Kako uspješno održati seksualno zdravlje u menopauzi?

Seksualno zdravlje je stanje tjelesnog, emocionalnog i socijalnog blagostanja povezanog sa seksualnošću. U menopauzi seksualna problematioka može značajno narušiti odnos s partnerom, osujetiti mentalno zdravlje i socijalne odnose te umanjiti kvalitetu života. Na sreću, pravodobnim se tretmanom može ponovno steći seksualno zadovoljstvo.

Seksualnost je integralni i nerazdvojivi dio ljudske psihe. Izražena je tijekom cijelog života kroz pokrete, govor tijela, verbalnu komunikaciju, izgled ili bilo kojii drugi oblik ljudske interakcije. Način kojim ljudi demonstriraju svoju urođenu seksualnost ovisna je o dobi, ali ona nije ograničavajuća, kao ni vrsta veze ili seksualna preferencija.

Mnoge su studije diljem svijeta pokazale da žene održavaju seksualnost i u kasnijoj dobi ako među partnerima postji visok stupanj prisnosti i povjerenja. Suprotno, narušena intima će umanjiti sksualno blagostanje. U menopauzi 30-50% žena navodi poteškoće u seksualnosti, a seksualna problematika može značajno narušiti odnos s partnerom, osujetiti mentalno zdravlje i socijalne odnose te umanjiti kvalitetu života. Na sreću, pravodobnim se tretmanom može ponovno steći seksualno zadovoljstvo.

Menopauzom žena ne prestaje seksualno živjeti, ali se odnosi značajno prorijeđuju, smanjuje se broj seksualnih maštanja, lubrikacija je nedostatna. Ipak, u većine su žena ove promjene u početku manje izražene i ne narušuju odnos s partnerom.

Postmnopauzalna žena kao problematiku najčešće ističe umanjenu seksualnu želju i interes za spolnim kontaktom. Nedostatak libida i seksualnog uzbuđenja velikim je dijelom vezan uz narušenu hormonsku ravnotežu. Obiteljske obaveze, briga za starije roditelje, nedostatak intimnog okruženja ili bolest partnera, dodatno umanjuju seksualnu želju i zadovoljstvo.

Oko 75% žena zapada navodi valove vrućine i noćna znojenja kao najizraženije simptome u menopauzi. Tijekom epizoda valova vrućine žena se osjeća manje atraktivnom, gubi dostojanstvo i samopoštovanje. Uz naglašeni socijalni trend promocije mladenačkog izgleda, teško je odhrvati se spoznaji da tijelo pokazuje znakove starenja. Dojke i vanjsko spolovilo gube tonus, bore postaju izraženije, postepeno se povećava tjelesna težina zbog inaktivnosti i dodatnog unosa kalorija, a nedostatak estrogena je odgovoran za odlaganje masnog tkiva u trbušnu stijenku što dodatno umanjuje atraktivnost žene.

Umanjena seksualna želja, nedostatak uzbuđenja i orgazma uzroci su značajnog stresa koji rezultira seksualnom disfunkcijom. Spoznaja o seksualnom nezadovoljstvu dobar je razlog za posjet liječniku ili seksualnom terapeutu.

Savjetovanje o seksualnosti

U okviru savjetovanja o seksualnoj problematici nužno je uključiti partnera jer izblegavanje razgovora o emocionalom aspektu odnosa može lako dovesti do raskida veze.13,14 Zajedničke konzultacije, koje moderira seksolog, će lakše razotkriti problematiku i otvoriti prijedloge za nove opcije koje će unaprijediti međusobni odnos, a time i kvalitetu seksualnosti.15 Velika većina parova koji su zjednički pohađali seksualna savjetovališta značajno je unaprijedila svoj seksualni život.

Kako uspješno održati seksualno zdravlje u menopauzi

  1. Podijeliti s partnerom svoje nezadovoljstvo Razgovor o seksualnoj problematici može značajno doprinijeti seksualnom zadovoljstvu. Bolja komunikacija s partnerom je prvi, najčešće vrlo učinkovit korak.
  2. Posjetiti liječnika Seksualnu problematiku je potrebno raspraviti s liječnikom koji će pomnom analizom i dijagnostikom možda otkriti prikrivenu bolest ili stanje koje utječe na seksualnost.
  3. Raspraviti mogućnosti liječenja Otvoreni razgovor i detaljno razjašnjavanje simptoma pomoći će liječniku ili psihoterapeutu da odabere najbolju metodu liječenja.
  4. Održati zdravlje pravilnom ishranom i dobrim životnim stilom

Redovita tjelesna aktivnost i zdrave prehrambene navike uspješno kontroliraju tjelesnu težinu i osuguravaju dobar san, tjelesni i mentalni ekvilibrij te visok stupanj samopoštovanja.

Skorašnji 3. Hrvatski kongres menopauzalne medicine održat će se u Zagrebu, hotel Westin, 16-17. studenog 2018. u organizaciji Hrvatskog društva za menopauzu Hrvatskog liječničkog zbora i visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Jedna od vodećih tema je seksualnost u menopauzi.

 

Tekst: Institut za žensko zdravlje
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Pomoć obiteljima u razgovoru o rodu

Od čega početi kad obitelj želi razgovarati o…

Odnos s partnerom tijekom trudnoće

Jedan od najvažnijih faktora utjecaja na trudnoću jest…

Kada i kako s djecom-mladima razgovarati o seksualnosti?

Seksualnost iako izrazito važna ljudska funkcionalna osobina (potreba),…

razgovor o seksualnosti

Razgovor s adolescentom o seksualnosti

Koliko adolescenti o seksualnosti saznaju od roditelja, a…

Pročitajte i:

Zašto je važno pustiti djecu da se dosađuju?

"Dosadno mi je!", rečenica je koju danas često možemo čuti od djece, što ne čudi,…

djevojčica tijekom pandemije koronavirusa s maskom na licu i zaštitom od komaraca

Svim snagama protiv komaraca! Kako zaštititi najmlađe i mogu li komarci prenijeti koronavirus?

Komarci su napasnici koji nam redovito kvare ljeto. U trenutačnoj situaciji, kada nam prijeti koronavirus,…

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…

Glorija Peranić

Prva hrvatska edukatorica po principima pozitivne discipline: 'Samo ovako odgojit ćete sretnu djecu i dobre ljude!'

Uvjerenje da se djeca mogu ponašati bolje onda kad se osjećaju bolje, temelj je odgoja…