sramežčjivi dječak i vesela djevojčica

Je li vaše dijete povučeno i osjetljivo? Onda je ovo baš za vas!

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba objavila je besplatni priručnik "Pogledajte svijet iz mojih cipela! - Zašto je temperament važan?", koji se posebno bavi povučenom i osjetljivom djecom, koja su u ovoj krizi sklonija intenzivnijim reakcijama na stres i traumu

“Pogledajte svijet iz mojih cipela! – Zašto je temperament važan?”, novi je priručnik u izdanju Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Grada Zagreba. Napisale su ga socijalna pedagoginja Dora Kralj, klinička psihologinja Vlatka Križan i socijalna radnica Nikolina Škrlec, s namjerom da pomognu roditeljima i djeci na način da roditelji prepoznaju i njeguju posebnost svog djeteta, da se mogu "na trenutaj smjestiti u dječje cipele" kako bi osjetili dječji temperament, dječje osjećaje, nemir, tempo i energiju. Priručnik se posebno bavi vrlo osjetljvom, povučenom te  aktivnom/distraktibilnom djecom, a Poliklinika ga je odlučila objaviti u sklopu psiho-edukativne podrške roditeljima u vrijeme koronakrize, jer djeca "u tim cipelama" sklonija su intenzivnijim reakcijama na stres i traumu. Priručnik besplatno možete preuzeti OVDJE.

“Ovim priručnikom želimo polazeći od temperamenta predočiti posebnost i različitosti neke djece čiji nam se roditelji u kliničkoj praksi češće obraćaju za savjet, podršku u odgoju i daljnje smjernice u njihovom odnosu. Riječ je o vrlo osjetljivoj, povučenoj i motorički aktivnoj/distraktibilnoj djeci. Željeli smo pobuditi neka nova razmišljanja u glavama čitatelja (roditelja i stručnjaka) te ponuditi neke nove mogućnosti i izbore u postupanjima spram njih, a mislili smo kako je najbolji put za to da ih na trenutak smjestimo u dječje cipele kako bi osjetili njihov temperament tj. njihove osjećaje, nemir, njihov tempo i njihovu energiju”, kažu u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, napominjući kako su ova djeca inače rizičnija za neprimjerene postupke odraslih. Taj rizik se povećava u stresnim periodima jer su djeca prilikom izloženosti stresnim i traumatskim iskustvima sklona intenziviranju svojih reakcija. Ako je, kao i u ovom periodu, stresoru izložena cijela obitelj, rizik se dodatno povećava.

“Cilj nam je s jedne strane pomoći razumjeti strahove roditelja u svakodnevnim (i stresnim) situacijama, koji nekada budu puni krivnje i osjećaju se bespomoćno te pritom ne vide izlaz iz situacije, a s druge strane pomoći i djeci na način da roditelji prepoznaju i njeguju posebnost svog djeteta "iz njegovih (djetetovih) cipela", da je prihvate te da usporedno zavire u svoje procese, snage i resurse, a kako bi mogli biti zadovoljniji u svojoj ulozi”, kažu u Poliklinici.

Fotografije: Shutterstock i Poliklinika za zaštitu djece i maldih Grada Zagreba

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

djeca i novac

Kako obuzdati dječju želju za trošenjem novca?

Djeca koju roditelji nisu naučili samokontroli kad je…

povučeno i osjetljivo dijete i kako mu pomoći

Što moraju znati roditelji vrlo osjetljive i povučene djece?

Važno je prihvatiti osobine ličnosti djeteta, poput povučenosti,…

Kate Middleton

Kojim se trikovima Kate Middleton koristi u odgoju djece?

Kate u britanskim medijima slovi kao vrlo autoritativna,…

Pročitajte i:

Kako prihvatiti svoj mjesečni ciklus (i objasniti ga djetetu)

Zapadna kultura današnjice uvelike ignorira i skriva menstrualni ciklus. Žene se uči da se „nose“…

Kad vaše dijete igra "18+" videoigre

Slika prva: sjedite sa svojim desetogodišnjakom i zajedno igrate igricu na PlayStationu. Riječ je o…

inzulinska rezistencija u trudnoći

Kako prepoznati inzulinsku rezistenciju (u trudnoći)?

Sprječavanje razvoja ili barem odgoda manifestacije šećerne bolesti jedan je od ključnih razloga zbog čega…

Ella Dvornik

Ella Dvornik progovorila o kćerinom mjesečarenju! Kako se nositi s hodanjem u snu i noćnim morama?

Puno češće od mjesečarenja su, pojašnajvaju stručnjaci, noćne more (ružni snovi), koji se javljaju od…