Djeca i mobiteli

Roditelji su zbunjeni oko toga kada bi njihova djeca trebala imati pristup određenim edukativnim ili zabavnim sadržajima na mobilnim uređajima. Pokušajmo do odgovora doći preko priče o tome kako su djeca inspirirala jednog tatu na zgodan poslovni potez

Često smatramo da nešto poput mobitela ili tableta nije za djecu. To je istina, ali ako se sjetimo svog djetinjstva, onda shvatimo da smo odrastali uz televiziju, što primjerice naši roditelji nisu. Kasnije su došle konzole za igranje, pa i sama računala. Naši roditelji su računala vidjeli kada su otprilike napunili 40 godina. Koliko ste često čuli rečenicu poput “U naše vrijeme toga nije bilo!”, ili “Mi to nismo imali već smo bili cijele dani vani!”.
I sam sam se uhvatio kako sinu govorim slične rečenice poput “Mi nismo imali youtube već smo gledali crtani od početka do kraja!” :)
Ima nešto što naši roditelji možda zaboravljaju, a što i mi sami često zaboravljamo – a to je da svako dijete oponaša ono što čini roditelj. Ako roditelj stalno drži mobitel u ruci, tipka po njemu i priča, tada i dijete to želi taknuti, vidjeti i istražiti. I ma koliko se vi trudili to sakriti od djeteta, ono će naći put do željene spravice koja silno privlači svojim svjetlima i slikicama. Pomalo licemjerno bi bilo potpuno mu braniti da ih ikad takne kad ih sami redovito koristite. Stoga, prvo naučite kontrolirati sebe i korištenje mobitela, i time dajte ispravan primjer kako se neki uređaju trebaju koristiti s mjerom. To je odlična vježba za samokontrolu.
Moja malena od godinu dana je među prvim riječima rekla “Ajo” držeći daljinski na uhu. Možda to i nije tako loše. Naša generacija je jako dobra s računalima jer smo ih od malih nogu imali u kući ili kod prijatelja te se kroz igru upoznavali s njima. Tako sam pokušao i sa sinom. Kada je pokazao interes za mobitel, pokušao sam naći aplikaciju koja bi mu se svidjela. Tražio sam dječje aplikacije. Ubrzo sam našao Abecedu, ali na engleskom. To mu se jako svidjelo pa i meni. Nakon nekoliko dana sam čuo da govori “EJ” i gleda slovo “A”. Tada sam se malo zamislio. Nije bilo niti jedne aplikacije na hrvatskom jeziku.

Edukacija u skladu s vremenom u kojem živimo

Budući da sam po struci inženjer računarstva (programer) odlučio sam nešto poduzeti oko toga. Kupio sam potrebno Apple računalo i počeo raditi aplikacije. Prva je bila Abeceda na hrvatskom. Tada mi je sin imao dvije godine te mi je ujedno bio prvi tester aplikacije i prateći njegovo korištenje sam prepravljao aplikaciju. Pri izradi Abecede su mi pomogli Maja Matas s Radio Dalmacije, koja je posudila glas, i prijatelj Petar Varvodić koji je tonski obradio snimke. Nakon što sam napravio Abecedu, kao prirodni sljedeći korak došle su životinje – aplikacija koja je sadržavala 24 životinje s njihovim zvukovima i imenima. Nakon toga mi se učinilo da bi trebalo napraviti jednu aplikaciju za učenje brojeva. Onda sam se sjetio oblika i boja. Tako se rodila ideja o “Učionici” koja će sve to obuhvatiti.
"Učionica" je iOS aplikacija koja na zabavan i edukativan način pomaže predškolskoj djeci da se upoznaju sa svijetom slova, brojeva, životinja, oblika i boja, i vremena preko maminog ili tatinog iPhonea ili iPada. Nakon nekog vremena sam vidio prve rezultate aplikacije. Moj sin koji je tada napunio tri godine je naučio brojeve od 1 – 20 upravo preko “Učionice”.
Abeceda i Životinje su zabavni djeci od malih nogu (od dvije godine) jer za abecedu vide razne predmete i čuju njihove nazive. Životinje su su lijepo nacrtane i čuju se njihova glasanja. Brojevi, boje i oblici namijenjeni su djeci od tri godine pa nadalje jer koncepte o brojevima nije lako shvatiti do te dobi. Idealno bi bilo da djeca ovu aplikaciju koriste zajedno s roditeljima. Moj sin je mene stalno pitao o pojedinim slikama te sam mu objašnjavao pitanja kao što su: “Zašto krava ovako radi (zvuči)?”, ili bi me pitao koji je broj veći i zašto.

Razumno korištenje

Ovakve aplikacije su pomoć roditeljima da djeci neke stvari objasne uz lijepe slike i zvukove, a njima je pak lakše objašnjavati jer je dijete zainteresirano. Ali ne treba pretjerivati. Ne treba sebi zacrtati neki period u kojemu dijete mora naučiti prvih pet slova abecede ili koliko je 3+5. Treba korištenje aplikacije prilagoditi djetetovim željama. Jedan dan će dijete uzeti aplikaciju i istraživati desetak minuta, a drugi dan će možda samo proletiti kroz neke dijelove. Roditelj ne smije dijete prisiljavati da uči protiv svoje volje, naročito u toj ranoj dobi, inače bi u djetetu to moglo izazvati otpor prema učenju.
Stoga se preporučuje dijete s vremena na vrijeme pitati možda neki sitnicu poput “Gdje je pas?” ili “Kako se piše slovo B?” ili možda djetetu pokazati neki broj i pitati ga da ga pročita i sl. Dijete ne bi trebalo više od desetak do petnaest minuta dnevno koristiti aplikaciju. Ona je zamišljena tako da djetetu probudi maštu, ali djetetu treba vremena da usvoji nove pojmove koje je vidjelo u aplikaciji, stoga je važno da ima i vremena za to. Osim toga, postoje i drugi načini učenja te nema ništa ljepšeg od igranja u prirodi ili pručavanja životinja uživo na nekom seoskom gospodarstvu. Dijete ne bi trebalo biti vezano uz pametne telefone, ali ako već silno želi pogledati što se u njima krije, bolja solucija je da gleda na njima nešto korisno i što im se sviđa, nego da vam nasumično i slučajno zove prijatelje iz imenika :)

Dodatne informacije: http://youtu.be/zl95aqicnMQ?list=UU6BePsHC5QjWmH3vuvN2d_w
Učionica se može skinuti sa https://itunes.apple.com/hr/app/ucionica/id566902215?ls=1&mt=8 za cijenu od 2.99 $. Aplikacija je napravljena za iPhone i iPad.

Napisao: Goran Leutar
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

beba potrbuške

Stavljajte bebe u potrbušni položaj, možda će noću spavati bolje!

Ako se vaša beba često budi noću, a nije ni gladna, niti joj je prljava…

beba jede med

Med je hranjiv i ljekovit, ali kada ga uvesti u bebinu prehranu?

Med je sladak, ali i zdravi izbor kad su sladila u pitanju. No postoji vrijeme…

djevojčica pere zube

'Ak' ne pereš zube, morat ćeš kod zubara', rečenica koju nikako ne trebate izgovarati djeci!

Oralna je higijena vrlo važna i dijete je treba usvojiti već od najranije dobi jer…

vrijeme s obitelji

Obitelj kao prioritet: Kvalitetno vrijeme provedeno s djecom važno je za njihov razvoj

Dugo radno vrijeme, razne dječje aktivnosti, kućanski poslovi i obiteljske obaveze ne ostavljaju roditeljima priliku…