sramežčjivi dječak i vesela djevojčica

Je li vaše dijete povučeno i osjetljivo? Onda je ovo baš za vas!

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba objavila je besplatni priručnik "Pogledajte svijet iz mojih cipela! - Zašto je temperament važan?", koji se posebno bavi povučenom i osjetljivom djecom, koja su u ovoj krizi sklonija intenzivnijim reakcijama na stres i traumu

“Pogledajte svijet iz mojih cipela! – Zašto je temperament važan?”, novi je priručnik u izdanju Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Grada Zagreba. Napisale su ga socijalna pedagoginja Dora Kralj, klinička psihologinja Vlatka Križan i socijalna radnica Nikolina Škrlec, s namjerom da pomognu roditeljima i djeci na način da roditelji prepoznaju i njeguju posebnost svog djeteta, da se mogu "na trenutaj smjestiti u dječje cipele" kako bi osjetili dječji temperament, dječje osjećaje, nemir, tempo i energiju. Priručnik se posebno bavi vrlo osjetljvom, povučenom te  aktivnom/distraktibilnom djecom, a Poliklinika ga je odlučila objaviti u sklopu psiho-edukativne podrške roditeljima u vrijeme koronakrize, jer djeca "u tim cipelama" sklonija su intenzivnijim reakcijama na stres i traumu. Priručnik besplatno možete preuzeti OVDJE.

“Ovim priručnikom želimo polazeći od temperamenta predočiti posebnost i različitosti neke djece čiji nam se roditelji u kliničkoj praksi češće obraćaju za savjet, podršku u odgoju i daljnje smjernice u njihovom odnosu. Riječ je o vrlo osjetljivoj, povučenoj i motorički aktivnoj/distraktibilnoj djeci. Željeli smo pobuditi neka nova razmišljanja u glavama čitatelja (roditelja i stručnjaka) te ponuditi neke nove mogućnosti i izbore u postupanjima spram njih, a mislili smo kako je najbolji put za to da ih na trenutak smjestimo u dječje cipele kako bi osjetili njihov temperament tj. njihove osjećaje, nemir, njihov tempo i njihovu energiju”, kažu u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, napominjući kako su ova djeca inače rizičnija za neprimjerene postupke odraslih. Taj rizik se povećava u stresnim periodima jer su djeca prilikom izloženosti stresnim i traumatskim iskustvima sklona intenziviranju svojih reakcija. Ako je, kao i u ovom periodu, stresoru izložena cijela obitelj, rizik se dodatno povećava.

“Cilj nam je s jedne strane pomoći razumjeti strahove roditelja u svakodnevnim (i stresnim) situacijama, koji nekada budu puni krivnje i osjećaju se bespomoćno te pritom ne vide izlaz iz situacije, a s druge strane pomoći i djeci na način da roditelji prepoznaju i njeguju posebnost svog djeteta "iz njegovih (djetetovih) cipela", da je prihvate te da usporedno zavire u svoje procese, snage i resurse, a kako bi mogli biti zadovoljniji u svojoj ulozi”, kažu u Poliklinici.

Fotografije: Shutterstock i Poliklinika za zaštitu djece i maldih Grada Zagreba

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

čaj od matičnjaka

Biljke kao pomoć kod dojenja: Pripremite čajeve i obloge!

Kad je riječ o biljkama i dojenju, neke se 'zelene' prijateljice preporučuju kao vjerni saveznici…

rodiljna naknada

Kada ostvarujem pravo na rodiljnu potporu?

Majci je odbijen zahtjev za potporu za novorođeno dijete jer neko vrijeme nije živjela u…

pubertet

Pubertet: Kako pomoći djetetu da izgradi zdravu sliku o sebi?

U vremenu kada društveni mediji nude iskrivljenu, naizgled savršenu sliku stvarnoga života, postoje načini da…

discipliniranje djeteta

Kakav ste roditelj: Želite imati sve pod kontrolom ili ne postavljete nikakve granice?

Odgajati dijete najteži je zadatak. Kakav pristup odabrati, ovisi o osobnosti djeteta, ali neke opće…