Dva pitanja koja će vam roditeljstvo učiniti lakšim

Uloga roditelja jeste zahtjevna, katkad i naporna, i svakako nosi mnogo odgovornosti. Ali, ona je prije svega nešto što nam obogaćuje život i donosi ljubav i radost. I baš zato fokus treba što češće stavljati na te lijepe stvari, i ne gubiti previše energije na one kojima nismo zadovoljni.

Kad radim s roditeljima, bilo individualno bilo u grupi, primijetila sam da je svima zajednička jedna stvar - uvijek svi pričaju o tome gdje su pogriješili ili gdje misle da griješe, a nitko ne kaže što radi dobro.
Kao i u svim drugim područjima života, tako se i u roditeljstvu susrećemo s izazovima, problemima, greškama, ali to ne znači da sve radimo pogrešno. Naprotiv!

Veći dio toga radimo odlično!

Problem je što smo navikli da pozornost usmjeravamo na ono čime nismo zadovoljni, ma koliko to malo bilo, ali nismo stekli naviku da sebe pohvalimo čak ni kada napravimo nešto veliko. Kada vidimo samo greške, lako ulazimo u začarani krug prebacivanja sebi, osjećaja krivice, tuge, možda se ljutimo na sebe, "svađamo" se sa sobom u mislima… Sve u svemu, osjećamo se loše.

Uloga roditelja jeste zahtjevna, nekad i naporna, i svakako nosi mnogo odgovornosti. Ali, ona je prije svega nešto što nam obogaćuje život i donosi ljubav i radost. I baš zato fokus treba što češće stavljati na te lijepe stvari, i ne gubiti previše energije na one kojima nismo zadovoljni.

E, sad ide pitanje za milijun dolara!

Kako to (u)činiti? Kako promijeniti fokus, kada često na kraju dana više ne znam za sebe?

Pomoću ova dva pitanja:

1. ŠTO SVE RADIM DOBRO?

Koliko puta ste sebi nabrojali što ste sve kao roditelj naučili, uspjeli, prebrodili, napravili? Koliko često sebe pohvalite? Koliko puta uvečer sagledate cijeli dan, prevrtite film u glavi i kažete sebi "Bravo!" za sve što ste napravili tog dana, iako je bilo teško i ni sami ne znate kako vam je to pošlo za rukom? Tijekom dana imamo mnogo rutinskih radnji s djecom i oko njih, pa se nekako podrazumijeva da sve to obavljamo i, naravno, usput ih i odgajamo. A ono što se podrazumijeva, uzimamo zdravo za gotovo. Ali, to uopće nisu male stvari, naprotiv! To su sve vrlo važne stvari koje našoj djeci čine djetinjstvo, a nama roditeljstvo. Kada ovako sagledamo naš dan vidjet ćemo da je stvarno bilo mnogo više onih dobrih stvari, i na mnoge od njih možemo da budemo ponosni. E, pa za sve te dobre se pohvalite! Zašto je dobro da vam ovo pređe u naviku? Zato što kada nabrojite svoje male i velike svakodnevne uspjehe, imate osjećaj postignuća, iz tog osjećaja se stvara motivacija, a to je odlična polazna točka za pitanje broj 2.

2. KAKO TO MOGU UČINITI BOLJE?

Ovdje su one druge stvari, one kojima nismo zadovoljni, koje grickaju našu savjest - dakle naše greške. Prva stvar koju napomenem roditeljima kada su greške u pitanju je - da su one najbolji poligon za učenje! Kada smo svjesni da smo negdje pogriješili to nam daje veliku šansu da sljedeći put nešto napravimo drugačije, bolje. Dakle, kada sebi postavite ovo pitanje, vi pomičete fokus s greške na traženje rješenja. Jer, sve dok razmišljate o greškama vi ste zakucani u mjestu, nepotrebno mučite sebe, trošite energiju. Ali, kada razmišljate o rješenju, već nazirete svjetlo na kraju tunela.

I za kraj, stvorite naviku da sebi postavljate ova dva pitanja svakog dana. I naučite pohvaliti sebe. Vi ste roditelj i svakodnevno brinete o svom djetetu na najbolji mogući način - budite ponosni na sebe što savjesno i odgovorno odgajate jednog malog čovjeka.

Jačajte osjećaj postignuća, motivacije i tragajte za rješenjima - to je vaš dragocjeni kompas koji će vas (po)držati na roditeljskom putu!

 

Tekst: Dragana Aleksić, Family coach
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Vikanje i šutnja - dvije najčešće pogreške u komunikaciji s djecom

Kada dijete „ne posluša iz prve“, roditelji se…

Šest tipova ponašanja na porođaju

Prepoznavanje specifičnih ponašanja na porođaju prema tipu ličnosti,…

Pročitajte i:

pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa

Imam li pravo na isplatu odštete od osiguranja u slučaju koronavirusa?

Što sve polica osiguranja podrazumijeva, koja su to teško bolesna stanja i o čemu sve…

Grupa djece kamenom razbili prozor susjedu. Tko je kriv i tko plaća štetu?

Je li solidarna odgovornost njihovih roditelja jedan od načina rješavanja problema?

zabrinuta i tužna žena, prestrašena zbog svega što se događa s koronavirusom

Zašto se bojim više od drugih?

Potres koji se dogodio Zagrebu, ali i situacija s koronavirusom, koja je "bacila na koljena"…

žena oboljela od raka

"U bolnici čekam kemoterapiju! Ostanite doma, nikada nije bilo lakše nekome spasiti život!"

Nikome nije jednostavno u ovoj situaciji koja nam je život promijenila iz temelja, no kako…