Kako suvremeno roditeljstvo utječe na suvremeni brak?

Roditeljstvo je postalo religija. A kao i kad je svaka druga religija u pitanju, od zaručnika se očekuje potpuna i bezuvjetna predanost

Između vremena našeg djetinjstva i djetinjstva naše djece nešto se promijenilo, piše Danielle Teller, američka psihologinja i koautorica knjige "Svete krave" (Sacred Cows) u kojoj analizira suvremene stavove i vjerovanja o braku i razvodu. Roditeljstvo je postalo religija. A kao i kad je svaka druga religija u pitanju, od zaručnika se očekuje potpuna i bezuvjetna predanost. Ne postoji ništa što bi nam smjelo biti važnije od naše djece, i nikada ne smijemo reći bilo što što bi to dovelo u pitanje. Djeca su uvijek na prvom mjestu. Toliko smo danas uvjereni u to, da zaboravljamo da nije uvijek bilo tako.

Kao primjer zastrašujuće moći roditeljske religije, Teller navodi slučaj novinarke New York Timesa Ayelet Waldman koja je, poslije javnog priznanja da svog muža voli više od svoje djece, doživjela pravu medijsku hajku kao "loša majka", pa je čak iskusila i fizičke prijetnje. "A to nije način na koji civilizirano društvo rješava razilaženja u stavovima, već više liči na religijski progon nevjernika." objašnjava Teller.

Ayelet Waldman čak nije ni rekla da joj djeca nisu divna, već samo da muža voli još više. Čime je prekršila zapovijed "Nemoj imati drugih bogova osim mene", zaključuje Danielle Teller .

Začetke roditeljske religije Teller vidi u naljepnicama "Beba u automobilu" koje su se pojavile sredinom 80-ih. Nitko, kaže ona, ne bi stavio takvu naljepnicu na automobil, da već u društvu nije zavladalo uvjerenje kako ljudski život svoj vrhunac ima na rođenju. Da nije tako, vjerojatno bismo viđali i naljepnice "tinejdžer u autu", "tridesetogodišnjak u autu" ili "sredovječni knjigovođa u autu", kaže ona.

Još jedan znak da je roditeljstvo religija je to što je postalo neprihvatljivo reći bilo što loše o svojoj djeci, ili priznati da nam nisu uvijek omiljene osobe. Možemo koliko god hoćemo ogovarati supružnike, roditelje, rodbinu, ali reći "moje dijete nema puno prijatelja jer nije baš ugodna osoba" je nezamislivo.

"Imati djecu je lutrija" objašnjava Teller. Djeca imaju isto toliko loših i dobrih osobina kao i odrasli, samo što ih je priroda zaštitila time što ih je učinila slatkom i neodoljivom u prvo vrijeme, kako bi se naši pećinski preci dovoljno čvrsto vezali za njih, umjesto da ih izbace na snijeg kad su bezobrazna.

Teller ističe i da se, kao i kod drugih religijskih prekršaja, ni u ovoj religiji ne sudi se na isti način muškarcima i ženama. Majke su dužne svoju djecu staviti na prvo mjesto, ali bi se i same vjerojatno uvrijedile kad bi im muževi rekli da su divne, ali da djecu ipak vole više od njih. Također, od majki se očekuje da budu prave svetice, koje žive u čistom prostoru vedrih boja, ispunjenom dječjim pjesmicama i da ne misle na seks, budući da to zadovoljstvo nije povezano s brigom o djeci, što im je jedino dopušteno. Očevima se, s druge strane, dozvoljava da svoje obaveze prema djeci povremeno podrede svojim seksualnim potrebama.

Mnogo je korisnih posljedica današnje posvećenosti djeci, ali isto toliko je i štetnih, kaže Teller. Roditelji ne mogu sebi dozvoliti iskrenost, pa time gomilaju probleme u obitelji. Djeca rastu u uvjerenju da su središte svemira i teško se kasnije mire s činjenicom da to u stvari nisu. Što je najgore, supružnici kojima se životi okreću oko djece na kraju, kad deca porastu i odu, nemaju više nikakvih dodirnih tačaka niti znaju šta bi jedno drugome rekli.

"U 21. stoljeću, većina Amerikanaca se vjenčava iz ljubavi. Partnere biramo u nadi da će nam biti doživotni saputnici. Ali, kad stignu djeca, taj odnos stavljamo "na čekanje", jer se preobraćujemo i prihvaćamo novu religiju. Podižemo djecu najbolje što možemo, pripremajući ih da postani svoji ljudi. A onda kada nas naši bogovi napuste, sakupljamo krhotine naših zapuštenih brakova, tražeći im novi smisao. Nije ni čudo što broj razvoda najbrže raste baš među supružnicima čija su djeca upravo napustila dom." zaključuje Teller i dodaje: "Možda bismo trebali preispitati ovu savremenu roditeljsku religiju."

Izvor: Quartz

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

Kako potaknuti dijete da se ohrabri i suoči sa strahovima?

Čak sedam važnih poruka za život djeca mogu naučiti iz ove knjige koja je ušla…

djevojčica mjeri visinu

Zašto je na vrijeme potrebno prepoznati poremećaj rasta

Nadoknaditi zaostatak rasta moguće je tijekom prve tri godine djetetova života, no - nažalost -…

Ponovno rast broja oboljelih od koronavirusa, a Capak otkrio i planove za otvaranje škola na jesen

U susjednoj Srbiji od koronavirusa je umro do danas potpuno zdrav mladić, rođen 1994. godine.…

Upoznajte žene koje stoje iza Vježbaonice sreće, mjesta gdje djeca 'rastu' i postaju smireni i ispunjeni ljudi

S obzirom na to da obje vjeruju kako je biti sretan vještina koju možemo vježbati,…