kako odgojiti sretno i emocionalno stabilno dijete

Kako odgojiti sretno i emocionalno sigurno dijete?

Akronim P.A.R.E.N.T. može nas puno toga naučiti o uspješnom roditeljstvu

Više od 40 godina za redom, od 1973. godine, koliko Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) provodi istraživanje o najsretnijim zemljama na svijetu, Danska je uvijek na vrhu tog popisa. I UN-ovo Svjetsko izvješće o sreći potvrđuje isto. Kako je to moguće u zemlji u kojoj su zime tako hladne i mračne, pitate se? Čak je i slavni Oprah show posvetio cijelu jednu emisiju pitanju “Zašto su Danci toliko sretni?”. Poslije dugogodišnjeg istraživanja, odgovor je jednostavan – tajna je u njihovu odgoju. Danska filozofija roditeljstva i način na koji odgajaju djecu imaju uistinu dojmljive rezultate, a to su otporna, emocionalno sigurna i sretna djeca koja odrastaju u otporne, emocionalno sigurne, sretne odrasle ljude koji zatim taj način roditeljstva primjenjuju na vlastitoj djeci. O tome su u svojoj knjizi “Danski odgoj djece” progovorile Jessica Joelle Alexander i Iben Dissing Sandahl, koje su pisale o važnosti igre, empatiji, odgoju bez ultimatuma…, a odmah na početku otkrile su i formulu u kojoj se krije sva filozofija odgoja. Akronim P.A.R.E.N.T. može nas puno toga naučiti o uspješnom roditeljstvu.

Play – igra: slobodno igranje (bez ekrana, igrica, aktivnosti u kojima im netko drugi planira kako će se igrati) stvara sretnije, prilagođenije i otpornije odrasle ljude.

Authenticity – autentičnost: zašto iskrenost pogoduje razvoju samosvijesti u smislu osjećaja vrijednosti, odnosno osjećaja o sebi, i kako pohvalom potaknuti formiranje mentalnog sklopa.

Reframing – preoblikovanje: zašto promjena postojećih okvira može i vaš i život vaše djece promijeniti nabolje.

Emphaty – empatija: zašto je razumijevanje, uključivanje i podučavanje empatije ili suosjećanja temelja za stvaranje sretnije djece i odraslih.

No ultimatums – bez ultimatuma: zašto izbjegavanje borbi za moć i demokratičan roditeljski pristup pogoduju razvoju povjerenja, otpornosti i sretnije djece.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

pas u obitelji s djecom

Dijete želi psa? Koje su najbolje pasmine za obitelji s djecom?

Prije kupnje ili udomljavanja psa. poželjno bi bilo da istražite koja pasmina će najviše odgovarati…

dijete na plaži

Ugledna psihologica upozorava: 'Ne vodite djecu na plažu bez kupaćih gaćica!'

Pedofili traže mjesta gdje su im djeca dostupna, a - osim plaža - tu su…

pas ugrizao dijete

Dječaka ugrizao pas. Ima li pravo na odštetu i kakva je odgovornost vlasnika životinje?

Na temelju čega se određuje pravo na naknadu štete u ovom slučaju i u kojim…

ovisnost o šećeru

Ovisnost o šećeru! 'Već osam godina ne jedem slatko!' Kako mi je to uspjelo?

Odgovori na pet pitanja otkrit će vam jeste li ovisni o slatkom! Šećer, doista, može…