Jeste li autentični roditelji ili se trudite biti ‘netko bolji’

Htjeli biste biti najbolji roditelj svojoj djeci i sačuvati djecu od mnogih problema koji vas more, ali to baš i nije jednostavno. Mislite li da djeca ocjenjuju koliko se dobro snalazite u ulozi roditelja ili im je važnije da prema njima (i sebi) budete prvenstveno iskreni?

Ako ste među onima koji žele djecu odgojiti da budu iskrena sa sobom i drugima i da budu svoji (autentični) te da se dobro osjećaju u svojoj koži bez obzira na promjene u raspoloženju, dobre i manje dobre dane, prvi korak koji ćete morati izvršiti je da i sami budete pred njima takvi. Jer oni vas itekako dobro čitaju i teško ćete ih zavarati. Jedino što na njih možete prenijeti ako skrivate svoje autentične osjećaje je da misle da je to način na koji se živi t da i sami moraju to dobro naučiti. Biti odvažno iskren nije nešto što se uči preko noći, oni to uče svakodnevno promatrajući vaše postupke i njihovu usklađenost s onime što govorite. Djeca vide kako izražavate radost ili ljutnju, kako se nosite s frustracijama, koliko ste zadovoljni i ponosni na sebe, koliko sebe poštujete i volite. To je ono što će pokušati kopirati, ma što vi njima govorili. Savršeno je prirodno pokazati cijelu paletu emocija, ali je u redu i potruditi se pokazati ih na način koji nikoga drugog ne povrijeđuje. Dopustite i svojoj djeci da ih jasno izražavaju, jer ona to i čine spontano, ne pokušavajući ih prikriti i zamaskirati. Ako to mogu otvoreno pokazati u djetinjstvu, kasnije će im biti lakše suočavati se s bilo kakvim izazovima u životu i naučiti ih mijenjati i kontrolirati na zdrav način.


Samozavaravanje

Proživljavate li teško razdoblje, nema smisla navlačiti na lice lažni osmijeh čim se pojavite pred svojim djetetom. Samozavaravanje nas vodi u stanje potiskivanja osjećaja i tada donosimo odluke koje se temelje na okolnostima izvan nas, ne slušajući svoj unutarnji glas. To vas udaljava od vas samih i na kraju se jednog jutra probudite da niti ne znate koje su vaše želje i potrebe, a što radite samo zato jer vjerujete da se od vas očekuje i traži. Osoba koja sebe poštuje i voli, voljet će i svoje loše faze i svoje mane. Tako vam može proći život, a da ga realno niste živjeli onako kako ste vi htjeli, a tu sreće nema. Udovoljavanje drugima, svima više nego sebi može vas čak dovesti do raznih oboljenja koja će vas onda prisiliti da se posvetite sebi i počnete brinuti za sebe na svaki način. Autentičnost, tj. iskrenost prema sebi znači da tražite u sebi ono što je dobro za vas i vašu obitelj i da ste u stanju nositi se s tim do kraja. Dopustite si da budete u kontaktu s vlastitim emocijama i postupajte u skladu s njima, bez potiskivanja. Nije uvijek jednostavno, ali je puno zdravije i vodi vas prema boljim rezultatima – istinskoj sreći – i jednako tako daje primjer vašoj djeci da i sami dođu do iste.

Nametanje svojih snova djeci

Nikad ne upadajte u zamku (jer nekad to ne čine roditelji svjesno) da namećete djeci svoje neispunjene snove i želje. Pratite njihove sklonosti i poštujte njihov specifični tempo razvoja i napredovanja. Imajte na umu da pretjeran pritisak na djecu ili pretjerano povlađivanje djeci može dovosti do toga da djeca nauče činiti stvari zbog vanjskog priznanja, a ne unutarnjeg zadovoljstva. Tako im jača potreba za nečim izvan njih samih što bi ih usrećilo. A to se onda nikad ne dogodi, bez obira na sva materijalna postignuća i medalje (diplome, statusne simbole i sl.), barem ne iznutra. I uvijek ono nešto nedostaje ma koliko se trudili… Puno je vjerojatnije da će ih to dovesti do tjeskobe i depresije, nego istinske ispunjenosti i iskrenog zadovoljstva sobom.

 

Tekst: Ivančica Tarade
Izvor: Danski odgoj djece, Jessica Joelle Alexader, Iben Dissing Sandahl (Egmont 2018.)
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Josipa Pavičić Berardini: Voljeti sebe u dobru i zlu

Poznata autorica, poduzetnica i nekadašnja televizijska voditeljica gostovat…

Anita Moorjani: Učite djecu da je biti drugačiji predivan dar

Ususret gostovanju Anite Moorjani u Zagrebu 26. i…

Djeca najbolje znaju što znači voljeti - Anita Moorjani u Zagrebu

„Mogla sam odabrati hoću se vratiti… ili nastaviti…

Pročitajte i:

pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa

Imam li pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa?

Što sve polica osiguranja podrazumijeva, koja su to teško bolesna stanja i o čemu sve…

Grupa djece kamenom razbili prozor susjedu. Tko je kriv i tko plaća štetu?

Je li solidarna odgovornost njihovih roditelja jedan od načina rješavanja problema?

zabrinuta i tužna žena, prestrašena zbog svega što se događa s koronavirusom

Zašto se bojim više od drugih?

Potres koji se dogodio Zagrebu, ali i situacija s koronavirusom, koja je "bacila na koljena"…

žena oboljela od raka

"U bolnici čekam kemoterapiju! Ostanite doma, nikada nije bilo lakše nekome spasiti život!"

Nikome nije jednostavno u ovoj situaciji koja nam je život promijenila iz temelja, no kako…