Hrvatske svekrve vole snahe, ali žele malo više poštovanja

Iako svi očekuju da svekrve i snahe žive na ratnoj nozi, čini se da, barem što se svekrva tiče, to jednostavno nije istina. Pokazalo je to istraživanje “Moja snaha i ja” portala MojeVrijeme.hr koji je anonimno ispitao 520 svekrva.

Upitnik sastavljen od 20 pitanja vodio ih je kroz neuralgične točke odnosa svekrva i snaha, a obrada podataka pokazala je samo jedno - srušen je općeprihvaćeni mit kako majke ne trpe supruge svojih sinova.

Zajednički život ili suživot?

Očekivano, pokazalo se da tek manji broj snaha i svekrva žive u zajedničkom domaćinstvu, tek 15%, dok ih u istoj kući, ali u odvojenim domaćinstvima živi samo 14%.

28% naših ispitanica svakodnevno se viđa sa svojim snahama, 20% nekoliko puta tjedno, 14% na tjednoj bazi, a 18% nekoliko puta mjesečno. Svaka peta svekrva snahu vidi rjeđe od toga ili gotovo nikada. I kada žive u istoj kući, ali u odvojenim kućanstvima, 29% svekrva ne vidi svaki dan svoju snahu.

Čak 65% svekrva svoj odnos sa snahom opisuje dobrim, dok je za 17% svekrva taj odnos čak fantastičan. 18% svekrva misli da je taj odnos loš ili nikakav. Gotovo jednako dobrim svoj odnos sa snahama ocjenjuju svekrve koje snahe vide svakodnevno, par puta tjedno ili na tjednoj bazi. Zabrinjavajuće, 11% svekrva koje žive u istom kućanstvu sa snahom misle da je njihov odnos loš.

Da im je snaha dobra osoba misli visokih 44% svekrva, a da je odlična misli ih 40%. Da je snaha tek osrednja osoba misli 13% ispitanica, a da je loša - izravno je reklo samo 3% svekrva.

Sin između snahe i majke

Samo 6% ispitanih svekrva misli da njihova snaha nije dobra supruga, dok ih 14% misli da je njihov sin "ipak mogao i bolje proći" što se odabira životne družice tiče.

8% ispitanica je jasno reklo kako im snaha narušava odnos sa sinom, dok ih 13% nije moglo reći kakav je taj utjecaj. Da snaha nije "zlo koje se ispriječilo između majke i sina" misli ostatak od 79% ispitanih svekrva. Ipak, 13% ispitanica je priznalo konflikt sa snahom u kojem je sin stao na supruginu stanu. Tek je 1% svekrva reklo da je sin stao na njihovu stranu u sukobu sa snahom. 18% svekrva smatra da se sin ne želi stati između "dvije vatre".

Gotovo svaka treća svekrva (29%) nije sigurna da ih snaha cijeni dovoljno, dok je 9% njih sasvim sigurno da ih snaha ne cijeni. 60% ih priznaje da ih snaha ponekad traži savjet, 16% kaže da je to jako često, dok ih 24% misli da ih snaha nikada ili nedovoljno često traži savjet.

Odgoj djece i financije

Čak 15% ispitanica misli da su bolje majke no što su to njihove snahe, 18% ih nije sa sigurnošću moglo odgovoriti na ovo pitanje. 32% svekrva svakodnevno čuvaju unučad, 59% ih to čini ponekad, a visokih 7% snaha svekrvama nikada ne povjeravaju djecu na čuvanje.

42% svekrva financijski pomažu obitelji svoga sina, dok ih 27% to čini povremeno. Čak 70% svekrva koje ponekad ili često financijski pomažu sinovljevoj obitelji misli da ih snahe ne cijene dovoljno.

Woman and granddaughter using digital tablet

“Moja snaha je dobra osoba, ali ne želi se potruditi da me upozna do kraja. Nažalost, ja svoju unučicu nisam nikada čuvala niti prošetala. Jako me to boli. Ali najbitnije mi je da se sin i snaha vole. Voljela bih se više družiti sa snahom.”

“Prve godine bilo je teško, ali kad smo se odvojili sve je krenulo nabolje. Sada, nakon 22 godine, sve je super!”

“Moja snaha je divna mlada žena koja ima pravo na učenje i sazrijevanje. Već davno prije nego sam postala svekrva, odlučila sam da ću ulagati u odnos sa budućom snahom i prihvatiti je kao svoju.”

“Najbolje je živjeti odvojeno i onda se pomagati.”

“Prihvaćam njen stav da ja dolazim sa nekog drugog planeta.”

“Volim svoju nevjestu, jer ona voli moga sina.”

Svekrve o svojim svekrvama

53% svekrva koje su i same imale svekrve kažu da je taj odnos bio odličan, dok ih 44% kaže da je taj odnos bilo loš zbog samih svekrva. Istovremeno samo 4% svekrva za loš odnos sa suprugovom majkom krivi sebe.

Čini se tako da su svekrve puno toga naučile iz odnosa sa svojim svekrvama i ono loše nisu preslikale na odnos sa snahom. Naime, 92% svekrva koje su odnos sa svojom svekrvom opisale lošim misle da sa snahom imaju dobar ili fantastičan odnos.

Snaha kao domaćica

Čak 62% svekrva misli da njihove snahe odlično brinu o kućanstvu. 32% ih kaže da su im snahe osrednje domaćice, dok ih 5% tvrdi da se snahe loše ili nikako brinu o kućanstvu. Preostalih 1% misli da snaha, bez njihove pomoći, ne bi uspjela voditi kućanstvo.

Koliko su današnje svekrve emancipirane govori i podatak da ih 83% misli da njihov sin i snaha trebaju dijeliti kućanske poslove, 13% ih nije sigurno u to, dok ih samo 4% misli kako podjela na muške i ženske poslove "postoji s razlogom".

– učestalost viđanja ne utječe na ocjene koje svekrve daju snahama

– 82% svekrva misli da imaju odličan ili fantastičan odnos sa snahom

– 84% svekrva misli da im je snaha odlična ili dobra osoba

– 69% svekrva često ili ponekad financijski pomažu obitelji svoga sina

– 62% svekrva misli da njihove snahe odlično brinu o kućanstvu

– 11% svekrva koje žive u istom kućanstvu sa snahom misli da je njihov odnos loš

– 9% svekrva kategorički tvrde da ih snaha ne cijeni dovoljno, 29% ih nije sigurno
Izvor: http://www.mojevrijeme.hr/magazin/2015/02/hrvatske-svekrve-vole-snahe-ali-zele-malo-vise-postovanja/
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Test: Jeste li asertivni?

Prilikom ostvarenja ciljeva na asertivan način ne ugrožavamo…

Kako se nositi s kritikama na račun odgoja djece?

Danas se često susrećemo sa situacijama da osobe…

Pročitajte i:

tinejdžerica uznemirena zbog koronavirusa

5 savjeta koje bi u ovoj krizi morali znati roditelji tinejdžera

Biti tinejdžer nije ni inače jednostavno, a sada - kada smo pogođeni pandemijom koronavirusa, zbog…

pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa

Imam li pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa?

Što sve polica osiguranja podrazumijeva, koja su to teško bolesna stanja i o čemu sve…

Grupa djece kamenom razbili prozor susjedu. Tko je kriv i tko plaća štetu?

Je li solidarna odgovornost njihovih roditelja jedan od načina rješavanja problema?

zabrinuta i tužna žena, prestrašena zbog svega što se događa s koronavirusom

Zašto se bojim više od drugih?

Potres koji se dogodio Zagrebu, ali i situacija s koronavirusom, koja je "bacila na koljena"…