mama i dijete

8 kreativnih načina na koji djetetu možete reći da će dobiti brata ili sestru!

Doznali ste veselu vijest - trudni ste... No kako svome 'starijem' djetetu objasniti da uskoro neće biti jedina mazilica u vašoj obitelji...

Dolazak novog člana u obitelj velika je promjena za sve, posebice za dijete koja će dobiti bratu ili sestru. Postoji više načina na koje djetetu možete reći tu vijest, ali najbolje je da to učinite na način koji je najprimjereniji njegovoj dobi. Uvijek koristite jednostavan i direktan rječnik, a jednako je važno i da to da o dolasku prinove u obitelj sa starijim djetetom stalno razgovarate.

Dijete u dobi između 2 i 3 godine

Lutke su idealna pomoć! S djetetom je najvažnije razgovarati o dolasku prinove u obitelj, apritom možete koristiti i razne rekvizite koji su prilagođeni dječjoj dobi, kao što su to, primjerice, lutke. Kad su u pitanju mlađa djeca, koristite njihove lutke kako biste im objasnili da mama u trbuhu ima pravu bebu. Lutke su sjajan način za pokretanje razgovora.trogodišnja djevojčicaKoristite videozapise! Mala djeca izuzetno dobro reagiraju na vizualne alate pa je gledanje videozapisa primjerenog njihovoj dobi još jedan učinkovit način da im kažete da će dobiti brata i sestru. Postoji više odličnih obrazovnih i zabavnih videozapisa koji vam u tome mogu pomoći. Samo morate biti spremni odgovoriti na pitanja koja će vaše dijete nakon toga možda imati.

Dijete u dobi između 4 i 6 godina

Recite mu dok čitate knjigu! Čitanje knjige jedan je od najboljih načina za najavu sretnih vijesti i početak razgovora o dolasku prinove u obitelji, posebice kod djeteta koje počinje izoštravati svoje vještine ranog čitanja. Nakon četvrte godine vašem djetetu možete dati malo više informacija nego što biste ih dali dvogodišnjaku ili trogodišnjaku. Kupite knjigu koja govori o tome kako biti veliki brat ili velika sestra. Knjigu zamotajte i poklonite svom djetetu.5-godišnjakFotografije! Prelistavanje albuma s fotografijama, koji ste napravili dok je vaše starije dijete bilo beba, izvrstan je način da mališana pripremite na dolazak novorođenčeta. Razgovarajte s djetetom o tome kako ste se osjećali dok ste ga nosili u trbuhu, a kako je sada u trbuhu imati drugo dijete. Možete ga potaknuti i da vam pomogne složiti novi foto-album s fotografijama na kojima ste trudni, crtežima koji su inspirirani bebama i svim ostalim što ima veze s trudnoćom. Na taj način dijete će se osjećati uključeno.

Pokažite svoj trudnički trbuh! Pustiti da trudnički trbuh govori sam za sebe često je najpraktičniji način dijeljenja vijesti. Donesite obiteljsku odluku o tome kada ćete djetetu reći da ste trudni. Možda je ipak pametno pričekati da prođe prvo tromjesečje, odnosno opasnost od pobačaja, i vrijeme kada se trbuh počinje vidjeti. No, ako patite od jutarnjih mučnina i dijete vas pita što vam je, uvijek mu trebate reći istinu.

Dijete u dobi između 7 i 10 godina

Otiđite u zoološki vrt! Zoološki vrtovi idealan su ambijent za početak razgovora o dolasku novog djeteta. Isplanirajte posjet i razgovarajte s djetetom o bebama životinja, poput malih patki, pandi ili male žirafe. Možete razgovarati i o tome kako će beba patka izrasti u veliku patku, i to kao početak razgovora o vlastitoj trudnoći.djevojcica 10 godinaMajica s natpisom! Iznenaditi svoje osnovnoškolsko dijete majicom na kojoj piše "starija sestra" ili "stariji brat", još je jedan zabavan način na koji sa svojim sinom ili kćeri možete podijeliti tu vijest. Prije svega, razmislite bi li vaše dijete voljelo da ga tako iznenadite. Ono što bi moglo biti dobro za jedno dijete ne mora biti dobro za drugo pa u takvim situacijama uvijek morate biti spremni na pitanja. Možda vaše dijete neće htjeti brata ili sestru, zato budite spremni i na razgovor o njegovim osjećajima.

Povedite dijete kod liječnika kad idete na ultrazvuk! Prilika da s mamom posjeti njezina liječnika, da može pratiti kako radi ultrazvuk ili čuti otkucaje bebinog srca, za svako je dijete događaj za pamćenje. Još ako liječnik odgovori na sva njegova pitanja, to je dodatno obrazovno iskustvo. Obavezno razgovarajte s djetetom prije nego što ga odvedete u liječničku ordinaciju. Recite mu kamo idete i zašto, i što vas tamo očekuje. Pazite da ne uplašite dijete, da ne pomisli da je ste bolesni.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Profimedia.hr

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Kristina šalinović

Kristina Šalinović šokirana trudničkim mukama: 'Ovo stanje me izluđuje'

Nakon što je nedavno objavila sretnu vijest kako…

Lana Gojak Bajt

Lana Gojak Bajt otkrila spol bebe: Pripreme u tijeku!

Glumica je ušla u zadnji trimestar trudnoće pa…

trudnica kod ginekologa

Krvarenja u prvom tromjesečju trudnoće: Koliko su zabrinjavajuća?

Krvarenje u trudnoći može se javiti u bilo…

Pročitajte i:

Zrinka, Duje, Luka i Karlo

Mame, želite li skuhati brzi, zdrav i jeftin obrok, pitajte mamu Zrinku!

Zrinka je majka trojice sinova koja je odlučila s ostalim majkama, koje su zaposlene, opterećene…

poplava

Može li osiguranje pokriti i štetu na stvarima u nekretnini?

Nakon što im je kuća poplavljena, osim kuće, stradale su i stvari u kući, pa…

'Naša se beba puna četiri mjeseca niti jednom nije nasmijala...': ovo je naša priča o borbi za dijagnozu!

Nevjerojatno je koliko je prije više od deset godina bilo teško doći do dijagnoze bolesti…

mama viče

Sad na djecu ne smijemo ni vikati jer će im se smanjiti mozak, barem tako kažu znanstvenici

Vikanje na djecu diljem svijeta smatra se normalnim, čak i društveno prihvatljivim ponašanjem. Iako vikanje…