Kad je vrijeme za drugo dijete?

Manekenka Anita Dujić otkrila je razmišlja li svojoj 1,5-godišnjoj kćeri Lily uskoro podariti brata ili sestricu

Nekadašnjem modelu, a danas uspješnoj poduzetnici, 36-godišnjoj Aniti Dujić, listopad je obilježen posebnim datumima i prigodnim slavljima. Naime, prvo je proslavila rođendan, a onda su ona i partner Duncan Broadfoot, škotski menadžer lokacija, s kojim ima jednoipolgodišnju kći Lily, proslavili treću godišnjicu vezu. Kako je prošla godišnjica, ali i planira li uskoro stati pred oltar, Anita je otkrila u razgovoru za Story.hr.

View this post on Instagram

A post shared by ????? • ????? (@anita__dujic) on

“Godišnjicu smo proslavili večerom u Splitu, dok su baka i dida čuvali curicu. Duncan zna da ja volim cvijeće pa mi ga redovito poklanja, a tako i danas. Kada je godišnjica u pitanju više se volimo počastiti putovanjem ili večerom te posvetiti jedno drugom. Najljepši poklon koji mogu dobiti je onaj osjećaj koji mi moj partner poklanja svaki dan, a to je da me čini sretnom ženom”, rekla je Anita i priznala da im je pandemija pokvarila planove o vjenčanju. U intervju je Anita otkrila i razmišlja i o proširenju obitelji.

“Da, često razmišljam o tome, ali trenutno životni tempo ne dozvoljava. Možda jednom, vidjet ćemo, kako kažemo mi u Dalmaciji: pomalo…”, rekla je Anita, no što kažu liječnici – kad je vrijeme za drugu trudnoću.

Službeni je stav da treba pričekati godinu dana sa sljedećom trudnoćom. Ako je žena prethodnu trudnoću završila carskim rezom, savjetuje se da razmak između trudnoća bude dvije do dvije i pol godine. Svaki organizam treba predah, ma koliko bio zdrav. Žene koje zatrudne vrlo brzo nakon jedne trudnoće, nisu uvijek svjesne rizika koji trpi njihovo tijelo i mogućih posljedica. U praksi to znači mogućnost krvarenja tijekom porođaja i nakon njega, razvoja anemije, upale vena, tromboze donjih ekstremiteta i vanjskih spolnih organa. Maternica ne uspijeva nakupiti potreban sloj na koji se posteljica treba učvrstiti. Zbog toga može doći do nedovoljne povezanosti ili poremećaja krvotoka između posteljice i djeteta. Tako rođena djeca često zaostaju u rastu i imaju malu porođajnu težinu.

Iskustvo prve trudnoće, prvog porođaja i snalaženje s prvim djetetom neki su od čimbenika o kojima ovisi koliko će brzo žena s partnerom početi ponovno razmišljati o trudnoći. U slučaju izrazito dugotrajnog i bolnog porođaja vjerojatno će trebati nekoliko godina dok donekle zaboravi na to iskustvo i poželi još jedno dijete. No o ovih šest činjenica svaki par treba razmisliti prije odluke o proširenju obitelji:

  • suprug i vi iskreno želite još jedno dijete i o tome ste puno razgovarali
  • vaše je psihofizičko stanje dobro, osjećate se snažno i zadovoljno
  • niste u financijskoj krizi i nova beba neće previše opteretiti vaš budžet
  • ne zabrinjava vas vaša poslovna karijera, zadovoljni ste postignutim ciljevima i ne bojite se još jedne jednogodišnje (ili kraće) stanke u svojem poslu
  • imate se na koga osloniti praktički u svakom trenutku što se pomoći oko djece tiče i majčinstvo vam ne predstavlja teret nego veliko zadovoljstvo.
  • ne nedostaje vam sloboda koju ste imali prije prvog djeteta; dapače, osjećate da su djeca upravo ono što vam je nedostajalo u životu da se osjećate sretno i ispunjeno.

Tekst: D. P. i Roditelji.hr
Fotografije: Instagram

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

HRT-ova voditeljica broji sitno do dolaska drugog sina

Kako teku pripreme za dolazak bebice, otkriva Maja…

Pročitajte i:

mama i beba

Mislite da je zdravo da djeca što prije presele iz vašeg kreveta u svoju sobu? Praksa iz svijeta govori drukčije...

Od spavanja u odvojenim krevetima do vožnje djece u kolicima, roditelji na Zapadu imaju ideje…

mokrenje u krevet

Što da radim, dijete mi još uvijek noću 'piški' u krevet?

Noćno mokrenje u krevet, stručnim rječnikom monosimptomatska noćna enureza ili samo enureza, čest je poremećaj…

promjena trulog sustava

Što sve trebamo mijenjati da se slučaj zlostavljanja djeteta više nikada ne ponovi!

Slučaj zlostavljanja sa smrtnim ishodom, koji se dogodio dvoipolgodišnjoj djevojčici Nikoll, nažalost nije prvi koji…

nasilje nad djecom

Nasilje nad Nikoll ne smije pasti u zaborav, kao što je to bilo s ocem koji je djecu bacio s balkona...

Žustre reakcije javnosti na slučaj preminule djevojčice Nikoll iz Nove Gradiške, kao žrtve obiteljskog nasilja,…