Kako smo pronašli dragocjeno vrijeme za našu obitelj i učvrstili zajedništvo?

Ekrani, ekrani, te čarobne kutijice bez kojih kao da ne možemo, pred nas roditelje donose brojne izazove. Olakšavaju nam život i tek otkrivamo u čemu nam mogu priskočiti u pomoć i biti naši saveznici. Istovremeno nam zadaju brige jer i naša djeca žele ugoditi svojoj znatiželji eksperimentirajući i uvijek želeći gledati više nego im dozvoljavamo. Ekrani, ekrani, te šarene kutijice, u naše domove donose radost i frustraciju, zajedništvo i razmirice. Kako ih kultivirati, kako im odoljeti, kako ih s mjerom i ispravno koristiti? – pitanje je s kojim se svakodnevno susrećemo.

Jedna od današnjih potreba obitelji je kultiviranje korištenja ekrana. Kao što vrtlar obrađuje svoj vrt, sadi što želi, a čupa i plijevi ono što je korov, tako bi trebali činiti i mi s ekranima. U kratkom su se vremenu namnožili u našim obiteljima. Tek što smo ih zasadili ubrzano su se razvili, raširili grane i pomalo prijete drugom bilju. Uživamo u njihovoj ljepoti, ali trebamo znati i kako ih orezivati, uređivati i gdje ih i kako zasaditi. Najčešće za takve aktivnosti ni nemamo vremena. Stoga vam donosim prijedlog koji bi višestruko mogao biti od koristi vama i vašim voljenima. Pomoću ove metode pronaći ćete izgubljeno vrijeme, učvrstiti odnose među članovima svoje obitelji, opustiti se, odmoriti i napuniti baterije te provesti zajedničko vrijeme o kojem toliko čeznete i koje svakako zaslužujete.
Metoda se zove "Nedjelja bez ekrana". U našoj je obitelji nastala upravo iz ovih potreba, posve spontano i jednostavno. Toliko nam je dobra donijela, zavoljeli smo je i redovito je primjenjujemo. Evo što smo uz nju do sada naučili:

  1. Nedjelju bez ekrana trebaju prihvatiti svi članovi kućanstva. U protivnom donosi frustracije i nema željeni učinak.
  2. Dan proveden bez ekrana traje mnogo dulje, provjereno! Napokon smo pronašli dragocjeno vrijeme kojega nam uvijek nedostaje.
  3. Naša su djeca iskazala zadovoljstvo našom većom usmjerenošću i predanošću njima i njihovim temama. Još će kratko biti djeca i želimo uživati s njima. Želimo da nam obitelj barem jedan dan u tjednu bude na prvom mjestu.
  4. Više je prilika za zajednički razgovor bez dodatnih ometanja sa strane. Nema poruka, zvonjave, nenadanih "važnih" poslova ni tema koje nam remete mir.
  5. Ekrane koristimo cijeli tjedan, a nedjeljom osvješćujemo kako je moguće, a ponekad i vrlo poželjno živjeti bez njih. Vježbamo i razvijamo osjećaj za vlastitu slobodu i učimo se ne vezivati na stvari. Pokazujemo djeci da i bez ekrana možemo živjeti.
  6. Više vremena posvećujemo čitanju, igranju društvenih igara ili izrađivanju onoga što nas veseli. Sve su ovo prilike da se zapodjene razgovor o temama o kojima inače ne stignemo razgovarati.
  7. Razvijamo strategije snalaženja bez ekrana. Želimo znati živjeti uz informacije koje prikupljamo iz različitih drugih izvora. Ponekad je vrlo uzbudljivo i zabavno! Subotom se pripremamo za nedjelju kada imamo planove koji zahtijevaju konkretne informacije.
  8. Činimo odmak od zbivanja u svijetu. Shvatili smo da ništa važno ne propuštamo, a sve što nam ponedjeljkom kada upalimo ekrane stigne kao obavijest moglo je pričekati jedan dan. One s kojima smo se običavali čuti na društvenim mrežama obavijestimo i s njima dogovorimo drugi termin. Kada im obrazložimo našu odluku, rado je prihvate.
  9. Svojim primjerom pokazujemo djeci da je odmak od ekrana potreban. Mi prvi gasimo naše uređaje i obećajemo da ih nećemo koristiti. Nakon toga djeci je mnogo lakše odmaknuti se, znajući da ćemo biti uz njih i posvetiti im se.
  10. Zadovoljstvo koje smo osjetili nakon što smo prvi put proveli nedjelju bez ekrana potaklo nas je da to činimo svaki tjedan (bez izuzetka).

Ako se u vašoj obitelji ekrani pale često i ako ste u potrazi za novim učinkovitim rješenjem njihova kultiviranja, predlažem da isprobate metodu "Nedjelja bez ekrana". Priključite se i Facebook grupi E-GLEDALO koja okuplja roditelje i odgojitelje i prostor je za razmjenu informacija i iskustava odnosa obitelji i medija.

Tekst: Iva Maričić, profesorica, majka četvero djece
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , , ,

Vezano uz temu

djetinjstvo na čekanju zbog koronavirusa

Djetinjstvo na čekanju: pokažite svima koliko je vaše dijete kreativno

Šansu da postanu dio online zbirke "Djetinjstvo na…

Dijete vas ne sluša ili ne čuje, ne poštuje pravila? Promijenite način komunikacije!

Preporuučujemo radionicu naše kolumnistice Lane Kihas, namijenjenu roditeljima…

VIDEO: Prepoznajete li sebe u jednom od tipova roditelja u filmiću?

Možda ste primijetili da oko vas ima nekoliko…

stvari koje crtaju inteligentna djeca

Ovih 30 stvari crtaju iznimno inteligentna djeca

Postoji 30 stvari koje crtaju samo inteligentni sedmogodišnjaci…

Pročitajte i:

dijete u bolnici

I struka se digla protiv odluke o 15 minuta s djetetom u bolnici!

Nakon roditelja, sada se i struka angažirala u zahtjevima da Ministarstvo zdravstva promijeni odluku prema…

Iskustvo mame djeteta s teškom dijagnozom: 'Znala sam da nije 'lijena beba'. Srećom, to je na vrijeme prepoznala i pedijatrica!'

Zahvaljujući ustrajnoj borbi Udruge Kolibrići danas svako dijete u Hrvatskoj s dijagnozom spinalne mišićne atrofije…

mama i kći

Mama i kći: novo otkriće o ovom najčvršćem, ali nerijetko i najkompliciranijem odnosu

Sada je i znanstveno dokazano da majke i kćeri imaju sličnu anatomiju kad je u…

djevojčica u depresiji

Depresija kod djece: 8 upozorenja koja morate shvatiti ozbiljno

Depresija nije "rezervirana" samo za odrasle; i djeca mogu snažno patiti, osobito u svjetlu svih…