Gdje su ‘nestala’ djeca s igrališta?

Razne aktivnosti za djecu itekako su poželjne kako bi dijete moglo ostvariti svoje potencijale i biti uspješno, no mnogi roditelji često u tome izgube mjeru

Često možemo čuti komentare kako se današnja djeca sve manje igraju i kako ih sve rjeđe možemo sresti ispred zgrade, u parku ili na igralištu dok se druže, igraju s loptom, voze bicikl, rolaju se… Gdje su ustvari 'nestala' djeca? Istina, svake godine rađa se sve manji broj djece i demografska slika je sve lošija, no to nije pravi razlog što ih ne možemo vidjeti vani. Igru su im ukrale nove tehnologije - društvene mreže, računala na kojima igraju razne igrice kao i stotine tv programa. No, postoji još jedan razlog, a to su njihove brojne obaveze koje imaju uz školu. Danas je rijetka pojava dijete koje ne pohađa nijednu organiziranu aktivnost. A i ako postoji tek jedna - smatra se nedovoljnom. Uz jednu obaveznu sportsku aktivnost (koja više nema intenzitet dva puta, nego četiri do pet puta tjedno) djeca danas obavezno pohađaju i tečajeve jezika, glazbenu školu što čini da se satnica slobodnih aktivnosti izjednačava s onom školskom. A kada tome pridodamo i pisanje zadaće i učenje, teško je naći mjesta za odlazak na igralište.

Obrazovanje je najbitnije?

Iza svakog takvog djeteta stoje prije svega - njegovi roditelji. Već u vrtiću ga uključuju u brojne aktivnosti, uskraćujući mu često vrijeme za igru, savladavanje vještina poput vožnje biciklom, improvizaciju, ispitivanje svijeta oko sebe… Informiraniji nego prijašnje generacije, svjesni koje benefite donosi obrazovanje i aktivno bavljenje sportom te poučeni na svome iskustvu koliko je bitno imati ispunjen dan, današnji tate i mame angažiraju svoje mališane u što veći broj aktivnosti. Baviti se sportom je apsolutno poželjno, no ako takvu aktivnost, koja se odvija nekoliko puta tjedno kombiniramo s, primjerice, glazbenom školom, koja ima isti takav tempo održavanja, onda se s pravom nameće pitanje - nije li to malo previše?!

Upravljate njegovim vremenom kao svojim

Roditelji često na ovakvo pitanje odgovaraju da smatraju da nisu pretjerali, jer njihova djeca sve to stignu obaviti. I usto još imaju slobodnog vremena. No, to je često gledanje situacije iz jednog isključivog, osobno kuta. Djeca uglavnom misle drugačije i htjela bi ipak imati više vremena za sebe. Roditelji se često boje da im djeca ne iskorištavaju dobro to slobodno vrijeme pa im zato nastoje ispuniti dan smislenije, obavezama i aktivnostima. I pritom zaboravljaju da je svakodnevno dobro za njegovo dijete da ima dio dana koji će sam isplanirati i provesti sa svojim prijateljima onako kako on želi. Pa bilo to i ispred tv-a ili pak u sobi, za računalom. Jednostavno, morate mu dati dio vremena koje će ono isplanirati po svojoj volji, jer ako neprestano kontrolirate i organizirate svaki njegov sat osjećat će se pod pritiskom i sputano. Trebate uvijek voditi računa i o željama svoga djeteta te mu dati prostora u tom smislu.

Usto, dobro je razmisliti i o tome jesu li mu doista sve te aktivnosti potrebne i treba li ga neke od njih osloboditi? I nisu li neke od aktivnosti koje on pohađa dio neke vaše nerealizirane priče iz djetinjstva koju želite da onda vaše dijete ostvari?

Tekst: J. S.
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

izvanškolske aktivnosti

Škole ostaju bez izvanškolskih aktivnosti! Zašto to nije dobro?

Epidemiolozi zbog koronakrize ne preporučuju održavanje izvanškolskih aktivnosti…

A što ćemo s izvanškolskim aktivnostima?

U tijeku su već i upisi na različite…

SOS za roditelje koji su zanemarili sebe

U golemoj količini zadataka, posebice onih vezanih uz…

Pročitajte i:

mama i dijete

Kad vaši klinci ne prestaju govoriti 'Mama, mama, mama' po cijeli dan: trikovi kako to zaustaviti

U vrijeme pandemije većina je roditelja na 'radu kod kuće', djeca su online, a često…

automobilska nesreća

Sin mi je na Sudu oslobođen krivnje za saobraćajnu nesreću, ali osiguranje ne želi platiti odštetu! Što sad?

Nakon sudskog procesa tijekom kojeg je oslobođen krivnje za uzrokovanje saobraćajne nesreće, sin jedne naše…

uspješno dijete

Želite odgojiti uspješno dijete? Znanstvenici savjetuju kako do cilja

Odgojem dijete pripremamo za život, učimo ga vještinama koje će mu pomoći da se jednoga…

brat i sestra se svađaju

Vječita borba između djece! Možete smanjiti rivalstvo između braće i sestara te ga pretvoriti u prednost!

Rivalstvo između braće i sestara zna biti vrlo stresno. Stručnjaci savjetuju kako ga svesti na…