obitelji s troje djece

5 razloga zašto su srednja djeca tako posebna

Neka istraživanja kažu kako su srednja djeca zakinuta već na početku života zbog niskog samopoštovanja i stalne borbe za svoju poziciju, no kako svako zlo nije za zlo, upravo im taj njihov specifičan status kasnije itekako pomaže u najvažnijoj životnoj ulozi - onoj roditeljskoj!

Osim redoslijeda rođenja, na razvoj osobnosti kod djeteta utječe niz čimbenika, a jedan je i razlika u godinama između braće i sestara. Što je razlika u godinama veća, potreba za dominacijom i isticanjem među djecom je manja. Štoviše, dokazano je da postoje veće razlike u osobnosti između prvog i drugog ili drugog i trećeg djeteta nego između prvog i trećeg. 

“Roditelji koji imaju troje djece, često dosta ulažu u prvorođenca te se brinu za najmlađe zbog čega je srednje dijete rijetko u fokusu roditeljske pažnje. Neka istraživanja pokazuju da srednja djeca po rođenju imaju nisko samopoštovanje, poteškoće u prilagodbi, čest osjećaj da su izostavljeni te da se bore za svoju poziciju u djetinjstvu, ali i u odrasloj dobi. Zbog nedostatka roditeljske pažnje, u odraslo doba mogu biti mirotvorci, osobe koje nastoje zadovoljiti pravdu za druge te oni koji se mnogo trude obnavljati odnose s drugima. Skloni su odabrati zanimanje koje je različito od zanimanja najstarijeg djeteta. Budući da im nedostaje pažnje u kući, to nadomješćuju razvojem prijateljskih veza. Posljedično, oni su samostalniji, ali i manje privrženi obitelji u odnosu prema najstarijem i najmlađem djetetu. Manje je vjerojatno da će potražiti pomoć od svojih roditelja u teškim trenucima te su se skloni odseliti najdalje od svoje roditeljske kuće“, pojasnila je Tatjana Radulović, dipl. psiholog, u tekstu za Roditelje.hr “Određuje li redosljed rođenja osobnost djeteta”.

Znanstvenici su skupljali iskustva ljudi koji su rođeni kao srednje dijete u obitelji te su došli do zaključka kako su se, zbog svojeg “statusa” u primarnim obiteljima, srednja djeca pokazala kao puno bolji roditelji u odnosu na svoju braću i sestre. Evo pet ključnih prednosti srednje djece.

1. Razumiju potrebu za empatijom

Znanstvenici su dokazali kako su srednja djeca obično puno empatičnija od svoje braće i sestara. Kada si u sredini, onda imaš starijeg brata ili sestru koji je za tebe model, dok onog mlađeg ti učiš.

2. Poticanje dijeljenja

Srednja djeca obično nemaju problema s dijeljenjem stvari, pa će tako, sutra kada budu roditelji, od početka njegovati tu naviku i kod svoje djece.

3. Jedinstveni i prilagodljivi

Srednja djeca uvijek pronalaze jedinstvene načine da se istaknu. Brzo uče kako se prilagoditi, a ta kreativnost dobro će im doći i kad sami postanu roditelji. To je od ogromne važnosti, naročito kad treba animirati djecu i naučiti ih korisnim stvarima.

4. Sposobnost pregovaranja

Srednja djeca su definitivno najbolji pregovarači, ali oni dobri i plemeniti, koji uvijek pokušavaju uspostaviti mir, a ne unijeti nemir. Budimo iskreni, kao roditelji svi imamo zadatak neprestano održavate mir u kući. 

5. Svjesnost koliko je važna pažnja

Ako ste srednje dijete, koje se često osjećalo kao da ga ignoriraju, sasvim je razumljivo da ćete se truditi da što više pažnje posvetite svojem djetetu i budete mu najbolji mogući roditelj. 

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

kako izgraditi povjerenje između djece i roditelja

Kako odgojiti dijete koje se neće bojati povjeriti roditeljima

Djeca vrlo često, ovisno o dobi, ne znaju…

Jude Law

Poznati glumac čeka šesto dijete!

14 godina mlađu partnericu oženio je u tajnosti,…

Bradu i Jennifer stiže beba! Zna se i spol

O obnovi romanse ovog glumačkog para šuška se…

Pročitajte i:

Ovu je obitelj zadesila najgora noćna mora svakog roditelja

Činilo se da je zatvaranje svega uspijed pandemije najgore što ih je zadesilo, sve dok…

Marko Kutlić

Marko Kutlić progovorio o sinovima i životu koji ga je natjerao da preko noći odraste

Za Marka Kutlića kažu da je jedan od najperspektivnijih muških vokala, a oca dvojice sinova…

smorazumni razvod

'Više ne možemo zajedno! Kako i gdje podnijeti sporazumni zahtjev za razvodom?'

Sve o sporazumnom razvodu, pa i do kojeg se roka partneri mogu predomisliti, pojasnila je…

Vapaj u pomoć: četvero djece ostalo je bez mame

Vjerujemo da nitko neće ostati ravnodušan na tragediju koja je zadesila ovu mladu zagrebačku obitelj