5 savjeta kako nakon dugog toplog ljeta motivirati dijete na učenje i školu

Nakon više od dva mjeseca ljetnih praznika, definitivno nije tako jednostavno prebaciti se na učenje i posvetiti se brojnim obavezama. Upravo zato donosimo vam savjete kako svom djetetu pomoći da mu to razdoblje prilagodbe što bezbolnije prođe

Bezbrižna uživanja u ljetu i kupanju polako se bliže kraju, te su mnogi već okupirani mislila i pripremama za početak nove školske godine. No, kako uopće školarce motivirati da nakon dugog ljeta bez obveza probude interes za knjigu i učenje?

Istraživanja otkrivaju kako su zbog početka nove školske godine pod većim stresom roditelji nego njihova djeca. No kako bi i jedni i drugi što bezbolnije 'preboljeli' prelazak iz bezbrižnog ljetnog ugođaja u školske klupe, stručnjaci savjetuju nekoliko koraka koji će im pomoći u tome.
U skladu s uzrastom djeteta, postupno počnite školarca privikavati na odgovornosti vezane uz školu. Za početak zajedno s njime prijeđite popis svih stvari koje su mu potrebne u školi; od novih bilježnica, pomagala za pisanje, a ako treba novu školsku torbu - neka je sam odabere… Prepustite im inicijativu i iznenadit ćete se s koliko će volje to prihvatiti.

Prepustite djeci odgovornost

Stručnjaci savjetuju kako bi već tijekom prvog razreda većina djece mogla preuzeti brigu oko samostalnog pakiranja školske torbe, a i veći dio brige oko svoje zadaće. Stoga, prepustite djeci inicijativu i odgovornost da sami vode računa što im je potrebno, razgovarajte s njima o tome što žele i što očekuju od nove školske godine, koji su njihovi interesi te o tome što misle da će im škola značiti i donijeti u daljnjem životu…

Ne kritizirajte

Riješite se loših navika kritiziranja, prigovaranja, prijetnji i potkupljivanja djeteta. Prekrižite izjave kao što su: 'Kako ti se to moglo dogoditi?', 'Uključi malo mozak' ili 'Totalna si lijenčina!'… koje djetetu ruše samopoštovanje i samopouzdanje te ga demotiviraju za daljnje pokušaje. Podržite dijete. No nije dovoljno samo reći: 'Možeš ti to, vjerujem u tebe', osobito ne onda kad je dijete frustrirano jer mu nešto ne ide. U takvim situacijama, osim podrške, treba slušati u čemu je problem te zajedno s djetetom potražiti moguća rješenja. Vješti roditelji uvijek paze da je pomoć taman dovoljna, pa čim osjete da dijete može samo, puštaju ga tako da osjeti malo prepreke i užitak svladavanja iste. Iskreni komentari roditelja poput: 'Odmori se malo, neće to pobjeći!' često dovode do toga da dijete samo počne tvrditi da to mora napraviti i vrati se poslu s više elana.

Očekivanja

Djeca koja imaju dojam da nikad nije dovoljno dobro, da je četvorka loša ocjena ili slušaju: 'Zašto nisi dobila 5, malo ti je falilo?' završe ili kao perfekcionisti ili budu demotivirani za učenje i rad jer 'ionako nikad nije dovoljno dobro'. Iako su perfekcionisti često uspješni u školi, to nije dobar izbor jer ni s jednim svojim uspjehom nisu zadovoljni, a perfekcionizam često u kasnijem životu vodi depresiji ili stalnom nezadovoljstvu. Realan roditelj zna koliko njegovo dijete može. Očekivanja da dijete u svemu briljira nisu realna, a dobro je i za dijete da zna u čemu je bolje, a u čemu lošije. To ne znači da se ne treba truditi tamo gdje je teže. Za dijete je najbolje kada je očekivanje u razini sposobnosti ili tek mrvicu više, ali previsoka očekivanja ubijaju djecu u pojam.

Radne navike

S radnim navikama se nitko nije rodio, ali moguće ih je steći. Navike se sječu ponavljanjem, u isto vrijeme, na istom mjestu. Djetetu treba pomoći da ustali svoje vrijeme za učenje, da ima mjesto za učenje, da usvoji ritam rada s više kratkih pauza te da se nagrađuje nakon obavljena posla. Navika svakodnevnog učenja pomaže da dijete ostane uspješno u školi i kada gradivo postane teže i obimnije.

Pažnja

Dijete može puno toga samo, ali mu nedostaje roditeljska pažnja. Odvojite vrijeme za zajednička druženja bez kritika i ispitivanja - dok god dijete pristaje na njih.

Tekst: Dunja Ladić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Uključenost oba roditelja u obrazovanje djeteta jako je važna za njegov uspjeh u školi

Motiviranost za postignuće jedan je od ključnih faktora…

motivacija za učenje

'Ne znam ima li moje dijete poremećaj pažnje ili jednostavno nije motivirano na učenje?!'

Roditelji svaklodnevno po povratku djeteta iz škole postavljaju…

Pročitajte i:

čaj od matičnjaka

Biljke kao pomoć kod dojenja: Pripremite čajeve i obloge!

Kad je riječ o biljkama i dojenju, neke se 'zelene' prijateljice preporučuju kao vjerni saveznici…

rodiljna naknada

Kada ostvarujem pravo na rodiljnu potporu?

Majci je odbijen zahtjev za potporu za novorođeno dijete jer neko vrijeme nije živjela u…

pubertet

Pubertet: Kako pomoći djetetu da izgradi zdravu sliku o sebi?

U vremenu kada društveni mediji nude iskrivljenu, naizgled savršenu sliku stvarnoga života, postoje načini da…

discipliniranje djeteta

Kakav ste roditelj: Želite imati sve pod kontrolom ili ne postavljete nikakve granice?

Odgajati dijete najteži je zadatak. Kakav pristup odabrati, ovisi o osobnosti djeteta, ali neke opće…