Dr. Bruce Lipton: Kako odgajati dijete prvih sedam godina života?

Donosimo vam dio iz intervjua s dr. Bruceom Liptonom, američkim molekularnim biologom koji uskoro gostuje u Zagrebu, na temu koja će zanimati roditelje. Ne propustite pročitati cijeli intervju u novoj rujanskoj Sensi.

Budući da je prvih sedam godina zapravo odlučujuće za djetetov život, što savjetujete roditeljima, kako odgajati dijete?

“Čak 80 – 90 posto ljudi nema pozitivan rezultat na testu ljubavi prema sebi jer su njihovi roditelji bili vrlo kritični prema njima. Kritizirali su ih, vikali na njih, govorili im: Nisi dovoljno dobar!; Ne zavređuješ; Što misliš tko si ti!!
Dijete u dobi do sedam godina ne razumije kritiku, ali je "snima". Mnoge stvari koje smo čuli od roditelja oduzimaju nam moć. Ako su nas kritizirali, i mi kritiziramo sebe i ne možemo nikad biti dovoljno dobri. Stoga, ako želite biti dobar roditelj, najvažnije je razgovarati s djetetom i držati ga uza se što više možete. Kulture u kojima se dijete drži, nosi, su mirne kulture jer beba dobiva potvrdu ljubavi i sigurnosti. Što više držite dijete i volite ga, to se ono osjeća sigurnijim u svijetu, a to je jako važno. Jer ako živimo u strahu, to je potpuno drugačiji svijet. Osim toga, kada govorite djetetu, upamtite, svaka riječ koju mu kažete kao da je snimljena video rekorderom. Zato je najbolji način odgoja djeteta ponavljati mu što češće - Voljen si, pametan, moćan. Posao uma je stvoriti iskustava u skladu s podsvjesnim uvjerenjima. Ako imate negativno uvjerenje o životu, um će stvarati negativna iskustva i obrnuto. Ako hranite dijete pozitivnim uvjerenjima, tada njegovo ponašanje dolazi iz pozitivnog, moćnog svijeta. Ako ga kritizirate, tada kriticizam uzima moć. Morate zapamtiti ovaj tajni dio. Samo pet posto našeg života dolazi iz svjesnog uma a 95 posto iz podsvjesnih programa. Zato ako ste majka i mislite – Ja ću biti svjestan roditelj, voljet ću svoje dijete – to je samo onih pet posto koji proizlaze iz svjesnog uma, a onih 95 posto će biti isto kakvo ste vi dobili od svojih roditelja. Ponašanje se prenosi s generacije na generaciju. Podsvjesno vrtite isti program koji ste dobili od svojih roditelja, a oni obično nisu dobri. Stoga, da biste bili dobar i svjestan roditelj, morate promijeniti svoje podsvjesne programe. To je jedini način da prekinemo ciklus prenošenja štetnih podsvjesnih programa.

Dat ću vam primjer koliko je taj program moćan. Kada dijete usvoji neka obitelj u kojoj je nekoliko generacija imalo rak, i ono će dobiti isti “obiteljski” rak, kao da je njihovo rođeno dijete, iako ima potpuno drugačije gene. Dakle, rak ne uzrokuju geni, nego ponašanje koje se prenosi s roditelja na djecu, životni stil, uvjerenja – odatle dolazi bolest. Stoga, kad želimo izliječiti bolest, trebamo promijeniti sustav uvjerenja.
Što je, uostalom, placebo? Mislimo: "Ova tableta će me izliječiti, vjerujem u to jer mi je liječnik tako rekao." Uzmemo tabletu i ozdravimo. Ali to je bila tableta šećera. Što nas je onda izliječilo? Nije tableta šećera, nego vjerovanje u šećernu tabletu. To se naziva placebo. On se temelji na pozitivnom vjerovanju. A što se događa kad je vjerovanje negativno, ako vjerujemo da će nas tableta ubiti, a također je riječ o šećernoj tableti? Mogli bismo umrijeti. Što, dakle, uzrokuje izlječenje ili smrt? Vjerovanje. Mnogi ne znaju da nas sva negativna uvjerenja koja imamo zapravo odvlače od zdravlja. No, ta uvjerenja možemo promijeniti.

Ja živim medeni mjesec na Zemlji već više od 20 godina jer sam uklonio negativna uvjerenja koja su stvarala pakao od mog života i usvojio pozitivna uvjerenja koja sam želio da stvaraju raj u mom životu. Kad imam negativno uvjerenje, moj um će stvarati negativni svijet i loše zdravlje, a ako usvojim uvjerenja o sreći, radosti, ljubavi, zadatak mog uma je da to stvori. ”

 

Više o gostovanju dr. Brucea Liptona u Zagrebu 21. i 22. rujna 2019. pročitajte na sljedećoj poveznici.

 

Intervju za magazin Sensa vodila Snježana Krčmar
Foto: press

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Diktator, popustljiv, neprisutan... koji ste vi tip roditelja?

Biti roditelj istovremeno je divno i zastrašujuće -…

djeca i novac

Kako obuzdati dječju želju za trošenjem novca?

Djeca koju roditelji nisu naučili samokontroli kad je…

Najbolje zemlje za odgoj djece

I Hrvatska se našla na tom popisu!

Vještina nošenja s neugodnim ponašanjem djece

Svaki roditelj, čak i prije nego što mu…

Pročitajte i:

'Godinama su me liječili antidepresivima dok konačno nisu shvatili što mi je, zašto sam stalno umorna i loše pamtim!'

Svjetski dan multiple skleroze, 30. svibnja, obilježen je kampanjom "JA sam više od MS-a!". Od…

Što raditi s djetetom kod kuće? 10 preporuka kako to vrijeme provesti zanimljivije i konstruktivnije

I dok se zabavljate kod kuće možete usvojiti korisne navike za čitav život, poput važnosti…

Kako prihvatiti svoj mjesečni ciklus (i objasniti ga djetetu)

Zapadna kultura današnjice uvelike ignorira i skriva menstrualni ciklus. Žene se uči da se „nose“…

Kad vaše dijete igra "18+" videoigre

Slika prva: sjedite sa svojim desetogodišnjakom i zajedno igrate igricu na PlayStationu. Riječ je o…