biste učinili da imate nešto što jako želite (npr. neograničeno vrijeme ili neograničeno puno novca). Odgovor na to pitanje vaša je poslovna vizija.



Razmisliti o tome koje su vaše najdublje potrebe i vrijednosti u životu općenito i u poslu, izabrati sedam najvažnijih i poredati ih po važnosti. Uz popis vrijednosti napraviti popis stvari koje volite i znate raditi, aktivnosti u kojima uživate te uz svaku od njih nekoliko načina kako time možete zaraditi novac.



Razjasniti svoja stajališta o novcu – što za vas znači novac, kakve osjećaje budi u vama, kako upravljate novcem – te svako uvjerenje koje ograničava pretvoriti u pozitivno.




Odrediti ciljeve koji su jednostavni, mjerljivi, značajni za vas, ostvarljivi, realni, vrijedni i vremenski određeni. Ciljeve treba izraziti u sadašnjosti kao da se već ostvaruju.



Napraviti plan ostvarenja koji uključuje razloge zašto vam je taj cilj važan, što će biti dokaz da ste ga ostvarili, korake prema ostvarenju i rok ostvarenja cilja te sklapanje ugovora sa samom sobom koji će vam pomoći da se strože pridržavate plana koji ste si zadali.



Ostvarivati jednu po jednu točku plana uz razvijanje discipline i komunikacijskih vještina, učenje i rad na sebi.



Postaviti konkretan financijski cilj koji oblikuje vaše trenutačno financijsko stanje i zaradu koju želite postići. Financijski se ciljevi odnose na plan prodaje, prihode, profit, tijek novca, imovinu, troškove, potraživanja, dugove, kredite i ostale izvore prihoda.



Naučiti kontrolirati troškove, saznati što kupci (klijenti) točno žele, napraviti profil klijenata ili kupaca, odnosno odrediti s kakvim ljudima želite poslovati.



Registrirati svoj posao u obliku samostalne djelatnosti, obrta, zadruge, udruge ili vlastite tvrtke ili dioničkog društva, postati partner nekome tko ima registriranu djelatnost ili kupiti već postojeću tvrtku. Pri odlučivanju koji je oblik za vas najbolji može vam pomoći Hitro.hr – besplatni servis za brzu komunikaciju građana i poslovnih subjekata s državnom upravom, gdje možete dobiti sve informacije i obaviti većinu toga potrebnog za osnivanje trgovačkog društva i otvaranje obrta. Najbolje je angažirati knjigovodstveni servis koji ima iskustva u poslovanju s vašom djelatnošću.



Koja je procedura?


Odlučite li se za otvaranje društva s ograničenom odgovornošću, prvo ga trebate registrirati na Trgovačkom sudu, u Državnom zavodu za statistiku, Poreznoj upravi, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje te eventualno u Carinskoj upravi. Pri davanju imena tvrtki imajte na umu da mora biti na hrvatskom, latinskom ili starogrčkom jeziku te da je prijavu za upis u sudski registar potrebno ovjeriti kod javnog bilježnika.


Odlučite li se za franšizu, takvo vam poslovanje omogućuje manji početni rizik, no imajte na umu da kao primatelj franšize morate plaćati početnu pristojbu davatelju franšize te pristojbu za poslovanje – iznos koji dajete za sve troškove koji uključuju tehničku pomoć, marketing, savjetovanja i slično. Prije ulaska u franšizu najbolje je da se posavjetujete sa stručnjacima za pravne poslove i za franšizu.



Vrste obrta


Postoje tri vrste obrta: slobodni, vezani i povlašteni obrt, a otvaranje se odvija u tri koraka: odabir vrste obrta, prikupljanje dokumentacije te predaja dokumentacije i uplata pristojbi. Sve obrasce i uplatnice moæete dobiti na šalteru servisa Hitro.hr ili ih skinuti s interneta.




Napisala: Snježana Krčmar


Foto: Thinkstock