Ima li života poslije porođaja?

Šalu na stranu! Život nakon porođaja postoji. Samo je malo drukčiji. Nije ni čudno jer ipak vas je troje ili, još bolje, četvero!

Sve majke koje čekaju prvo dijete pomalo zabrinjavaju zločeste rečenice roditelja s iskustvom: “Naspavaj se sada, jer nikada više nećeš spavati!”, “Od imanja djeteta, gore je samo ne imati ih!”, “Svako dijete - jedan zub manje!”, “Djecu ne možeš prevariti, čitaju te kao otvorenu knjigu!” i slično. Iz perspektive žene koja se sprema začeti ili je trudna, priča o djeci može postati strašna. Ne samo da djeca donose probleme nego će se život koji poznajemo promijeniti iz temelja. Na redu je odricanje i nespavanje, i tako danima, godinama… Pogotovo ako ste prvorotkinja, zasigurno ćete osjećati strah i sumnju u ono što vas čeka. Sve je to normalno osjećati. Djeca će zaista sve promijeniti, doći će nove obaveze, ali i osjećaji na kojima ćete biti zahvalni dok ste živi.

Ne želim se odreći svojega vremena

Jedan od najvećih strahova današnjih modernih majki jest biti privezan za dijete 24 sata na dan. Još do prije godinu dana mogli ste otići kamo ste god i kada poželjeli, izlaziti s prijateljima, otići na vikend izvan grada ili s partnerom na daleko putovanje. S malim djetetom ne možete si to priuštiti, ostaje samo maštanje o prijašnjim danima. Naravno, život mlade obitelji sigurno će se promijeniti, no to nije tako tragično ni dugotrajno kako vam se na prvi pogled čini.

  • Prvo - dijete s dva ili tri mjeseca možete voditi sa sobom gotovo svugdje kamo želite ići. Ako imate sling ili maramu, bit ćete potpuno pokretni. Naravno, ne biste trebali boraviti u zatvorenim i zadimljenim prostorijama (primjerice u kafićima), no na raspolaganju su vam sve aktivnosti na otvorenome. U slingu se dijete privijeno uz majčino tijelo osjeća zaštićeno, neovisno o tome u kakvoj se situaciji majka nalazi. Na taj način nema zapreke da obavljate posao koji morate obaviti izvan kuće, da putujete javnim prijevozom ili se družite s prijateljima s djetetom u naručju. Neke vrste slingova napravljene su tako da u njima možete i spokojno dojiti u hodu. Upravo majkama koje doje sling je izrazito praktičan jer mogu poći bilo kamo i pritom ne ovise o pripremi bočica. Dojenje vam zaista omogućuje da aktivno planirate vrijeme. Ostale će majke moći izlaziti u razdobljima između hranjenja jer je teško pripremiti svježu bočicu ako nisi kod kuće.
  • Drugo - Niste prisiljeni prekinuti odnose s prijateljima koji nemaju djece ili su im djeca već odrasla. Možete se susretati s njima na izletima, vikendom na vikendici…
  • Treće - Možete tražiti pomoć supruga, mame ili svekrve. Oni mogu preuzeti brigu o djetetu na nekoliko sati dok se vi odmorite, naspavate, sretnete s prijateljima.

Kraj karijere

Mnoge se buduće majke boje da će nakon dugog boravka na rodiljskom dopustu posve izgubiti okretnost, reflekse i elan za posao koji su radile prije odlaska na rodiljski. Na neki je način to zaista tako jer će majka posao i karijeru, ipak, ostaviti po strani čitavu godinu dana. Ipak, na zaokupljenost ponajprije njegom i brigom za dijete ne treba gledati kao na vrijeme otupljivanja. Iz svake se situacije može izvući nešto pozitivno. Djetetovo rođenje možete promatrati i kao veliko životno iskustvo koje vas razvija kao osobu. Ne samo da rastete u emotivnom smislu nego rastu i vaše sposobnosti organizacije i koordinacije poslova. Mlade majke nerijetko se začude na što su sve prije uzalud trošile toliko vremena. Danas su u stanju puno više poslova obaviti jednako kvalitetno za isto to vrijeme.

Također, ne biste trebali preuveličavati negativan odnos poslodavca prema vašoj trudnoći. Naravno, uvijek ima loših šefova. No, ako je šef zadovoljan vašim radom, vjerojatno će vam izaći ususret. Današnji moderni šefovi znaju da postoje bake, dadilje ili vrtić te da se žena s djetetom savjesnije odnosi prema poslu. Osim toga mudrije je pružiti majci potporu, jer će ona zauzvrat biti i više nego zahvalna kada se ponovno vrati na posao i više će se truditi. O tome bi poslodavci svakako trebali voditi računa.

Ako majka nije zaposlena, a želi se zaposliti nakon što je dijete poraslo ili nakon rodiljskog želi promijeniti posao, ne treba unaprijed zaključiti da to neće biti moguće. Vaše se sposobnosti razmišljanja i brzina ne moraju toliko drastično smanjiti za vrijeme rodiljskoga dopusta. Usredotočite se na to da ne izgubite “profesionalnu formu” i pokušajte raznim vježbicama trenirati mozak. Bit će dovoljno ako čitate profesionalnu literaturu, održavate povremene kontakte s kolegama kako biste dali do znanja da niste nestali s lica Zemlje, po mogućnosti od kuće povremeno napravite dio svojeg posla iz ureda. Pozitivna iskustva mnogih majki potvrđuju da je to moguće.

Majčinstvo, kako mnoge majke zamjećuju, u ženi pokreće i budi unutarnje potencijale, potiče je na bolju organizaciju vremena, zbog čega to vrijeme puno bolje iskorištava. Složit ćete se s mišlju da žene na svojim leđima još nose teret organizacije obiteljskog života za što valja imati dobre menadžerske sposobnosti. Zar se te sposobnosti ne bi mogle izvrsno iskoristiti i u poslovnome svijetu. Zato ostavite sebi uvijek vremena za intelektualni rad, pa makar to katkad bilo i na štetu kućanskih poslova.

O financijama

S dolaskom djeteta obitelj se mora pomiriti s novim troškovima. Zaposlena majka katkad zbog bitno manje plaće nakon šestog mjeseca rodiljskoga dopusta mora razmišljati o povratku na posao. Strahovi da neće biti dovoljno novca te kako to najbolje riješiti mogu znatno utjecati na blagostanje i mir u obitelji. Najbolje je nedostatak novca za početak pokušati riješiti racionalizacijom troškova. Potrebno je preispitati prioritete.

1. Promislite o tome na što sve trošite novac i izdvojite životno važne stvari kao što su, primjerice, medicinske usluge, hrana, režije i zajmovi. Ostali troškovi koji mogu uključivati novu odjeću, izlaske na ručak ili kavu, putovanja i sl. možete zasigurno smanjiti.

2. Potrudite se promisliti koji su izdaci za dijete zaista potrebni i utječu na njegovo blagostanje. Primjerice, odjeću, igračke, kolica ili bicikl možete nastojati posuditi od znanaca ili rodbine čija su djeca već prerasla te stvari.

3. Razuman će korak biti i planiranje darova. Primjerice, ako se djetetu bliži rođendan, pokušajte dogovoriti s prijateljima da kupe nešto što djetetu treba. Tako ćete spojiti ugodno s korisnim, odnosno uštedjeti. Na taj se način, na primjer, možete opskrbiti i pelenama za čitavu godinu ili na dar dobiti sling ili nosiljku.

4. Znatan dio troškova izdvaja se i za dječju prehranu i kozmetiku. S kozmetikom ne treba pretjerivati jer se ionako pokazuje da je kod nježne dječje kože manje zapravo više. Troškovi prehrane odnose se, naravno, na dohranu kašicama. Vjerojatno ćete više trošiti ako prve kašice ne pripremate sami kod kuće, nego kupujete gotove. Dobro zaključujete i ako smatrate da je dojenje ne samo najzdravije nego i štedi novac.

Djetetov plač

Neiskusne majke, a posebice majke koje su same jedinice i nisu imale prigodu biti uz neko dijete, vrlo često teško podnose plač. Neke se majke jako boje da će zamjeriti djetetu neutješan plač i neće se moći nositi s time.

Nerijetko na tečajevima za trudnice žene ističu kako bi mogle postati agresivne ako bi dijete dugo neutješno plakalo. U realnosti stvari nisu tako ozbiljne, a strah se javlja u prvome redu kao rezultat neiskustva. Ako vas zaista zabrinjava ovo pitanje, najbolje što možete napraviti jest porazgovarati s iskusnim majkama. One će vam ispričati zašto su njihova djeca plakala, u kojim situacijama i koje su metode pomogle. Možda vam prije porođaja u tome može pomoći grupa za potporu dojenju na kojoj se okupljaju majke s iskustvom. Ne treba razmišljati tako da plač koji je prirodna potreba novorođenčeta može ugroziti vaše samopouzdanje i vaš unutarnji osjećaj stabilnosti. Njega ćete s vremenom naučiti prepoznavati i znat ćete na njega odgovarati.

Nedostatak iskustva uzrokuje i drugi tip zabrinutosti. Buduća mama može biti uplašena da će kroz brigu za dijete izgubiti mir i neće se više moći naspavati. Ili da će se cijeli njezin život sastojati od zadovoljavanja djetetovih potreba, brige za njegovo zdravlje te posjeta liječniku i bdijenja. U stvarnosti nije sve tako strašno. Dijete će, naravno, povremeno imati problema sa zdravljem, no većina se problema rješava uz pomoć pedijatra i majčine ljubavi. Zato razmislite ranije o tome tko će vam biti pedijatar.

Odnos sa suprugom

I, naravno, na kraju je tu i problem o kojem ne volimo govoriti, no to ne znači da ne postoji. Kako će se rođenje djeteta odraziti na vezu? Hoću li postati manje privlačna? Konačno, umor i nespavanje nikomu nisu donijeli privlačnost. Na sreću, stanje prilagodbe na nov način života je privremeno i brzo će se i lako promijeniti. Postoje mitovi kojih se ne trebate bojati:

  • Muškarca ne zanima žena koja je rodila.

To zaista nije istina. Žena tada nije ništa manje privlačna, već je katkad još privlačnija. Posebice zato što žena ima osjećaj većeg samopouzdanja nakon što je na svijet donijela novi život.

  • Od umora ženi će najmanje biti do seksa.

Umor zaista smanjuje libido, no porođaj ga, naprotiv, jača. Seksolozi su utvrdili da žena postaje strastvenijom nakon porođaja. Osim toga, mnoge dožive prvi orgazam tek nakon porođaja. Znajte da muškarca ženina želja i strast uzbuđuju mnogostruko više od same ljepote njezina tijela.

  • Zbog djeteta nema vremena za seks.

Čak i ako spavate s djetetom u jednom krevetu, uvijek postoji način kako da dođe do odnosa. On ne mora biti baš na bračnome krevetu. A s druge strane, obaveze i nedostatak vremena natjerat će vas da seks planirate i čekate. To bi moglo također biti dodatno uzbuđenje.

 

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

iznenadna dojenačka smrt

Iznenadna dojenačka smrt! Što roditelji mogu učiniti?

Čak 64% smrti beba mlađih od dva mjeseca…

Marijana Batinić

Marijana objavila prvu fotografiju malene Roze

Donosimo i pet zlatnih pravila za prve dane…

Bogatašica hrvatskih korijena pokazala kći rođenu u tajnosti

"Kad gledam kako Fifi voli svoju sestru, ne…

Pročitajte i:

adolescentica online

Ako vaše dijete stalno 'visi' na mobitelu i nemate pod kontrolom što gleda, ovo je za vas!

Pokrenuta digitalna edukacijska platforma za mentalno zdravlje mladih i program za nastavnike o utjecaju modernih…

sretna djeca i roditelji

20 pravila roditelja uspješne djece

Svi želimo imati uspješnu djecu, ali nerijetko zaboravljamo kako upravo mi, roditelji, pa i naš…

kožni problemi zbog nošenja maski

Domaća dermatologica otkriva kako nošenje maske može utjecati na kožu

Spec. dermatovenerolog Maja Ceković otkriva sve o 'masaknama' i drugim kožnim problemima uzrokovanim nošenjem maski,…

David Beckham ljubi kći Harper u usta

David Beckham ne odustaje unatoč kritikama! Je li prihvatljivo ljubiti djecu u usta?

Što kažu psiholozi, a što liječnici te koji još slavni roditelji rado prakticiraju ovaj oblik…