umorna mama koj apati od anksioznosti i napadaja panike

‘Kako se osjećate?’ I ovo je način da otkrijete imate li problem s depresijom i panikom!

Zašto je važno na vrijeme prepoznati depresiju, kako se nositi s anksioznošću te koje tehnike mogu pomoći suzbiti, saznajte kroz edukativna videa Teatra Tirena, bazirana na predstavi "U mojoj glavi"

Promjene koje nam je donio život u izolaciji zbog koronavirusa neizbježno utječu na naše mentalno zdravlje i zato je važno zapitati se “Kako se osjećam?” te pokušati se fokusirati na pozitivne i lijepe stvari. Stoga je Teatar Tirena, koji već 22 godine ima cilj biti podrška u odrastanju djeci i mladima, napravio mali tjedan mentalnog zdravlja i tri edukativna videa o mentalnom zdravlju, bazirana na predstavi “U mojoj glavi”.

Predstava je autorski projekt nastao s ciljem pokretanja dijaloga i povećanja svijesti o važnosti razgovora o tome kako se osjećamo te opasnostima mentalnih bolesti. Predstava je nedavno obilježila svoju 50. izvedbu. Uvrštena je u projekt “Osjećam” koji u suradnji s Gradom Zagrebom provodi umjetnička inicijativa BoliMe, ali čitav niz festivala, manifestacija i stručnih skupova.

Tri Tirenina videa bave se mentalnim zdravljem te anskioznošću, napadima panike i depresijom. Depresija je jedna od najrasprostranjenijih bolesti na svijetu. Prema statistikama WHO-a od depresije u svijetu trenutno boluje preko 264 milijuna ljudi. Depresiju se može liječiti i zato ju je bitno prepoznati na vrijeme. Svatko od nas povremeno osjeća anksioznost, no ona u sve više slučajeva prerasta u poremećaj i velikom broju ljudi neizmjerno otežava svakodnevnicu. Mnogo nas se proteklih tjedana osjećalo tjeskobno. Neki su se možda borili i s napadima panike. Važno je znati da postoje mnoge tehnike pomoću kojih se možemo nositi s napadom panike.

Kad slomimo ruku, dobijemo upalu pluća ili bilo koju drugu fizičku bolest, idemo k liječniku. Ali kad nas boli “negdje unutra", ne znamo ili ne želimo potražiti pomoć.

“Ako se ne osjećaš dobro, ako te boli "negdje unutra", važno je o tome razgovarati, s obitelji, s prijateljima… Ako u tvojoj okolini ne postoji osoba s kojom možeš razgovarati, postoje stručne osobe kojima se možeš obratiti. Hrvatska psihološka Komora je u suradnji s Hrvatskim psihološkim društvom i županijskim psihološkim društvima aktivirala Mrežu telefonskih linija za psihološku pomoć koja obuhvaća 25 telefonskih linija na kojima je 24 sata dežurno 150 psihologa i kliničkih psihologa volontera”, poručuju iz Tirene.

Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

anksiozna djevojčica traži utjehu

Anksioznost kod djece: 16 načina kako djetetu pružiti potrebnu podršku

"Priča o tjeskobi/priče koje liječe", naziv je projekta…

mama doji bebu

Znanstvenici otkrili do čeka može dovesti inzistiranje na dojenju

Problemi s dojenjem, u kombinaciji s pritiskom društva…

zabrinuta i tužna žena, prestrašena zbog svega što se događa s koronavirusom

Zašto se bojim više od drugih?

Potres koji se dogodio Zagrebu, ali i situacija…

Pročitajte i:

Zašto je važno pustiti djecu da se dosađuju?

"Dosadno mi je!", rečenica je koju danas često možemo čuti od djece, što ne čudi,…

djevojčica tijekom pandemije koronavirusa s maskom na licu i zaštitom od komaraca

Svim snagama protiv komaraca! Kako zaštititi najmlađe i mogu li komarci prenijeti koronavirus?

Komarci su napasnici koji nam redovito kvare ljeto. U trenutačnoj situaciji, kada nam prijeti koronavirus,…

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…

Glorija Peranić

Prva hrvatska edukatorica po principima pozitivne discipline: 'Samo ovako odgojit ćete sretnu djecu i dobre ljude!'

Uvjerenje da se djeca mogu ponašati bolje onda kad se osjećaju bolje, temelj je odgoja…