Poliklinika

Dostupna svima: Prolistajte brošuru ‘Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa’

Nakon razornog potresa 30. 12. 2020., koji je pogodio područje Petrinje, Siska, Gline i okolna područja, a osjetio se u cijeloj Hrvatskoj pa i šire, mnogi su još pod stresom koji, s obzirom na stalna podrhtavanja tla, može potrajati još neko vrijeme. Naše misli su s obiteljima koje su pretrpjele najveće gubitke, ali i svima onima koji su na bilo koji način pogođeni potresom.

Kako prevladati strah? Kako nastaviti mirno živjeti? Pitanja su to koja nas muče. Roditelji iz svih dijelova Hrvatske zabrinuti su za svoju djecu, traže savjete o tome kako se postaviti, kako objasniti djeci što se događa i pružiti im podršku.

Stoga je Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba izradila publikaciju "Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa", koja bi mogla pomoći u prevladavanju strahova, u oporavku i ponovnoj uspostavi sigurnosti. Publikacija je interaktivna pa uz savjete o tome kako razgovarati s djecom i kako se ponašati u slučaju potresa, predlaže i aktivnosti s djecom. Autori publikacije su psiholozi Poliklinike: prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, Krešimir Prijatelj i Mia Roje Đapić, a publikaciju možete preuzeti ovdje, a može bez ograničenja preuzimati, dijeliti i printati, uz navođenje izvora.

Ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja - psihoterapeutkinja, ističe da pandemija i potresi nisu životne situacije na koje smo pripremljeni, stoga nije čudo da roditelji imaju brojna pitanja i dileme i veliku brigu kako maksimalno zaštititi dječje fizičko, ali i mentalno zdravlje.

“Dragi roditelji, ne zaboravite da i vi imate pravo na stresne reakcije, brinite o sebi, kako biste mogli brinuti o svojoj djeci i drugima”, poručila je Buljan Flander na svojoj Facebook stranici.

Tekst: S. M.

Foto: Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

 

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

mama i beba

Mislite da je zdravo da djeca što prije presele iz vašeg kreveta u svoju sobu? Praksa iz svijeta govori drukčije...

Od spavanja u odvojenim krevetima do vožnje djece u kolicima, roditelji na Zapadu imaju ideje…

mokrenje u krevet

Što da radim, dijete mi još uvijek noću 'piški' u krevet?

Noćno mokrenje u krevet, stručnim rječnikom monosimptomatska noćna enureza ili samo enureza, čest je poremećaj…

promjena trulog sustava

Što sve trebamo mijenjati da se slučaj zlostavljanja djeteta više nikada ne ponovi!

Slučaj zlostavljanja sa smrtnim ishodom, koji se dogodio dvoipolgodišnjoj djevojčici Nikoll, nažalost nije prvi koji…

nasilje nad djecom

Nasilje nad Nikoll ne smije pasti u zaborav, kao što je to bilo s ocem koji je djecu bacio s balkona...

Žustre reakcije javnosti na slučaj preminule djevojčice Nikoll iz Nove Gradiške, kao žrtve obiteljskog nasilja,…