Kako trajno sačuvati predivne trenutke s bebom?

Ivana Soče Govorko piše nam o profesionalnom fotografiranja trudnica, beba i obitelji za koje se educirala putem brojnih seminara i edukacija. Po njenim radovima vidjet ćete da je uspješno svladala tehniku fotografiranja i poziranja (posebno beba) i, nakon što je nabavila svu potrebnu opremu, hrabro je krenula u ovu avanturu. Donosimo njene savjete kako uhvatiti najljepše trenutke s bebom i kako sigurno pohraniti fotografije

Svi roditelji žele ovjekovječiti na poseban način prve trenutke koje provedu sa svojom bebom. Neki se pouzdaju u svoje mobitele i već u prvom tjednu imaju stotine, ako ne i tisuće slikica svoje bebe. Problem nastaje kada treba izraditi te slike, jer tada se jako teško odlučiti koju izraditi od tisuća slikanih, a izraditi sve ne dolazi u obzir. Na kraju većina ostane na tome da ima samo slikice na svom mobitelu i nikad ih ni ne izradi.
Ipak, neki još tijekom trudnoće malo istražuju po facebook-u i drugim stranicama kakve se sve opcije nude jer i sami žele imati primjerke umjetničke fotografije koje će im krasiti dom i koje će kasnije bebi biti divna uspomena kad poraste.

slika-zaslona-2016-12-06-u-15-52-24

Oni u tom slučaju unajme fotografa jer sve one preslatke slikice beba u raznim pozama što pronađete na internetu, sve je to rad profesionalnih fotografa.
Vaše dijete je beba samo jedno kratko vrijeme. Zapravo vaša beba je dovoljno malena za stavljanje u pojedine poze samo prva dva tjedna. I ako se odlučite da bi možda ipak vi mogli sami obaviti fotografiranje i ne rezervirate termin na vrijeme moglo bi se dogoditi da propustiti taj mali prozorčić za obavljanje ovog načina fotografiranja. To ne znači da je sve propalo, preostaje vam još lifestyle oblik fotografiranja i to je nešto što biste mogli doma sami napraviti (iako će na fotografijama biti ili mama ili tata s bebom).

slika-zaslona-2016-12-06-u-15-52-41


Dob je jako važna

Obično preporučam roditeljima da obave fotografiranje svoje bebe između 5. i 12. dana nakon rođenja. Razlog ovako ranog fotografiranja leži u tome što su tako male bebe sklone duljem spavanju, lakše ih je stavljati u pojedine poze i ne bune se protiv presvlačenja (ukoliko je prostorija zagrijana na preporučenu temperaturu). U tom je razdoblju moguće obaviti i tzv. posed fotografiranje (stavljanje bebe u razne poze, košare i krevetiće, umatanje bebe itd.)

Ako je beba starija od 2 tjedna tada je riječ o tzv. lifestyle fotografiranju (manje poziranje bebe, a više interakcija bebe s roditeljima, nešto opušteniji stil fotografiranja).

Osim poziranja beba i fotografiranja interakcije s mamom i tatom, bitno je za roditelje uhvatiti detalje kako bi imali zauvijek uspomenu na to koliko je malo bilo uho ili stopalo njihovog djeteta kad je tek došlo na svijet.

slika-zaslona-2016-12-06-u-15-52-58

 

Digitalni negativi ili izrađene fotografije

U zadnje vrijeme ljudi postaju svjesni činjenice da sve manje fotografija izrađuju, te samo skupljaju po raznim PC-jevima, diskovima itd. digitalne negative koje rijetko kad (ako ikad) uopće pregledavaju.

Zbog toga sam primijetila porast narudžbi prvenstveno fotoknjiga, a zatim i fotografija na platnu kao način čuvanja svojih fotografija.

Činjenica je da ne postoji trajni način čuvanja digitalnih negativa jer ipak CD-ovi se ogrebu i zagube, diskovi pregore… Jedan način koji preporučam je pohrana fotografija na raznim serverima kao iCloud (iako to sigurno nije neko dugovječno rješenje).

Kad malo razmislimo, da su naši bake i djedovi samo imali negative svojih slika i da ih nikad nisu izradili, mi sigurno ne bismo imali one tako cijenjene crno-bijele fotografije koje prenosimo s koljena na koljeno. Stoga nađite vremena, izaberite one najbolje od najboljih iz različitih vremenskih razdoblja i razvijte ih te složite u albume ili fotoknjige. Isplati se!

slika-zaslona-2016-12-06-u-15-53-09


Samostalno fotografiranje bebe

Za sve roditelje koji se odluče sami fotografirati svoju bebicu evo nekoliko uputa kako bi to što bolje ispalo:

1. Fotografiranje obavite tijekom jutra, najprije zbog prirodnog svjetla koje vam je potrebno, a zatim i zbog bebe koja bi u popodnevnim satima mogla biti nemirnija i time nesuradljiva za poziranje.

2. Ne koristite blic kako biste izbjegli oštre sjene oko bebe i drugih članova obitelji (ako imate eksterni blic, onda je najbolje njega odbijati od stropa i tako dobiti dosta blaže umjetno svjetlo).

3. Sobnu temperaturu držite oko 26 do 28 stupnjeva kako bi bebi bilo ugodno kod presvlačenja u raznu odjeću ili kod fotografiranja gole bebice.

4. Nahranite bebu neposredno prije fotografiranja, ali slike gole bebe ostavite za sam kraj.

5. Bebu smjestite uz prozor tako da svjetlost dolazi od bebine glave prema nogama (bebu okrenite pod 45 stupnjeva u odnosu na prozor).

6. Vodite računa o usklađivanju odjeće svih članova obitelji. Moja je preporuka uvijek korištenje neutralnih boja bez ikakvih uzoraka i natpisa.

I na kraju, nemojte se uznemiriti ako fotografije ne ispadnu onakvima kako ste ih zamislili jer bez obzira na pozu, te slike će vam ostati najdraže uspomene vašeg djeteta.

Tekst i foto: Ivana Soče Govorko, ISGphotography
Instagram

 

 

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

vukovar

Kamo na izlet? 5 razloga zašto posjetiti Vukovar

Trendovi u turizmu promijenili su se preko noći.…

dojenački grčevi

Sve što trebate znati o dojenačkim grčevima i kako ih spriječiti

Zašto dolazi do tih mučnih "epizoda" i za…

Pročitajte i:

Kako prihvatiti svoj mjesečni ciklus (i objasniti ga djetetu)

Zapadna kultura današnjice uvelike ignorira i skriva menstrualni ciklus. Žene se uči da se „nose“…

Kad vaše dijete igra "18+" videoigre

Slika prva: sjedite sa svojim desetogodišnjakom i zajedno igrate igricu na PlayStationu. Riječ je o…

inzulinska rezistencija u trudnoći

Kako prepoznati inzulinsku rezistenciju (u trudnoći)?

Sprječavanje razvoja ili barem odgoda manifestacije šećerne bolesti jedan je od ključnih razloga zbog čega…

Ella Dvornik

Ella Dvornik progovorila o kćerinom mjesečarenju! Kako se nositi s hodanjem u snu i noćnim morama?

Puno češće od mjesečarenja su, pojašnajvaju stručnjaci, noćne more (ružni snovi), koji se javljaju od…