beba u peleni

Kad je pelena ‘prečista’: Kako pomoći bebi koja pati od zatvora?

Ako je pelena vaše bebice nekoliko dana samo ispunjena mokraćom, bez traga stolice, naravno da ste zabrinuti. Zatvor je relativno česta pojava kod malih beba, a uzroci su različiti. Kako pomoći djetetu?

Uobičajeno je da novorođenče ima barem jednu stolicu tijekom 24 sata, ali ne znači da se treba zabrinuti ako je taj ritam rjeđi, primjerice, jedanput u tri dana. Beba može imati više stolica na dan ili samo dva-tri puta na tjedan, ali boja i konzistencija stolice trebaju biti uredne.

Ovisno o tome kako se beba hrani, imat će i odgovarajuću stolicu. Bebe hranjene na bočicu imaju čvršću i tamniju stolicu jer se adaptirana mliječna formula probavlja dulje od majčina mlijeka. Bebe na prsima imaju rjeđu stolicu.

Ima li beba preduge razmake između stolice, koji su stalno prisutni, te joj je stolica čvrsta u obliku kamenčića, tada se vjerojatno radi o zatvoru. No to nećete primijetiti samo u peleni već će se dijete mučiti kako bi istisnulo takvu stolicu.

Nađete li nešto krvi u stolici, to može značiti da je prilikom tiskanja došlo do laganog oštećenja anusa. Jedan do dva komada stolice u peleni nije problem, ali ako ima više komada i uz to i krvi, obratite se pedijatru.

Uzrok zatvora može biti djetetovo nepodnošenje nekog sastojka iz mlijeka, adaptiranog mlijeka ili majčina mlijeka. Također, bebe, koje se navikavaju na kašice, češće su zatvorene. Pedijatar će vam vjerojatno predložiti da ponudite djetetu sok od kruške ili šljive kako bi se potakla probava.

Kako pomoći bebi koja pati od zatvora?

1. Povremeni zatvor uglavnom se liječi mijenjanjem prehrane. Djetetu koje je na dohrani ponudite 30 do 60 ml soka od šljive, jabuke ili kruške. Žitnim pahuljicama dodajte mekinje i povećajte općenito unos voća (ne banane) i povrća.

Dijete bi trebalo piti dovoljno tekućine, a s pedijatrom se konzultirajte o uporabi probiotičkih preparata koji pomažu u reguliranju probave kod beba.

2. Pazite da se dijete više kreće, pomozite mu tako što ćete mu pokretati nogice kao da vozi bicikl.

3. Jedan od mogućih načina kako pomoći bebi u slučaju zatvora, kad ništa drugo ne pomogne, jest nadražajem anusnih mišića.Na higijenski štapić ili vrh toplomjera stavite malo kreme i oprezno stavite u anus kako biste potaknuli refleks pražnjenja crijeva.

4. Uporaba glicerinskih čepića, koji omekšavaju tvrdu stolicu, može pomoći, ali nije uvijek pravo ni trajno rješenje problema. Općenito, učestala uporaba čepića, klistira ili laksativa može biti novi uzrok zatvora jer crijevo postane tromo i izgubi osjetljivost na fiziološke podražaje.

5. Postoje i gotovi klistiri, no oni se upotrebljavaju više kao krajnja nužda, nego kao rutinsko pomagalo i nikada bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, baš kao ni bilo koja druga vrsta terapije lijekovima.

6. U slučaju da u stolici primijetite krv, a ne vidite moguću ranicu na anusu, koja bi je uzrokovala, otiđite s djetetom na pregled kod pedijatra.Isto učinite ako primijetite da dijete učestalo pati od zatvora jer ignoriranje problema može prouzročiti kroničnu opstipaciju.

Tekst: Lucija Bogdanić
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

kako pomoći bebi koja ima zatvor

Beba ima zatvor! 7 načina kako joj pomoći

Beba ne obavlja nuždu više dana i sasvim…

zatvor kod beba

Zatvor kod beba i djece: Kako ga prevenirati i ublažiti?

Vaša beba cvili i čini se nemirna? Ponekad…

Pročitajte i:

Empatija se uči od rođenja, a dijelom je i nasljedna. Kako odgojiti empatičnu djecu?

Empatija se uči od rođenja. Kroz emocionalno izražavanje dijete prilagođava izražavanje emocija drugima. Empatija je…

Za djecu je najbolji proizvod za sunčanje onaj koji štiti kožu od cijelog spektra štetnog zračenja...

Kada je o našim najmlađim članovima obitelji riječ, nastojimo im uvijek pružiti najbolju njegu. A…

Kako reagirate kad na rođendan vašeg djeteta dođe i nepozvani brat pozvanog prijatelja?

Jeste li svojim mališanima simbiozu kada je o druženju s drugom djecom riječ, postavili kao…

minipolis naslovna

Nije riječ samo o igri, u dječjem gradu MiniPolisu razvijaju se važne životne vještine!

Igra nije samo zabava, ona je i učenje vještina koje su važne za život. U…