tata i beba

Zbližavanje tata i beba

Iako očevi toga u početku nisu možda ni svjesni, njihove bebe ih itekako trebaju i uživaju u njihovom naručju. Podijelite brigu za djetetom s partnericom i cijela će obitelj biti na dobitku!

Za razliku od nekadašnjih generacija tata koji su se brinuli za financijsko blagostanje obitelji i nisu se previše miješali u “ženske poslove”, današnji moderni tate bez ustručavanja priznaju da žele više vremena provoditi u odgoju djece i koristiti povlastice koje im u tom smislu pruža društvo. Smjelije se priključuju trudničkim tečajevima, zajedno s partnericom posjećuju ginekologa i promatraju na ultrazvuku napredak bebe ili pružaju veliku potporu ženi prisutnošću na porođaju. Omogućeno im je da koriste rodiljski dopust i sva prava kao i ženi u toj situaciji. Evo nekoliko zgodnih savjeta za tate kako da se što bolje nose sa svojom novom ulogom u obitelji.

Ne natječite se sa suprugom

Majke imaju prirodnu prednost brže se zbližiti s djetetom. To im omogućuje dojenje, prisnim toplim kontaktom kože o kožu. Osim toga majke su nakon porođaja preplavljene hormonima koji potiču osjećaje bliskosti i ljubavi prema djetetu. Jasno vam je da se s takvom prirodom ne možete natjecati. Vjerojatno nećete tako brzo postati prisni s djetetom, ali zato se možete uključiti u brigu za dijete i njegovu njegu, što će vas s vremenom zbližiti.

Ne ustručavajte se i budite strpljivi

Prirodno je osjećati nesigurnost i strah dok prvi put držite dijete na rukama ili ga presvlačite. Iste osjećaje imaju i majke, zato vas to ne treba obeshrabriti. Ako u vama postoji želja da budete blizu djeteta, tad ćete naučiti kako mu pridržavati glavicu, kako biti nježan i kako ga umiriti. Budite hrabri i strpljivi i nesigurnost će brzo nestati!

Pokušajte se izboriti za vlastiti stil

Majke često preuzmu glavnu brigu o djetetu. To čine prirodno jer su bebe ovisnije o njima. Čest zbog toga osjećaju veću sigurnost te ispravljaju svaki tatin korak. Oboje morate znati da drukčije ne znači krivo. A tata će zacijelo drukčije zabavljati ili hraniti dijete, grublje ga podizati na ruke i imati čvršći dodir i time možda pomicati granice djetetove smjelosti. Odgoj majke s druge će strane poticati nježnost, ljubav i sigurnije ponašanje i postupke. Za dijete su oba odgoja važna i nezamjenjiva za budući rast i život. Zato ustrajte na svojoj ulozi.

Zaboravite na stereotipe

Iako vas prijatelji zafrkavaju da ste postali papučar, da vas je žena ukrotila ili vam govore da nećete spavati i sljedećih deset godina, ne dajte se obeshrabriti. Ako želite provoditi više vremena s djetetom, želite ga bolje odgojiti i pružiti mu više svojega vremena i pažnje, osjećate i da biste trebali na neki način pomoći majci djeteta ili smatrate da djetetu možete pružiti mnogo važnih znanja, sve su to legitimne i važne želje koje trebate slijediti. Zapamtite, i tate su jednako važni kao i majke, ma što vam drugi govorili.

Tekst: Ivona Šatrak
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Rodina radionica za buduće tate

Dragi tate, ovo je nešto samo za vas.…

tata i djeca

U čemu su to tate bolji od mama?

Neupitno je da se način na koji majke…

Otac preminule bebe zamolio neznance da 'fotošopiraju' njezinu fotografiju

"Moja je kćerkica preminula u dječjoj bolnici nakon…

Najbolji tata na svijetu - Dave Engledow

Najbolji tata na svijetu!?

Fotograf Dave Engledow je osmislio serijal fotografija "Najbolji…

Pročitajte i:

preuranjeni pubertet

Značajno spuštena dobna granica ulaska djevojčica u pubertet! Što kad već sa šest godina počnu rasti grudi?

Indeks tjelesne mase i kemikalije u proizvodima za osobnu njegu mogli bi biti glavni krivci…

nasilna djeca

Zašto su djeca nasilna i koja činjenica posebno zabrinjava psihologe?

Istraživanja potvrđuju da je suosjećajnost u ozbiljnom, do sada nikad zabilježenom padu. A to, dakako,…

Poznata manekenka jača od zdravstvenih problema! Postat će mama!

Čak sedam godina nije imala menstruaciju, a onda su joj liječnici dijagnosticirali sindrom policističnih jajnika.…

zaštita kože na suncu

INTERVJU Akademkinja Mirna Šitum : 'Hoće li zbog koronavirusa melanom uzeti još više života?'

Iako su zbog pandemije koronavirusa bili prisiljeni odgoditi mnoge javno-zdravstvene akcije s ciljem prevencije raka…