Proljetni savjeti za roditelje

Proljeće je stiglo, a sa njime nove brige i nove radosti. Iako se po svemu što nas u psoljednje vrijeme okružuje tako ne bi moglo zaključiti, svakodnevna veselja će ovog proljeća, a posebno u svibnju imati jaču svjetlost od briga. Ovo će proljeće biti obojano vedrim tonovima iz perspektive naših mališana, a budemo li dovoljno pametni da svijet i probleme na koje nailazimo u njemu pokušamo sagledati njihovim očima, sve će brige pasti iza nas kao sjene pod zlatnim sjajem toplog proljetnog sunca.

Klinci se zaljubljuju!

Ovog proljeća će se u ljubav uvjeriti najviše oni mališani koji su rođeni u znaku Škorpiona, Jarca i Lava. No, kako je ljubav uistinu nepredvidljiva u svojem djelovanju, tako je vrlo lako za pretpostaviti da će se i klinci rođeni u drugim znacima naći na udaru ljubavnih strelica. To bi se od desetog petog moglo čak pretvoriti i u epidemiju manjih razmjera, a da li je vaše dijete podleglo ovoj radosnoj bolesti koja ponekad zadaje i malo nevolje osjetljivim srdašcima, to ćete lako prepoznati.

Mali su Ovnovi kao primijeri iz udžbenika. Povuku se u sebe i razdražljivi su te izbjegavaju kontakt s "onom" ili "onim" opravdavajući to time da su im "jako glupi". Bikovi odjednom dobiju smisao za zajedljiv humor koji je uglavnom usmjeren prema klincu ili klinki za koju im je srdašce brže zakucalo - preporučeno ih je na vrijeme zaustaviti, prije nego što prijeđu na ozbiljnije vrijeđanje. Kod Blizanaca i Lavova s time uopće nema problema, jer umjesto da tražite tajne znakove,vjerojatno će vam odmah reći da su zaljubljeni i da dogovorite porodični roštilj s njegovim/njezinim roditeljima. S Rakovima i Djevicama je malo drugačije. Dok male Rakovice ne biste smjeli ohrabrivati na to da pristupe nekome od svojih vršnjaka za koje su im se osjećajčići zagrijali, barem ne dok se sami ne osjete pozvani da to učine, Djevice bi trebalo ohrabriti na taj korak. Čim počnu pažnju svemira i okolice privlačiti na sebe i svoje sposobnosti, kao i na svoja novostečena znanja i vještine, blago ih usmjerite ka tome da svoju potrebu da se pokažu u najboljem svijetlu usmjere ka tom jednom klincu ili klincezi.

Škorpioni i Vage se ponašaju u skladu sa onom starom poslovicom "tko se tuče taj se voli". Ako ste roditelj malog Škorpiona, pazite: njihova ljubav uistinu zna boljeti onoga koga vole. Zaljubljeni strijelčići odjednom počnu izvoditi vratolomije na ljuljačkama i ostalim spravama za igru koje oni u trenutku pretvore u sprave za opasne sportove. Trenutak kad to počnu činiti je onaj kad "onaj" ili "ona" dođu na igralište. Zaustavite vratolomije u samom startu. Jarčići i Vodenjaci reagiraju slično. Počnu se vrlo čudno ponašati i odjednom se iz relativno ozbiljne djece premetnu u prave male društvene zabavljače. Jedina razlika je ta što će se Jarčići po povratku kući nastaviti normalno igrati, dok će se Vodenjaci malo povući u sebe. Ribe su najsramežljivije kad se zaljube, no samo kad su i drugi u blizini. Ostanu li nasamo sa svojom prijateljicom ili prijateljem, morate znati da Ribe vole svoje odabranike pozvati u neku ozbiljniju pustolovinu, kao što je primjerice krađa voćki iz susjedovog dvorišta ili bušenje guma na autima.Male povučene Ribice u ljubavi se premetnu u prave akcijske junake.

Na sunce! U zelenilo!

Želite li obradovati svoje male Ovnove izletima ili igrom, kako cure tako i dečke, najviše ćete ih oduševiti, dozvolom da se svojim prijevoznim sredstvima, rolama ili biciklom, bez vaše pratnje provezu vašom uobičajenom rutom za šetnju. Odabirete li izlete za njih, neka vas vodi prethodno izrečen savjet. Naime, društvene aktivnosti ovog proljeća nisu njhova najveća radost. Pionirski poduhvati, pustolovine koje ne moraju biti u nekom zabačenom kutu prirode već je dovoljno da su u njih uključeni samo oni i vi kao pratnja iz daljine, to je gušt kojeg im nećete moći ničime nadomjestiti.

S dečkima rođenim u znaku Bika će se više morati baviti očevi. Vrijeme je za posjet tehničkom muzeju, ili nekoj sličnoj insitituciji. Iako se to možda tatama neće sviđati kao ideja, tokom realizacije tog nauma bi se moglo dogoditi ono pravo, a to je da mali Bik vidi svojeg tatu kako s oduševljenjem promatra stare naprave i uživa u tome baš kao u igračkama. Za male Bikiće će i napušteni auto uz scestu ovog proljeća biti zanimljiva destinacja, no bolje je ukoliko im se gušt proučavanja mašina pruži u pratnji roditelja u sigurnom okruženju. S curama ćebiti jednostavnije. Nemojte ih vodati po šumama i gorama. Mame, kada idete u grad na kavu s prijateljicama i sunčati se na terasi nekog kafića, neka vaša kćer bude s vama. Na igralištu je zabavno, no za stolom s odraslima će bti zabavnije.

Muški Blizanci i Rakovi hitno trebaju uobičajeni proljetni tretman u prirodi. Prvo moraju se osjećati korisnima, drugo, tu korisnost moraju pokazati na izletu daleko od asfalta i betona. Ukoliko pripremate roštilj, neka vam klinci budu uz vatru ili neka sakupljaju drva za potpalu, a klinke pokušajte dobiti za sudjelovanje u poslu pripreme hrane. Ovo drugo će biti teže, jer male Blizančice će ovog proljeća imati više interesa za odjeću svojih lutaka i igru u zatvorenom prostoru, po mogućnosti u gostima, nego li za izlete. Cure rođene u znaku Raka će imati volje za boravak na suncu, ali će vas najvjerojatnije gnjaviti za kupnju novog bicikla li pak rola. Ako imate mogućnost, svakako dajte, no nemojte to predstaviti kao dar i djelovati istog trena. Neka male dame nečime zasluže takav poklon - zadužite ih nekom kućnom obavezom i neka ne bude lagana. Osim što će to djelovati edukativno na njih, bit će im i veliko veselje osjetiti da su nešto nečime zaslužile ovog proljeća, a da škola s time nije imala nikakve veze.

Od ostalih znakova nitko osim Djevica i Riba ne treba neki poseban tretman. Naime, kod dječaka rođenih u znaku Djevice potrebno je razmotriti mogućnost da ih se odvede na neko logorovanje, kako bi što bolje osjetili prirodu i život u skladu s njom. Slobodni dani za Uskrs li za prvsvibanjske praznike bi mogl biti dobro vrijeme da se ode nekamo pod šator na dan ili dva. Destinacija za to ima čak i na domak velikih gradova, pa od toga ne bi trebalo praviti veliku filozofiju. S Ribama otiđite bilo kamo, ali to mora biti samo radi toga da s njima provedete vrijeme. Čak i jedan dan kojeg provedete u potpunosti posvećeni tome da im omogućite lijep dan bez stresa, jurnjave, uobičajenog dnevnog reda, dakle da ste s njima kvalitetno, ostat će im u sjećanju za cijeli život kao jedna od najljepših uspomena iz djetinjstva. Savjetovano je da u taj "projekt" odete u sklopu prosvibanjskih praznika.

S ostalim znakovima će biti nešto jednostavnije, iako to nikada nije u potpunosti tako. Jarčiće ne tjerajte na stvari koje oni ne žele i to samo zato što biste vi htjeli da oni to žele. Drugim klincima koji su rođeni u zimskim mjesecima je i sam odlazak u brda dovoljno dobar doživljaj. No, bit će im sasvim dobro i u obližnjim parkovima, jedino vodite računa o tome da im što manje dišete za vratom. S druge strane će dahtanje za vratom Škorpijicama biti jako potrebno, posebno curama koje će se osjećati nešto nesigurnije, a da se muške Vage moraju držati na oku, to ne treba posebno isticati. Mali svadljivci će u svibnju biti u najboljoj formi za pravljenje reda po pješčaniku, stoga budite prisutni!

Horoskop za ožujak pročitajte OVDJE, a horoskop za rođene u 2009. godini možete pogledati OVDJE.

Pročitajte i:

140. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, Alemka Markotić upozorila na tri ključne stvari

Danas je 140. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, a u protekla 24 sata imamo…

Top 3 proizvoda zahvaljujući kojima će koža ovog ljeta ostati zdrava, svježa i njegovana

Zaštita od UVA i UVB zraka ljetni je imperativ, no čak i ako ove godine…

Evo dvije odlične preporuke kako s djecom provesti vruća ljetna popodneva

I dok čekate da ljetno sunce malo "popusti" te da možete otići na plažu ili…

djevojčicu čuva baka tijekom praznika

Djeca kod baka i djedova: kako sačuvati pravila postignuta kod kuće otkriva prva hrvatska edukatorica za odgoj

Prva hrvatska međunarodno certificirana edukatorica po principima pozitivne discipline, Glorija Peranić, ima niz savjeta za…