mama i dijete

Kad vaši klinci ne prestaju govoriti ‘Mama, mama, mama’ po cijeli dan: trikovi kako to zaustaviti

U vrijeme pandemije većina je roditelja na 'radu kod kuće', djeca su online, a često u cijeloj priči nastradaju mame, koje postanu dječji džuboks za ispunjavanje želja... Kako djeci objasniti da prestanu 'mamakati' po cijele dane?

Mama. Mamice. Mama, mama, maaaaaama. Koliko puta dnevno čujete da vas djeca tako zovu? Dovoljno da popucate po šavovima…

Čak i kad oko vas postoje druge odrasle osobe koje bi mogle riješiti problem? Drugi roditelj, baka ili djed, bejbisiterica - zahtjev za mamom izgleda nikad ne prestaje. Vide li vaša djeca neke druge odrasle osobe u svojoj blizini osim vas? Zapravo i ne.

Dr. Rachel Busman, stručnjakinja za anksiozne poremećaje u Child Mind Institutu, tvrdi da postoji razlog zašto djeca stalno traže mamu.

Dob djeteta je ključna
'Ovisno o dječjem uzrastu, postoje dvije specifične situacije', kaže Rachel Busman, 'Za djecu jasličke i vrtićke dobi to je posve uobičajeno i normalno. Čim vide mamu, znaju da će sve njihove potrebe biti zadovoljene'.

Ako radite kod kuće ili imate neke druge obaveze, to mlađoj djeci nije prihvatljivo, ona to nisu u stanju razumjeti.

No kad je riječ o starijoj djeci, uzrok može biti pandemija COVID-a.

Tijekom pandemije čak iako je sve normalno i uobičajeno, djeca znaju da je riječ o izvanrednoj situaciji. Stoga, čak se i školarci počinju ugodno osjećati jedino s mamom.

Uobičajeno je za djecu da odaberu jednog roditelja u čijoj se blizini osjećaju dobro i za kojeg smatraju da im može ispuniti sve potrebe.

Često ljudi preuzimaju neke uloge u obitelji, na primjer, dijete želi nešto od tate, a tata ga usmjeri na mamu. I tako djeca samo žele preskočiti 'osobu posrednika' i što prije doći do svog problema.

Naravno, na kraju ostaje mama koja se bori sama sa ispunjavanjem dječjih zahtjeva.

Podijelite roditeljske odgovornosti
Dakle, ne treba navikavati djecu na to da je mama 'katica za sve'. Raspodijelite sve obaveze koje se mogu raspodijeliti na oba roditelja.

Objasnite djeci kako je danas na drugome roditelju obaveza posluživanja večere. I ako za to vrijeme zausti 'Mama', samo ga nježno preusmjerite na tatu. Također, ako trebate vrijeme za neke svoje obaveze, a neka druga odrasla osoba je prisutna, objasnite djeci da očekujete od njih da vas ne uznemiravaju neko određeno vrijeme jer trebate mir kako biste obavili nešto važno za sebe.

Rachel Busman predlaže da se, ako je druga odrasla osoba prisutna a djeca zahtijevaju mamu, uvede metoda poruka. Neka zapiše dječja pitanja i želje te ih zajedno s djecom ostavi na vidljivome mjestu, kako bi ih mama mogla pročitati kada bude slobodna.

Vrlo je teško kada je cijela obitelj u kući, a opterećenje je samo na jednoj osobi. Potrebna je komunikacija i razumijevanje između partnera kako bi zajednički suživot bio ugodan. Jer, očito, život u pandemiji nije sprint, nego maraton.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

klinac pije alkohol

Jeste li znali da je 90 posto maloljetnih učenika barem jednom probalo alkohol?

Prema podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola,…

mame i klinci

Konferencija Mame&klinci: Izazovi obitelji u vrijeme pandemije!

Konferencija Mame&klinci, koja je održana 29. 05. 2021.…

Pročitajte i:

ručno izdajanje

Ručno izdajanje je vještina koju vrijedi svladati: Donosimo i upute kako!

Manualno ili ručno izdajanje vrlo je korisna vještina, pogotovo ako ste nova mama i još…

beba u peleni

Kad je pelena 'prečista': Kako pomoći bebi koja pati od zatvora?

Ako je pelena vaše bebice nekoliko dana samo ispunjena mokraćom, bez traga stolice, naravno da…

mama i dijete na wc-u

'Dijete zuri u mene i kad sam na WC-u. Uf, zar roditelj ne može imati baš nimalo privatnosti?'

Neobično je, neugodno, pa čak i čudno. No, vjerovali ili ne, vašem je 2-godišnjaku ili…

slobodna igra

5 razloga zašto bi slobodna igra trebala postati važan dio djetetova dana

Jedno je od većih iskušenja modernih roditelja - kada je raspored njihove djece pretrpan organiziranim…