umorna mama koj apati od anksioznosti i napadaja panike

‘Kako se osjećate?’ I ovo je način da otkrijete imate li problem s depresijom i panikom!

Zašto je važno na vrijeme prepoznati depresiju, kako se nositi s anksioznošću te koje tehnike mogu pomoći suzbiti, saznajte kroz edukativna videa Teatra Tirena, bazirana na predstavi "U mojoj glavi"

Promjene koje nam je donio život u izolaciji zbog koronavirusa neizbježno utječu na naše mentalno zdravlje i zato je važno zapitati se “Kako se osjećam?” te pokušati se fokusirati na pozitivne i lijepe stvari. Stoga je Teatar Tirena, koji već 22 godine ima cilj biti podrška u odrastanju djeci i mladima, napravio mali tjedan mentalnog zdravlja i tri edukativna videa o mentalnom zdravlju, bazirana na predstavi “U mojoj glavi”.

Predstava je autorski projekt nastao s ciljem pokretanja dijaloga i povećanja svijesti o važnosti razgovora o tome kako se osjećamo te opasnostima mentalnih bolesti. Predstava je nedavno obilježila svoju 50. izvedbu. Uvrštena je u projekt “Osjećam” koji u suradnji s Gradom Zagrebom provodi umjetnička inicijativa BoliMe, ali čitav niz festivala, manifestacija i stručnih skupova.

Tri Tirenina videa bave se mentalnim zdravljem te anskioznošću, napadima panike i depresijom. Depresija je jedna od najrasprostranjenijih bolesti na svijetu. Prema statistikama WHO-a od depresije u svijetu trenutno boluje preko 264 milijuna ljudi. Depresiju se može liječiti i zato ju je bitno prepoznati na vrijeme. Svatko od nas povremeno osjeća anksioznost, no ona u sve više slučajeva prerasta u poremećaj i velikom broju ljudi neizmjerno otežava svakodnevnicu. Mnogo nas se proteklih tjedana osjećalo tjeskobno. Neki su se možda borili i s napadima panike. Važno je znati da postoje mnoge tehnike pomoću kojih se možemo nositi s napadom panike.

Kad slomimo ruku, dobijemo upalu pluća ili bilo koju drugu fizičku bolest, idemo k liječniku. Ali kad nas boli “negdje unutra", ne znamo ili ne želimo potražiti pomoć.

“Ako se ne osjećaš dobro, ako te boli "negdje unutra", važno je o tome razgovarati, s obitelji, s prijateljima… Ako u tvojoj okolini ne postoji osoba s kojom možeš razgovarati, postoje stručne osobe kojima se možeš obratiti. Hrvatska psihološka Komora je u suradnji s Hrvatskim psihološkim društvom i županijskim psihološkim društvima aktivirala Mrežu telefonskih linija za psihološku pomoć koja obuhvaća 25 telefonskih linija na kojima je 24 sata dežurno 150 psihologa i kliničkih psihologa volontera”, poručuju iz Tirene.

Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Ekskluzivno! Stručnjaci zabrinuti za psihičko stanje djece u Zagrebu. Evo što slijedi na jesen...

Regresija u ponašanju, burne emocionalne reakcije, povlačenje u…

djevojčica u depresiji

Depresija kod djece: 8 upozorenja koja morate shvatiti ozbiljno

Depresija nije "rezervirana" samo za odrasle; i djeca…

Pročitajte i:

'Reproduktivno nasilje još je jedan oblik nasilja nad ženama'

Žene nemaju dovoljan broj ginekologa na raspolaganju, uskraćuje im se pravo na pobačaj, a nerijetko…

žena oboljela od raka treba utjehu

Majka četvero djece o borbi s rakom dojke: 'Bila sam zatečena, jer nisam napipala nikakvu kvržicu!'

Povodom obilježavanje pete javnozdravstvene akcije Bra Day & Dan Dojki u Hrvatskoj, Zagrepčanka Tomislavka Buhiniček…

razvod roditelja i dijete u središtu sukoba

RAZVOD Što kad dijete pod utjecajem jednog odbaci drugog roditelja?

Djeca se najčešće brzo adaptiraju na nove uvjete nakon razvoda ako ih ne traumatiziraju stalni…

Najbolja afirmacija za mame! Ovo morate raditi svaki dan!

Svaki dan recite sebi: "Ja sam dobra mama!"