Kako pojednostaviti život s djecom (i bez njih)

Kao majka, moram pronaći način da si olakšam svakodnevicu. Ne, to nije nimalo sebično. Iako je majčinstvo najljepša uloga na svijetu, svakako je najzamorniji posao, koji iziskuje naš angažman 24 sata dnevno. Za mamu nema “slobodnog dana”, nema odmora, to je posao koji traje neprestano

Često se mama osjeća kao da je doslovno zatrpana poslom, počevši od onog kućnog, društvenog, pa domaće zadaće, vanškolske aktivnosti i ako je dovoljno dobro organizirana, može naći malo vremena "za svoju dušu", što god to bilo. Nikada nisam imala pomoć s djecom, nikoga tko me može zamijeniti makar na par sati, taj luksuz nemam od trenutka kada sam postala majka. Bez obzira na to, zahvalna sam, jer je ta situacija načinila od mene dobrog organizatora i navela me da iskustvom ustanovim načine da pojednostavim život, kako sebi, tako i mojoj obitelji. Neki od ovih koraka se mogu primijeniti i na one koji nemaju djecu. Osjećam potrebu da to podijelim s drugim mamama u nadi da će im pomoći kao što su i meni ideje drugih pomogle:

Naučite djecu da budu samostalna. Ako su djeca dovoljno velika, dozvolite im da sami rade neke stvari umjesto vas: da si slože mlijeko i žitarice, operu svoju jabuku, da se sami kupaju, odijevaju, peru zube, namjeste svoj krevet, pospreme igračke. Naravno, živci će vam "treperiti" gledajući ih kako se "vuku" i griješe, ali vremenom će im sve to prijeći u naviku. Nije loše nagraditi ih, time će ne samo imati motivaciju, već će naučiti da se u životu stječu nagrade i zarada putem rada. Ohrabrivanje i bodrenje je kao vjetar ispod njihovih krila. Djeca se sretna kada im pokazujemo zahvalnost "za pomoć".

Napravite svoj kalendar ili jednostavno uzmite papir i napišite na njemu po danima i datumima sve vaše i dječje aktivnosti. Magnetom ga pričvrstite na hladnjak. Tako ne možete zaboraviti i dovesti se u situaciju da "jurite".

Prazan, bijeli papir također pričvrstite magnetom na hladnjak. Kada se god sjetite nečega što morate napraviti, kupiti, nekoga nazvati, zapišite ISTOG trenutka kada se sjetite. S obzirom da se hladnjak otvara tisuću puta dnevno, uvijek ćete baciti pogled na list papira sa stvarima koje su važne.

, Image: 6775444, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

Kante ili kutije za igračke su spasile moj život! Jako su praktične. Nabavite više njih i ne budite previše strogi. Kada dođe vrijeme, sve se igračke "bace" unutra i kuća izgleda relativno uredno. Pospremite igračke na kraju dana, kada se djeca prestanu igrati. Nema svrhe nervirati se zbog loma, jer s djecom ne može biti drugačije. Ako imate nekoga u gostima, imajte na umu da nitko nije došao u inspekciju.

Česta usisavanja, brisanje prašine, provjetravanje i slično. Ako ostavljate sve za "veliko čišćenje" vrlo je vjerojatno da ćete biti toliko zatrpani poslom da nećete znati otkud da počnete. Često čišćenje, gotovo na svakodnevnoj bazi, će vam olakšati život. Naučite djecu da pospremaju za sobom.

Jutra mogu biti prilično kaotična, naročito ako se spremate za posao, pa djeca za školu ili vrtić. Navečer, prije spavanja, pripremite vašu i njihovu odjeću, čak i čarape, pripremite užinu i stavite je u hladnjak, spakirajte knjige, napravite plan što ćete spremiti za doručak.

Rani odlazak na spavanje. Po meni, to je najvažnija stavka. Djeca su toliko aktivna da su odmor i dobra, redovita prehrana vrlo važni za njihov razvitak. Budite beskompromisni što se toga tiče. Odredite da djeca trebaju biti u svojim krevetima prije deset sati navečer, obući svoje pidžame, oprati zube, nema izmotavanja, vi ste "gazda".

Smanjite konzumiranje šećera. Okrutno je i po meni, krajnje nepotrebno potpuno izbaciti slatkiše iz dječje prehrane. Međutim, pretjerani unos istog dovodi do naglog porasta šećera u krvi, energija dostiže svoj vrhunac, djeca postaju hiperaktivna, nemirna, a onda energija naglo opada, što za rezultat ima to da se djeca odjednom osjećaju umorno, razdražljivo, pospano, tromo i nervozno. Malo čokolade neće škoditi, ali velike količine kompliciraju i vama i njima život. Tko želi razdražljivu i hiperaktivnu decu? Energija im treba, ali ona koja se troši polako, a ne ona koja ih pretvara u bijesna, mala čudovišta: voće, žitarice, kriška kruha s domaćim džemom, orasi, lješnjaci, sve to će dati vašem djetetu potrebnu i dobru energiju.

TV i računala, dokazano je, utiču na razdražljivost djece. Ponekad se čini da je to lako rješenje: stavite ih pored ekrana i barem su mirna i tiha. Međutim, primjećujete da putem gledanja agresivnih crtanih filmova i igranja sličnih igrica djeca postaju agresivna, pretila, nervozna, zahtijevaju da im kupite ovo ili ono (stalno bombardiranje reklamama), oponašaju ono što vide. Ograničite im gledanje TV-a ili bar strogo kontrolirajte što gledaju. Sat vremena crtanja s vama, zajedničkog pravljenja kolača, šetnje ili igranja u parkiću će vam pružiti veće nagrade i zadovoljstvo. Ponekad se TV čini kao lako rješenje, ali razmislite, je li zaista tako?

Pojednostavite dječju garderobu. Znamo koliko su djeca nemarna i nepažljiva, naročito u školi. Ja moju kćer oblačim u jednostavne stvari, garderobu bez patent zatvarača i gumba, oblačim joj jednostavne trenirke ili hlače na gumu, tenisice bez vezica ili čizmice koje se lako navlače i skidaju. "Slojevito" odijevanje je vrlo praktično: majica preko majice ili pulover, tako da se može lako skinuti ako je vruće ili obrnuto.

, Image: 29443427, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Fancy

Kamo god idete, uvijek imajte pri sebi nešto za grickanje. Djeca, s obzirom na to da jako brzo troše energiju i da su mnogo aktivnija od nas odraslih, vrlo često ogladne. Vjerojatno ćete reći:"Ma, moje dijete nikada nije gladno", ali kada primijetite da dijete postaje cendravo, nervozno ili mu opada koncentracija, to skoro uvijek znači da je gladno, mada vam ono to skoro nikada neće reći. Imajte u torbi neku čokoladicu, voće, neke zdrave grickalice (orasi, lješnjaci, bademi), sokić i obavezno bočicu vode – hidratacija je od velike važnosti za njihovo i naše zdravlje. Ja uvijek pri sebi imam i malo pakiranje vlažnih maramica.

Napravite jelovnik za cijeli tjedan. Razmislite i napišite što ćete kuhati preko tjedna, sve, od doručka do večere, za svaki dan u tjednu. Na temelju toga napravite popis po kojem ćete kupovati namirnice, po mogućnosti jednom do dva puta tjedno. Kuhajte jela koja se mogu podgrijati i čuvati u hladnjaku: juhe, variva, paprikaši i slično.

Kupujte "na veliko", znači, ako je moguće, kupujte ekonomska pakiranja deterdženata, sapuna, brašna, šećera, ulja, riže, tjestenine, kuhinjskog i WC-papira, svega onoga što se najviše troši u kući. Tko ima vremena da pored djece, posla i obveza svaki čas trči u trgovinu po nešto? To isto vrijedi i za školski materijal: nakupujte bilježnice, gumice, olovke, bojice, flomastere. Djeca u školi gube svoje stvari, a vremena za jurnjavu do knjižare možda nećete imati. Ovako, pripremom "zaliha" olakšavate svoj život, zar ne? Dva puta tjedno nakupujem voće i povrće koje se u našoj kući jako "troše". Nagomilavanje i kupovanje svježih namirnica "na veliko" umanjuje njihovu vrijednost i gube na svježini.

Ne ostavljajte sve obveze za vikend, naročito za nedjelju: kupanje neka bude subotom umjesto nedjeljom navečer pred školu (tijekom radnog tjedna obavezna su tuširanja ovisno o aktivnostima i godišnjem dobu), dio domaće zadaće za ponedjeljak može se napraviti subotom, a ostalo sutradan. Svako nagomilavanje obaveza čini vas i vašu djecu nervoznima.

Naučite reći "ne", odbiti pozive na druženje ili smanjiti broj društvenih obaveza koje nisu od posebnog značenja. Ako ste umorni, sasvim je u redu da želite provesti vrijeme odmarajući, nitko vam neće zamjeriti ako biste radije proveli popodne ili večer sami s obitelji ili radeći nešto što vas opušta. Ako vam netko zaista zamjeri i ne razumije, onda to nije vaš problem.

Radite nešto kreativno s djecom, slušajte glazbu, radite kolače, bilo što, uložite vaše zajedničko vrijeme u kreiranje, a ne trošenje. Kako će to pojednostaviti vaš život? Djeca će biti sretnija, zdravija i na ekonomičan način ćete se zabavljati i biti bliskiji kao obitelj.

, Image: 197399264, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Izbacite stvari koje vam ne trebaju, ne koriste i koje ne nosite. Papire, novine, plastiku i sve ono što se nakupilo i ne služi vam ničemu spakirajte i bacite u kontejnere za reciklažu. Staru garderobu poklonite nekome ili ostavite negdje gdje ih netko može uzeti. Do sada mi se nije dogodilo da prođe sat vremena, a da garderoba još uvijek stoji tamo gdje sam je ostavila. Uvijek postoji netko kome je prijeko potrebna, a vi ćete imati više mjesta u kući, biti ćete manje nervozni i samim time, vaš život će biti jednostavniji.

Opustite se. Nitko nije savršen i nitko to od vas ne očekuje. Ako nešto ne stignete napraviti, nije smak svijeta. Uostalom, cilj je pojednostaviti život, a uglavnom smo mi sami ti koji ga kompliciramo velikim očekivanjima i nerealnim prohtjevima.

Grlite vašu djecu, ljubite ih, mazite, lijepo ih odgojite. Kako to? Zašto? Eto tako, samo zato što je lijepo!

Autor: Doroula. Ona u knjizi "O sebi" kaže: "Odlučilla sam biti sretna. Odlučila sam to onda kada sam počela pisati ovaj blog. Ja volim pisati o sebi, pa evo moje prilike… Vjerujem u Ljepotu, Obitelj, Dom i Ljubav… Zašto? Zato što to jedino znam… Zato što to jedino znam…". Doroula je mama dvije preslatke djevojčice i živi u jednom malom mjestu blizu mora u Grčkoj, okružena limunima, narančama i maslinicima.

Izvor: HappyChezMoi

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

ovisnost o šećeru

Ovisnost o šećeru! 'Već osam godina ne jedem slatko!' Kako mi je to uspjelo?

Odgovori na pet pitanja otkrit će vam jeste li ovisni o slatkom! Šećer, doista, može…

važnost čitanja za djecu

Rješenje za mnoge obiteljske probleme krije se u jednoj 'sitnici'

U zbirci priča Poštanski Marko, objavljenoj u izdanju Naklade Ljevak, naći ćete 47 toplih i…

majka priča o socijalnoj otuđenosti svoje kćeri koja ne izlazi iz kuće

Majka sasvim iskreno: 'Nije mi normalno da je moja 14-godišnjakinja stalno u kući!' Što kažu stručnjaci?

Nakon alarmantnih podataka koji pokazuju zastrašujući porast ovisnosti o ekranima među djecom od 10 do…

svjedočanstvo žene o gubitku djeteta u trudnoći

Psihologinja iskreno o vlastitom bolnom iskustvu gubitka djeteta u trudnoći

Iako svaka četvrta žena izgubi trudnoću, u društvu se jako malo zna i priča o…