Baka i djed – pomažu li u odgoju ili ga otežavaju?

Na koji način bi trebala funkcionirati podrška baka i djedova u brizi oko djece odgovaraju stručnjaci s Hrabrog telefona

Pitanje: Moja kći ima 7 godina, svaki drugi vikend provede kod bake i djeda, a kada se vrati kući imamo problem s poštivanjem dogovorenih pravila (npr. pospremanje igračaka nakon igre, pola sata gledanja crtića i slično). Govori da je kod bake i djeda drugačije i bolje, odbija me poslušati. Što da radim?

Odgovor: Bake i djedovi su vrlo važni za djetetov zdravi rast i razvoj. Veza između djeteta i bake/djeda je po intenzitetu odmah iza roditeljske što posebno dolazi do izražaja kada baka/djed čuvaju dijete dok roditelji rade ili kada je posrijedi samohrano roditeljstvo, razvod braka ili druge okolnosti zbog kojih dijete više vremena provodi s bakom/djedom.
Bake i djedovi najčešće djeci postavljaju blaže granice, zbog čega im se djeca priklanjaju (a s druge strane teže surađuju s roditeljima). Razlog za to je jednostavan - zadatak djece je "probijati" i testirati granice, kako bi dobili što žele. To je zdrav dio razvoja i toga treba biti svjestan. S druge strane, zadatak roditelja je biti dosljedan, postavljati jasna pravila i granice djetetu. Roditelj treba imati glavnu ulogu u odgoju svog djeteta te osigurati djetetu okruženje koje je sigurno i u kojem se ono osjeća zaštićeno. Roditelji se ponekad osjećaju kao da "netko drugi odgaja njihovu djecu", pada im roditeljski autoritet, što može dovesti do frustracija i konflikta. Koliko god bake i djedovi pomažu u brizi oko djece, važno je da poštuju pravila koje postavlja roditelj i ne narušavaju roditeljski autoritet. Ako baka i djed vode glavnu riječ u odgoju, roditelji se mogu osjećati ugroženo i odbačeno od strane vlastitog djeteta, s čime se teško nositi. Bake i djedovi mogu svojim postupcima zbuniti dijete, a roditelji nerijetko primjećuju i promjene u funkcioniranju djece. U tim slučajevima najčešće dolazi do konflikata koji su loši za zdrav razvoj djeteta. Što onda učiniti?

Nerealno je očekivati da će bake i djedovi postupati na identičan način kao i roditelji. No, važno je da roditelji baki/djedu jasno navedu što očekuju od njih kada čuvaju njihovu djecu kako bi se izbjegli konflikti i nepovoljne posljedice po dijete. Ključ svega je otvorena i pravovremena komunikacija. Neka roditelji sa svojim roditeljima jasno razmijene viđenja o odgoju i dogovore pravila koja će vrijediti za djecu, rasprave o prioritetima o odgoju (gdje mogu popustiti, a za što zahtijevaju da bude onako kako je kod kuće). Važno je reći zašto za dijete postoji određeno pravilo, koju funkciju ima i na koji način roditelj održava pravilo. Dobro je baki i djedu dati primjer kako roditelj uspostavlja autoritet, što kod djeteta "pali". Bake i djedovi se često priklanjaju djetetu zbog vlastite potrebe da budu prihvaćeni i voljeni. Ponekad ih treba podsjetiti da ako djetetu kažu "Ne!" to ne znači da ih neće voljeti ili da će ih voljeti manje. Djetetova ljutnja i frustracija kada ne dobije što želi je normalna, i treba ju izdržati, što je rijetko jednostavno. Posebno je bitno da bake i djedovi ne koriste roditelje kao sredstvo straha za umirivanje djeteta! Npr., rečenica "Vidjet ćeš kada dođu mama/tata!" je neprimjerena i ne donosi djetetu ništa dobro.

Ako je posrijedi razilaženje u odgojnim stavovima roditelja i bake/djedova, jasna i otvorena komunikacija je ponovno ključ. Konfliktne situacije u obitelji djeluju na sve, a dijete osjeti netrpeljivost i nesigurnost sa svih strana. U ovakvim slučajevima, međusobna podrška supružnika, zajednička usuglašenost u stavovima te razgovor s bakom/djedom djeteta u kojem će se jasno izreći svoja očekivanja i ono što ne odgovara u odnosu/odgojnim postupcima je neophodno. Dakle, posebno je važno da su oba roditelja suglasni i da su prethodno zajedno dogovorili kako će pristupiti djetetu (a i baki/djedu). Roditelji trebaju dozvoliti baki i djedu da izraze svoje viđenje, no, ako se i dalje ne slažu s načinom odgoja i pristupom bake/djeda potrebno je pokazati da roditelji imaju primaran autoritet i da ne dozvoljavaju manipuliranje niti s jedne strane. Ako roditelji nisu međusobno usklađeni u postavljanju pravila i granica, dolazi do dodatnih komplikacija. Neusklađenost oko odgoja na kraju najviše štete čini upravo djetetu koje je zbunjeno zbog manjka strukture. Razgovore o odgoju i strategijama treba izbjegavati voditi pred djecom.
Ako s bilo koje strane ne postoji volja da se nesuglasice riješe, teško da će se postići napredak. Ponekad će možda biti potrebna (privremena) fizička odvojenost i kontrolirani ili rjeđi susreti s bakom/djedom. Važno je odabrati tu opciju kao krajnju.

Djeca profitiraju od dosljednosti i jasnih pravila, a treba ih čuvati od konflikata. U međusobnoj komunikaciji o djetetu i odgoju važno je istaknuti da je upravo dijete svima na prvom mjestu, njegova dobrobit i zdrav razvoj u kojem ima pažnju i ljubav svojih roditelja, kao i djeda i bake. Pokušajte pratiti gore navedene smjernice, a ako se situacija ne promijeni na bolje ili imate potrebu za dodatnom podrškom i informacijama slobodno nazovite Hrabri telefon za mame i tate na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Srdačan pozdrav!

Tekst: Hrabri telefon
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Vidiš li kako se Marko lijepo ponaša?

Često sam u prilici da čujem kako roditelji…

Razlika između autoriteta i straha od roditelja

„Koji stil roditeljstva izabrati?“, pitanje je koje se…

Zašto su neposlušna djeca blagoslov?

Život nije ravna linija, mi odrasli tome svjedočimo…

Kako izbaciti nekorisne mitove iz roditeljstva?

Većina roditelja pada na ispitu upravo na ova…

Pročitajte i:

Potaknite djecu na razvoj odgovornosti i ispunjavanje obaveza!

Početak škole za neku je djecu vrijeme uvođenja prvih ozbiljnijih obaveza i preuzimanja odgovornosti. Pomozite…

Mama, ja sam ružna!

Ako ste se ikad kod svoje djece ili kod onih s kojima radite u vrtiću…

Dijete muče noćni strahovi, kako roditelji mogu pomoći?

Nažalost, neka djeca sklonija su nemirnom spavanju noću i učestalijim buđenjima. Savjetnica Hrabrog telefona savjetuje…

Kako postupiti u slučaju vršnjačkog nasilja u školi?

Ako znate da neko dijete proživljava vršnjačko nasilje, obavezni ste reagirati, a ne okrenuti leđa.…