Uskoro ću roditi! Kako ostvariti pravo na rodiljni dopust?

Kad se približi termin porođaja, potrebno je, radi ostvarivanja prava na rodiljni i roditeljski dopust, na vrijeme prikupiti potrebne dokumente te se prijaviti i registrirati u potrebne institucije. Informaciju o tome nije uvijek lako naći. Zato smo za vas pripremili sve što o toj temi trebate znati!

PRAVO NA RODILJNI DOPUST (PRVIH 6 MJESECI)

Zaposlena ili samozaposlena majka ima pravo na rodiljni dopust do navršenih 6 mjeseci djetetova života. Rodiljnim dopustom obavezno se koristi 28 dana prije dana očekivanog porođaja i to u neprekidnom trajanju do 42. dana poslije porođaja. Taj dio rodiljnog dopusta zove se obvezni rodiljni dopust jer ga mora iskoristiti osobno majka djeteta, odnosno umjesto nje ga ne može iskoristiti djetetov otac. Majka se može početi koristiti rodiljnim dopustom i 45 dana prije dana očekivanog porođaja, prema nalazu i ocjeni izabranog doktora ginekologa.

Nakon proteka obveznoga rodiljnog dopusta, ako se roditelji tako sporazumiju, pravo na rodiljni dopust do navršenih 6 mjeseci djetetova života može iskoristiti djetetov otac koji je tijekom korištenja tog prava u potpunosti izjednačen s majkom.

Roditelji imaju izbor i da se jedan od njih, nakon isteka obveznog rodiljnog dopusta, nastavi koristiti rodiljnim dopustom i tako da radi s polovicom punoga radnog vremena, međutim najduže do 9. mjeseca djetetova života nakon čega stječe pravo na roditeljski dopust.

Naknada plaće za vrijeme rodiljnog dopusta

Za vrijeme korištenja prava na rodiljni dopust zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj ima pravo na naknadu plaće u iznosu 100% od osnovice za naknadu plaće (osnovicu čini prosječni iznos plaće isplaćene roditelju u posljednjih 6 mjeseci prije mjeseca u kojem je počeo korištenje rodiljnog dopusta). Pod plaćom na osnovi koje se utvrđuje osnovica smatra se redovita mjesečna plaća koju roditelj prima, odnosno plaća određena ugovorom o radu te naknada plaće isplaćena za vrijeme odsutnosti s rada (u slučaju godišnjeg odmora, plaćenog dopusta i bolovanja, ali ne i bolovanja zbog komplikacija u trudnoći). U slučaju da je rodiljnom dopustu prethodilo bolovanje zbog komplikacija u trudnoći u prosjek plaća ušli bi oni mjeseci u kojima trudnica nije bila na bolovanju zbog komplikacija.

PRAVO NA RODITELJSKI DOPUST (DRUGIH 6 MJESECI)

Nakon proteka rodiljnog dopusta (nakon prvih 6 mjeseci dopusta) zaposleni ili samozaposleni roditelj ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od 6 mjeseci (za prvo i drugo rođeno dijete) ili 30 mjeseci (za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete). Važno je napomenuti da je roditeljski dopust pravo i obveza oba zaposlena ili samozaposlena roditelja te ga po svojem izboru mogu iskoristiti bilo u cijelosti, bilo u dijelovima sve do navršene 8. godine djetetova života. Svaki od roditelja ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od 3 mjeseca (ili 15 mjeseci za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete) te ga u skladu s međusobnim dogovorom mogu iskoristiti istodobno, naizmjence ili jedan od roditelja može iskoristiti cijeli roditeljski dopust pojedinačno (uz svoj dio i dio koji pripada drugom roditelju) ako se drugi roditelj odrekao svojega dijela prava u njegovu korist.

Ako roditelj odluči roditeljski dopust iskoristiti tako da radi s polovicom punoga radnog vremena, takav mu se rad produžuje do dvostrukog trajanja.


Naknada plaće za vrijeme
roditeljskog dopusta

Zaposleni ili samozaposleni roditelj za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust ima pravo na naknadu plaće u trajanju od 6 mjeseci, počevši od prvoga dana korištenja prava. Naknada plaće za puno radno vrijeme iznosi 100% od osnovice za naknadu plaće i koja ne može za puno radno vrijeme iznositi više od 80% proračunske osnovice na mjesec. Proračunska osnovica za 2011. godinu iznosi 3.326,00 kn, stoga visina naknade koju roditelj u ovom razdoblju može dobiti ne prelazi iznos od 2.660,80 kn. Nakon isteka 6 mjeseci korištenja prava na roditeljski dopust (kod korištenja roditeljskog dopusta do 30 mjeseci, primjerice ako imate blizance ili ste rodili treće dijete) zaposleni ili samozaposleni roditelj ima pravo na naknadu plaće u iznosu od 50% proračunske osnovice na mjesec (iznosi 1.663,00 kn).

KOJE DOKUMENTE TREBAM PRIKUPITI i KAMO IH ODNIJETI?

Kako biste ostvarile svoja prava na rodiljski dopust (od 45-tog odnosno 28-og dana prije porođaja do 6. mjeseca djetetova života te naknadu plaće za vrijeme rodiljskog dopusta, potrebno je obaviti nekoliko sljedećih stvari. U područni ured Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kojemu pripadate prema mjestu prebivališta majke potrebno je donijeti:

  • potvrdu o isplaćenoj plaći u posljednjih 6 mjeseci prije mjeseca u kojem počinje korištenje rodiljskog dopusta (obrazac se kupuje u NN, a ispunjava ga poslodavac)
  • doznaku od liječnika opće prakse (prema nalazu ginekologa)
  • preslika kartice tekućeg računa na koji će vam naknada biti isplaćivana

NAPOMENA!!!

U HZZO-u ćete dobiti formular za zahtjev za korištenje rodiljskog dopusta koji ondje i ispunite. Zahtjev je potrebno podnijeti prije početka korištenja rodiljskog dopusta, ali najkasnije do 5-tog u mjesecu da bi vam u tom mjesecu bila isplaćena naknada za prethodni mjesec.

Kod korištenja roditeljskog dopusta (drugih 6 mjeseci) potrebno je podnijeti zahtjev 30 dana prije isteka 6. mjeseca djetetova života (tijekom tog mjeseca). Ako roditeljski dopust namjerava koristiti isključivo majka, otac mora potpisati suglasnost.

Objavljeno u časopisu “Moje dijete” srpanj/2010.,

napisala: Ivana Koržinek Hadžić, dipl. pravnica

Pročitajte i:

pas ugrizao dijete

Dječaka ugrizao pas. Ima li pravo na odštetu i kakva je odgovornost vlasnika životinje?

Na temelju čega se određuje pravo na naknadu štete u ovom slučaju i u kojim…

ovisnost o šećeru

Ovisnost o šećeru! 'Već osam godina ne jedem slatko!' Kako mi je to uspjelo?

Odgovori na pet pitanja otkrit će vam jeste li ovisni o slatkom! Šećer, doista, može…

važnost čitanja za djecu

Rješenje za mnoge obiteljske probleme krije se u jednoj 'sitnici'

U zbirci priča Poštanski Marko, objavljenoj u izdanju Naklade Ljevak, naći ćete 47 toplih i…

majka priča o socijalnoj otuđenosti svoje kćeri koja ne izlazi iz kuće

Majka sasvim iskreno: 'Nije mi normalno da je moja 14-godišnjakinja stalno u kući!' Što kažu stručnjaci?

Nakon alarmantnih podataka koji pokazuju zastrašujući porast ovisnosti o ekranima među djecom od 10 do…