Budite svjestan roditelj

Možda se pitate, a kakav sam ako nisam svjestan roditelj? Možda je najjednostavnije reći, svi smo mi, manje-više, spontani roditelji...

Najvažnija uloga roditelja je da pomogne djetetu da formira podržavajuća uvjerenja o sebi, drugima i svijetu oko sebe. O tim uvjerenjima koja djeca formiraju, ovisi u velikoj mjeri djetetovo samopouzdanje, zdravlje, uspjeh, i sreća. Na nama je da naučimo kako naša ponašanja i komunikacija utječe na formiranje ovih uvjerenja. Kada to znamo, tada smo krenuli putem djelovanja kao svjestan roditelj. Tada smo stvorili uvjete da naša djeca dobiju i korijene i krila.

Dozvola za svjesnog roditelja

Ako želimo upravljati vozilom, moramo naučiti kako to raditi i, naravno, položiti ispit za tako odgovoran zadatak. Istovremeno, kada se radi o roditeljstvu koje je još odgovorniji zadatak, ne postoji nikakva prethodna edukacija i uđemo u ulogu roditelja ne znajući kako najbolje obavljati taj zadatak. Preuzmemo zadatak vođenja i usmjeravanja novopridošlog člana obitelji kroz život bez poznavanja osnovnih principa svjesnog roditeljstva i nadamo se najboljem. Ovo je prilično stihijski princip roditeljstva s kojim ne znamo gdje ćemo točno stići. Obično svi mi mislimo dok smo djeca da ćemo, jednog dana kada odrastemo, biti bolji roditelji od naših. Kada odrastemo želimo da naše dijete bude bolje, uspješnije, sretnije nego što smo mi, a nikada ne naučimo kako to postići. Najčešće je i rezultat nepredvidiv, jer nismo imali edukaciju koja bi nas vodila u tom procesu. Poseban problem je i činjenica da su znanja ove vrste segmentirana i da ih je teško naći na jednom mjestu. Sigurno je da svaki roditelj želi najbolje svom djetetu, želi da odraste kao osoba puna samopouzdanja, da bude zdrava, uspješna, sretna i zadovoljna. Koliko nas u tome uistinu uspije?

 


Najčešća kopija roditelja

Ako nismo svjestan roditelj, neminovno pratimo model po kojem smo mi odgajani, jer je to jedino što nam je poznato. Ima onih koji pročitaju poneku knjigu na temu roditeljstva, ali to je daleko od onog što je dovoljno. Većina se počinje educirati nešto više tek kad djeca uđu u pubertet i počnu problemi. Dijete se formira puno prije toga. Još uvijek mnogi nisu svjesni o utjecaju emocionalnih stanja roditelja na djecu, ne samo dok su mala, nego i u periodu trudnoće!

Koliko puta smo čuli da je neko izjavio da nikada neće biti kao svoj roditelj, a postane baš takav. Ima i manji broj onih koji odu u ekstremnu suprotnost od modela po kojem su odgajani, ali i to je rezultat otpora i spada u domenu stihijskog, ili spontanog roditeljstva. Koliko je točna informacija da pratimo model naših roditelja u mnogo čemu, još očiglednije pokazuje i činjenica da djeca koja su usvojena često obole od istih kroničnih oboljenja od kojih obole i oni koji su ih usvojili. Kada se radi o našoj djeci, tada se to proglasi nasljednim faktorom. Kada znamo da danas čak i konzervativno američko medicinsko udruženje kaže da je 85% zdravstvenih problema nastalo na emotivnom nivou, jasno nam je da se kod izraženih kroničnih problema, kod usvojene djece, radi o kopiranim emotivnim modelima, kao i načinu razmišljanja. Kako prekinuti taj cikus?

Krenimo prvo od sebe

Koliko god to možda čudno i ne osobito primamljivo zvučalo, da bi bili svjestan roditelj prvo moramo krenuti od sebe i mijenjati svoje emotivne obrasce i svoje reakcije, tj. neutralizirati okidače emotivnih reakcija. Kad god reagiramo i nismo u stanju komunicirati u potpunom emotivnom miru, to ukazuje na postojanje naših okidača. Naša djeca uče promatranjem i često usvoje slične reakcije, ili formiraju ponašanje u skladu s onim što
doživljavaju. Jedan od osnovnih zadataka svjesnog roditelja je da upozna i osvijesti dijete u sebi, a zatim da
neutralizira svoje stare emotivne okidače koji uvjetuju njegovo ponašanje kao odraslog. Isto tako, za dobrobit našeg djeteta je jako bitno da reprogramiramo naša limitirajuća uvjerenja, ako ne želimo da ona postanu limitacije i našeg djeteta. Neminovno je da se kroz naše ponašanje pokažu naša uvejrenja i dijete koje najviše uči promatranjem, besprijekorno će naučiti ta ista limitirajuća uvjerenja. Ujedno će naučiti i osjećaje koje
imamo u toj situaciji.
Svjestan roditelj je uvijek spreman osvijestiti dijete u sebi, spreman je sagledati kako je stekao neka od svojih limitirajućih uvjerenja i kako su kod njega formirani određeni obrasci koji ga sabotiraju. Isto tako svjestan roditelj kada osvijesti dijete u sebi, tada poduzme korake da promijeni ili nauči kako promijeniti energetsko-emocionalne zapise svoje prošlosti, kako bi mu budućnost bila drugačija. Svjestan roditelj, ako nije zadovoljan svojim rezultatima iz prošlosti i naravno, ako bi sadašnjost mogla biti bolja nego što je trenutno, preuzima odgovornost za to što se događalo i događa se te kreće u proces oslobađanja vlastitih blokada za koju je jedan od mogućih alata – Tehnika Emocionalne Slobode (EFT).
Bez obzira na to što se sve događalo u prošlosti, mi možemo izmijeniti percepciju svoje prošlosti i tako promijeniti svoje misli i stvarati drugačiju budućnost. Time i naša realnost postaje drugačija i ljepša, više u skladu s onim čemu težimo. Sve to postaje i realnost našeg djeteta, koje tijekom svog predškolskog djetinjstva uglavnom funkcionira na moždanim frekvencijama adekvatnim hipnotičkom stanju, što znači, sve direktno ulazi u program podsvijesti koji
postaje djetetov "software" po kojem živi život. No, nema mjesta očaju ako uvidimo naše programe koji nam nisu korisni ili djetetove programe. Sve se to može korigirati današnjim novim tehnologijama rada s podsvijesti na energetskoj razini.

 

Tekst: Jasmina Kovačev, EFT Master coach

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

sramežčjivi dječak i vesela djevojčica

Je li vaše dijete povučeno i osjetljivo? Onda je ovo baš za vas!

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba…

Kate Middleton

Kojim se trikovima Kate Middleton koristi u odgoju djece?

Kate u britanskim medijima slovi kao vrlo autoritativna,…

Pročitajte i:

Zašto je važno pustiti djecu da se dosađuju?

"Dosadno mi je!", rečenica je koju danas često možemo čuti od djece, što ne čudi,…

djevojčica tijekom pandemije koronavirusa s maskom na licu i zaštitom od komaraca

Svim snagama protiv komaraca! Kako zaštititi najmlađe i mogu li komarci prenijeti koronavirus?

Komarci su napasnici koji nam redovito kvare ljeto. U trenutačnoj situaciji, kada nam prijeti koronavirus,…

samohrana majka

Kako ostvariti pravo na povećanje alimentacije?

Djeca rastu i životne potrebe su im sve veće! Sukladno tome, može li i kako…

djevojčica čita knjigu i tako se zabavlja tijekom ljeta

Što čitati ovog ljeta? Ovo su najbolje knjige za djecu i mlade!

U sklopu obilježavanja 70 godina djelovanja Društva "Naša djeca“, dodijeljene su Nagrade "Grigor Vitez“ za…