Zaposlena majka ili domaćica?

Vrtić ili baka-servis? Ostati kod kuće ili se vratiti na posao? Kako odabrati tetu čuvalicu? Odluka je lakša ako imate kvalitetne informacije

Prva djetetova godina čini se istovremeno i predugim i prekratkim razdobljem, a u njemu se mama i beba moraju upoznati, zbližiti i odvojiti. Mnoge mame istovremeno jedva čekaju povratak na posao, ali i strepe od trenutka kada će svoje dijete ostaviti u vrtiću ili na čuvanju. Neke mame ne mogu zamisliti da itko drugi čuva njihovo dijete, neke se mame odlučuju za baka-servis, a neki roditelji biraju varijante poput teta čuvalica, dadilja ili dobrih, starih vrtića. Što ćete od toga odabrati, ovisi samo o vama, a mi vam nudimo neke informacije koje mogu pomoći pri odlučivanju.

Dadilja

U našoj kulturi nije uobičajeno da djecu čuvaju dadilje, odnosno tete čuvalice, no posljednjih se godina taj trend polako mijenja.

  • Izbor dadilje može biti veliko olakšanje i dragocjena pomoć i vama i djetetu. Prije nego što se upustite u potragu za odgovarajućom osobom, raščistite sa sobom što bi vam više odgovaralo i kakvu osobu tražite. Razmislite što vam je važno i koje kvalitete dadilja mora imati. Želite li mladu osobu ili više vjerujete starijim ženama zbog njihova iskustva? Osim toga, što želite - da teta čuvalica samo čuva dijete ili da se s njime i igra?
  • Pripremite se za razgovor s potencijalnim dadiljama. Razmislite što želite doznati i sastavite pitanja na papir. Takva je taktika dobra da ne biste ispali naivni. Primjerice, potencijalna će dadilja na pitanje voli li djecu očekivano potvrdno odgovoriti, ali manje automatski će odgovoriti na pitanja o svojim prethodnim iskustvima, očekivanjima i općenito, odnosu prema djeci.
  • Za razgovor s potencijalnom dadiljom pripremite se kao da razgovarate s kandidatima za bilo koji drugi posao, s time da je ovaj dodatno odgovoran i ozbiljan. Imate pravo biti izravni, otvoreni i pitati sve što želite.
  • Kada zaposlite dadilju, upoznajte je s uobičajenim načinom presvlačenja, uspavljivanja i hranjenja djeteta te s djetetovim uobičajenim ritualom. Dadilja mora znati koja je djetetova omiljena igračka, u kojem položaju najradije spava te što smije jesti i piti, a što ne. Općenito, od dadilje možete očekivati da u potpunosti poštuje vaša pravila.
  • Iako vam se to možda čini samorazumljivim, naglasite dadilji da nikako ne odobravate, primjerice, vožnju bez autosjedalice, ostavljanje djeteta bez nadzora ili kažnjavanje "po guzi".
  • Uzmite u obzir da je za navikavanje djeteta i dadilje, odnosno tete čuvalice, potrebno najmanje dva tjedna pa tako prilagodite svoje vrijeme.

Mama domaćica

Popularna predrasuda koja još ima traga u našem društvu glasi da je dobra mama samo ona koja je karijeru i vlastiti život podredila djeci. U idealnom slučaju - mama koja ostaje kod kuće i ne radi. Dakako, nitko ne može bolje odgajati vaše dijete nego što vi to činite, ali imajte na umu nekoliko stvari. Kao prvo, zaposlene mame mogu biti raspoloženije i zadovoljnije jer se mnoge žene osjećaju zapostavljeno, loše i nevažno ako ostanu kod kuće.

Osim toga, mama koja je zadovoljna svojim poslom i koja voli to što radi ima više samopouzdanja pa takvim stavom doprinosi samopouzdanju djece koja uče od majke i oponašaju je. Žene imaju pravo raditi i uživati u svojem poslu, neovisno o svojem roditeljstvu. Jednako tako, to pravo imaju i žene koje žele i mogu ostati s djecom što je dulje moguće. Oba izbora su punovrijedna.

Vrtić

Jedino je vaše dijete mjerodavno kada treba donijeti odluku o polasku u vrtić. Činjenica da je prijateljičino dijete super prihvatilo vrtić ne mora značiti da će tako biti i s vašim mališanom. Postoji nekoliko preduvjeta uspješnog navikavanja djeteta na vrtić: da dijete barem danju ne nosi pelene, da samostalno obavlja određene radnje (hranjenje, primjerice) i da je bar ponekad ostajalo bez vas, primjerice na čuvanju kod bake…

Kako odabrati vrtić?

GDJE? - razmislite što vam najviše odgovara, da je vrtić u blizini doma ili u blizini vašeg radnog mjesta. Kada se odlučite za lokaciju, obiđite vrtiće (privatne i državne) u blizini. Pitajte sve što vas zanima - to je vaše pravo.

KAKAV? – Ima li vrtić dvorište? Kakvo je - je li u zelenilu, ima li ogradu? Kakve su prostorije? Jesu li čiste? Kakve igračke imaju? Kako izgleda kupaonica? Kakav je vrtićki program? Kakva je teta koja bi čuvala vaše dijete? Kako su raspoređeni obroci? Koliko djece se nalazi u jednoj grupi?

PRIPREMA? Pripreme za vrtić počinju nekoliko mjeseci prije konačnog odlaska. U tom razdoblju dijete češće odvodite bakama i djedovima da bi se naučilo biti bez vas. Učite ga samostalnosti, potičite njegove kontakte s drugom djecom. Prije nego dijete prvi put odvedete u vrtić, objasnite mu što ga ondje čeka. Nemojte početi s upozorenjima i pravilima - radije se usredotočite na pozitivne stvari vrtićkog iskustva (nova djeca, nove igračke, zabava, igranje). Objasnite djetetu da će ondje biti teta odgajateljica koja će paziti na njega i na drugu djecu i da se njoj može požaliti ako bude problema. Prvih se dana nemojte predugo opraštati s djetetom. Kratko se pozdravite i otiđite jer spori oproštaji u djetetu bude osjećaje ostavljenosti i straha.

Sam kod kuće

Dijete prije 6. godine života ne bi smjelo ostati samo, osim ako to nije uistinu nužno. Ako to činite, pridržavajte se sljedećeg.

Ostavite ga samog samo nekoliko minuta

Neka u početku vaši izlasci traju samo nekoliko minuta jer dijete poznaje samo "sada" i "ovdje". Zato mu se vaših 10 minuta može činiti kao veoma dugo razdoblje.

Ponudite mu izbor

Ako dijete ne želi ostati samo u stanu, nemojte ga tjerati. Pričekajte koji dan pa pokušajte ponovo.

Obavezno mu se javite prije izlaska

Ako mislite da je dijete previše zaigrano ili zabavljeno nečim i da neće primijetiti ako se iskradete do trgovine, previše riskirate. Ako dijete primijeti da vas nema, prva reakcija će mu biti strah. Takvu traumu dijete dugo pamti, a postoji mogućnost i da se odjednom posve veže za vas. Može se osjetiti prevarenim, ostavljenim, zbunjenim, a naknadna objašnjenja ne pomažu previše.

Što ako?

Ako za vrijeme vaše odsutnosti zazvoni telefon ili netko pokuca na vrata, dijete bi se moglo jako uplašiti. Ono ne zna kako se ponašati jer je to za njega posve nova situacija. Zato prije nego odete recite, "Ako zazvoni telefon, javi se ako želiš, a ako ne želiš, nemoj se javiti". Što se otvaranja vrata tiče, recite samo da vrata nikome ne otvara. Preskočite objašnjenje da zvoniti može neki zao čovjek jer time samo pojačavate djetetov strah i nelagodu.

Zabavite ga

Pustite mu omiljeni crtić, ostavite mu bojice… Prije odlaska podsjetite dijete čime se sve može igrati i kako se zabaviti dok vas nema. Naravno, tako detaljna priprema je mnogo dulja nego što će trajati vaša odsutnost, ali time bitno smanjujete djetetov strah.

Oprez i nakon prvog odlaska

Ako prvi samostalan ostanak kod kuće prođe bez problema, to ne znači da su problemi zauvijek izbjegnuti. Djetetu je potrebno neko vrijeme da "shvati" vaš odlazak pa nemojte odmah ponavljati izbivanje iz kuće ili odjednom početi produljivati vrijeme izostanka.

A kakva su vaša iskustva?

Voljeli bismo čuti vaša iskustva. Kako je protekao povratak na posao? Kako ste riješili čuvanje djeteta? Kakva su vaša iskustva sa čuvalicama? A s baka-servisima? Kako je odlazak u vrtić prestao biti izvorom frustracije i jada za roditelje i za dijete?

Pročitajte i:

dijete slomilo ruku

Lom ruke tijekom praznika i školsko osiguranje

Osiguranje učenika vrijedi godinu dana i obuhvaća 24-satno razdoblje, no kod jednog osiguravajućeg društva za…

dijete u bolnici

I struka se digla protiv odluke o 15 minuta s djetetom u bolnici!

Nakon roditelja, sada se i struka angažirala u zahtjevima da Ministarstvo zdravstva promijeni odluku prema…

Iskustvo mame djeteta s teškom dijagnozom: 'Znala sam da nije 'lijena beba'. Srećom, to je na vrijeme prepoznala i pedijatrica!'

Zahvaljujući ustrajnoj borbi Udruge Kolibrići danas svako dijete u Hrvatskoj s dijagnozom spinalne mišićne atrofije…

mama i kći

Mama i kći: novo otkriće o ovom najčvršćem, ali nerijetko i najkompliciranijem odnosu

Sada je i znanstveno dokazano da majke i kćeri imaju sličnu anatomiju kad je u…