Kako smo liječili igračke u bolnici za medvjediće

Više od 200 djece predškolske dobi okupilo se u subotu na druženju i "liječenju" igračaka u sklopu projekta "Teddy bear hospital" koji su organizirali portal www.roditelji.hr, časopis "Moje dijete" i Studentska sekcija Hrvatskog liječničkog zbora. Riječ je o međunarodnom projektu koji djeci želi pomoći da se riješe straha od liječnika i provodi se u više od 30 zemalja diljem svijeta.

Kao što smo proteklih tjedana najavljivali, prošle subote je u Kaptol Centru organizirana bolnica za medvjediće, odnosno Teddy Bear Hospital.Velik broj mališana koji su strpljivo čekali u "ordinaciji" i dovodili svoje igračke na pregled, ali i brojne "bolesti" od kojih njihove igračke boluju, pokazale su kako djeca vrlo često svoje strahove i pitanja projiciraju na svoje igračke. Studenti medicine u svojoj su ulozi pomogli djeci da se riješe strahova te da im sljedeći susret s liječnikom bude pozitivno iskustvo. Nakon uspješnog pregleda i liječenja igračaka, djeci su uručene Lupocet diplome za hrabrost i darovi sponzora, a nakon događanja za djecu je Movieplex organizirao posebnu projekcija filma "Grom".

"Bolnica za medvjediće najbolji je način kako djetetu pomoći da nauči da je bolest dio svakodnevnog života te da pregledi kod liječnika i samo liječenje ne trebaju nužno biti povezani sa neugodnim i mučnim iskustvom" izjavila je voditeljica projekta "Teddy bear hospital" Aiša Abo Saleh.Djeca su u sam projekt uključena na način da preuzimaju roditeljsku ulogu – dovode svoje igračke na pregled, tumače simptome, a zatim zajedno s liječnicima - studentima postavljaju dijagnoze i liječe igračke od raznovrsnih "bolesti". Studenti dozvoljavaju djeci da upotrijebe različite instrumente koje imaju na raspolaganju, kao što su otoskop, stetoskop ili tlakomjer, a dugoročni cilj ovog projekta je u široj populaciji stvoriti pozitivne stavove prema ostvarenju osnovnih prava na zdravlje i prema korištenju zdravstvene zaštite.

Uživali smo u našoj maloj "bolnici" i nadamo se da ćemo je uskoro preseliti i u druge hrvatske gradove.

Pročitajte i:

preuranjeni pubertet

Značajno spuštena dobna granica ulaska djevojčica u pubertet! Što kad već sa šest godina počnu rasti grudi?

Indeks tjelesne mase i kemikalije u proizvodima za osobnu njegu mogli bi biti glavni krivci…

nasilna djeca

Zašto su djeca nasilna i koja činjenica posebno zabrinjava psihologe?

Istraživanja potvrđuju da je suosjećajnost u ozbiljnom, do sada nikad zabilježenom padu. A to, dakako,…

Poznata manekenka jača od zdravstvenih problema! Postat će mama!

Čak sedam godina nije imala menstruaciju, a onda su joj liječnici dijagnosticirali sindrom policističnih jajnika.…

zaštita kože na suncu

INTERVJU Akademkinja Mirna Šitum : 'Hoće li zbog koronavirusa melanom uzeti još više života?'

Iako su zbog pandemije koronavirusa bili prisiljeni odgoditi mnoge javno-zdravstvene akcije s ciljem prevencije raka…