Kako reagirate kad na rođendan vašeg djeteta dođe i nepozvani brat pozvanog prijatelja?

Jeste li svojim mališanima simbiozu kada je o druženju s drugom djecom riječ, postavili kao nešto prirodno?! Niste trebali! A kako stvari promijeniti, doznajte u nastavku!

Koliko vam se puta dogodila situacija da ste na rođendan svog djeteta pozvali njegovog prijatelja/prijateljicu, a s njim je došlo još jedno dijete - mlađi brat ili sestra? I da vas njihovi roditelji nisu niti upitali je li vam u redu da u igraonici ostanu oba djeteta…? A vi ste jednostavno pristojnosti radi prešutjeli kako su vam zapravo stvorili problem, jer je broj djece za igraonicu ograničen, i već popunjen.

A koliko ste puta i sami učinili isto, ako ste među onima koji su oduvijek na 'sve' vodili svu svoju djecu, jer ne želite da se braća, sestre odvajaju? K tome i želite malo slobodnog vremena za sebe. Ionako među njima nije velika dobna razlika… Ionako bi vam djeca pravila probleme kada biste te 'stvari' pokušali odvojiti i kada biste na rođendan poslali samo dijete koje je i pozvano.

Kako uopće objasniti djetetu da sada kada više nisu tako mali (jer, spajali ste ih u vrtićko doba redovito), na druženja idu odvojeno?

Naime, roditelji koji su djecu po defaultu stavljali u simbiozu kada je o druženju s drugom djecom riječ, postanu izgubljeni kad okolina počne tražiti da svako dijete bude jedinka za sebe. Ne treba djeci reći ništa posebno prije nego roditelji sami sebi u glavi slože što se događa. Svako je dijete jedinka za sebe i ne bi trebali ići na rođendane prijatelja svojih braće i sestara i trebaju to znati od malena. Svako dijete ide na rođendan svojem prijatelju, osim ako nije pozvano i drugo dijete. Ako se tako postave stvari, onda će i djeci biti sve jasno. Možda im neće biti drago, no s vremenom i iskustvom će shvatiti da nitko nije zakinut. Ako je već simbioza napravljena i sad ju treba razbiti, onda je važno da roditelji to objasne na način da je samo jedno dijete pozvano i da se to treba poštivati. Svatko ima svoje prijatelje. Postoji vjerojatnost da dijete to neće razumjeti ako osjeća sebe kao dio brata ili sebe kao zajednicu, no roditelji moraju tu biti jasni i moraju znati da poštivanje socijalnog života svakog pojedinog člana obitelji ne umanjuje njihovu povezanost unutar obitelji.

Tekst: Dunja Ladić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

bebin pupak

Neka vas ne plaši pupčani bataljak: Pravilnom njegom do zacijeljenog pupka

Mnogim je roditeljima, nakon što bebu donesu iz rodilišta, najstrašnija stvar s kojom se trebaju…

tjelesni dodir i bebe

Bebina reakcija na dodir ovisi o emotivnoj uključenosti roditelja

Novo je istraživanje pokazalo da bebe ne doživljavaju svaki nježan dodir roditelja na jednak način.…

dijete s visokom temperaturom

Povišena temperatura kod djece: Kako i kada je spuštati, a kada potražiti stručnu pomoć?

Ima li razloga za paniku kada stavite toplomjer djetetu i ugledate da pokazuje iznad 38,5…

beba i motorika

Razvojne faze beba i kada bi trebalo obratiti se pedijatru

Svaka se beba razvija svojim tempom i nije problem ako kasni u jednoj stvari, ali…