Naučite djecu da budu zahvalna

„Današnja djeca imaju sve, a ne znaju to cijeniti“ – često se čuje odrasle kako govore. Pritom dodaju kako su oni, kada su bili u njihovim godinama, nisu imali ni približno toliko igračaka, knjiga, odjeće, a da ne spominjemo računala, mobitele i virtualne igrice, a bili su znatno zahvalniji. Želite li da vaša djeca ne uzimaju stvari zdravo za gotovo, već razviju osjećaj zahvalnosti, pročitajte ovih nekoliko savjeta

Učinite manje s više

Kada djeca (i odrasli) očekuju kraljevski tretman, kao na primjer da im se ispunjava svaka želja, vozi ih se po gradu, stalno ih se zabavlja i hrani njihovom omiljenom hranom - oni to uzimaju zdravo za gotovo. Ima li tome lijeka? Izaberite nešto bez čega će cijela obitelj biti tjedan dana ili jedan mjesec. Na primjer, ne jedite u restoranu, isključite nepotrebne uređaje na tjedan dana ili se vozite biciklom na odredište umjesto automobilom. Takve promjene možda neće uvijek biti ugodne ali će pomoći cijeloj obitelji da shvate koliko je dobro što imaju te pogodnosti.

Razvijajte pozitivno razmišljanje

Činjenica je da je većina naših problema zapravo smiješna. ("O, ne, moja omiljena trenirka je u pranju i sad moram obući onu groznu koja mi je preširoka"!") Djeca trebaju naučiti da je, čak i kada se suoče s poteškoćama, i dalje prilično dobro. Sljedeći put kad se dijete požali na nešto, preokrenite njegovo gunđanje u zahvalnost tako što ćete ga potaknuti da vidi dobru stranu problematične situacije. Ako morate dugo čekati u redu na blagajni trgovine, recite: "Barem smo kupili sve što nam treba za tjedan dana i sad smo mirni do idućeg vikenda." Ako vas kiša potjera kući s izleta, recite: "Dobro je što imamo topli, suhi dom u koji se možemo vratiti." Nemojte od toga napraviti predavanje, samo im stavite "bubicu u uho" da u svakoj situaciji ima nečega dobrog na čemu mogu biti zahvalni.

Zahvalite naglas

Ako želite da vaša djeca razviju osjećaj zahvalnosti, vi im morate biti najbolji primjer. Iskreno zahvaliti svakome - od trgovca koji vam je pomogao pronaći željeni proizvod, do susjede koja vas je obavijestila da se vaš korov proširio na njen vrt. Uzdignite zahvalnost na višu razinu tako što ćete reći: "Puno vam hvala što ste mi pomogli naći ovaj šampon!" Neka vam bude navika da zahvaljujete onima koji vas uslužuju, izrecite koliko ste zahvalni za pozitivne događaje u životu i ne zaboravite zahvaliti članovima obitelji na sitnim gestama ljubaznosti i pomoći. Kad vaša djeca shvate kako zahvalnost djeluje i koliko je lijepo čuti čarobno "hvala", i njima će to postati prirodno.

Mother And Daughter Paying For Shopping At Supermarket Checkout

Neka vam zahvalnost bude rutina

Istraživanja stalno pokazuju da su ljudi, koji su zahvalni – najsretniji. Unesite tu istinu za stol tijekom obroka, kod uspavljivanja djeteta ili u bilo koju drugu svakodnevnu situaciju. Naglas recite na čemu ste zahvalni. Ili napravite staklenku zahvalnosti i ispunite je porukama o tome koga i što cijenite. Stariju djecu ohrabrite da tijekom tjedna fotografiraju stvari na kojima su zahvalni i podijele ih s vama za nedjeljnim ručkom. Živimo u kulturi obilja, stoga je istinski važno zahvalnost učiniti dijelom dnevne rutine.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

obitelj na ljetnom godišnjem odmoru

Kako se uistinu odmoriti na odmoru?

Što kad, umjesto kofera punog ljetne odjeće, ponesete…

unuka s bakom i djedom u kuhinji

Novo istraživanje dokazalo: za pretilost djece krivi su bake i djedovi!

Bez obzira na različite kulture, bake i djedovi…

Pročitajte i:

Zašto je važno pustiti djecu da se dosađuju?

"Dosadno mi je!", rečenica je koju danas često možemo čuti od djece, što ne čudi,…

djevojčica tijekom pandemije koronavirusa s maskom na licu i zaštitom od komaraca

Svim snagama protiv komaraca! Kako zaštititi najmlađe i mogu li komarci prenijeti koronavirus?

Komarci su napasnici koji nam redovito kvare ljeto. U trenutačnoj situaciji, kada nam prijeti koronavirus,…

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…

djevojčica čita knjigu i tako se zabavlja tijekom ljeta

Što čitati ovog ljeta? Ovo su najbolje knjige za djecu i mlade!

U sklopu obilježavanja 70 godina djelovanja Društva "Naša djeca“, dodijeljene su Nagrade "Grigor Vitez“ za…