učenje vožnje bicikla

Nikad nije kasno: U samo 5 koraka naučite svog klinca da vozi bicikl

Želite da vaše dijete nakon tricikla ili bicikla s pomoćnim kotačima napokon nauči voziti onaj pravi? Iskoristite ove trikove kako biste mu pomogli da se ohrabri za biciklističku avanturu na dva kotača

U srcu smo proljeća, lijepo vrijeme je pred nama, zbog kovida su djeci ograničene mogućnosti raznih treninga u zatvorenim prostorima, a bicikliranje je idealna rekreacija i za djecu i za roditelje. I prilika za kvalitetno provedeno vrijeme u obitelji!balansiranje na bicikluU dobi od četiri godine većina djece ima razvijen osjećaj za ravnotežu, motoriku, a i dovoljno snage u nogama da se upusti u učenje vožnje bicikla na dva kotača, ali nisu sva emotivno spremna za svladavanje tog koraka sve do dobi od 6 godina. Ako roditelji dijete stavljaju pod pritisak ili pokazuju bilo kakvu frustraciju vezanu uz učenje bicikliranja na dva kotača, proizvest će kontraučinak i odgoditi proces usvajanja te vještine.

Tek kada je vaše dijete spremno za taj pothvat i kada izrazi želju da prijeđe na bicikl s dva kotača, možete mu pomoći da usvoji vještinu 'pedaliranja' u nekoliko koraka.

1. Odabir bicikla!
Prvo pravilo je da kupite bicikl s odgovarajućom veličinom kotača, a u dobi od 5 do 7 godina to je veličina između 14 i 16 inča. Dijete bi trebalo punim stopalima dotaknuti tlo kad sjedi na biciklu. Ako ste u mogućnosti, birajte lakši bicikl tako da mališanu treba što manje snage dok pedalira i birajte model koji koči pedalama (kao stari poni bicikli) jer djeca će se tako bolje koncentrirati na svladavanje vještine vožnje.

2. Početak
Bicikli za balansiranje, koji nemaju pedale, dobar su početak jer djeca uče održavanje ravnoteže i grade samopouzdanje. (Možete maknuti pedale i s normalnog bicikla). Možete djetetu staviti I pomoćne kotače na nekoliko tjedana, ali postoji opasnost da se navikne na njih.

3. Odaberite prostor za učenje!
Kada dijete prelazi na bicikl s dva kotača, za učenje odaberite siguran otvoren prostor kao što je prazno parkiralište ili školsko igralište, sve u svemu treba vam dovoljno prostora da se dijete ne osjeti sputano. Nogostupi i ceste, gdje bi mogao biti bilo kakav promet, ne dolaze u obzirPočnite tako što vi pridržavate bicikl, a dijete sjedi na biciklu i vježba pokretanje pedala i kočenje, sve dok ne proimijetite da su mu ti pokreti prešli u rutinu.

4. Priprema, pozor… sad!
Bicikl pridržavajte za sjedalo ili ruku naslonite na djetetova leđa. Tek tada neka dijete krene pedalirati. Treba gledati ispred sebe, nikako u tlo, što će mu pomoći da lakše održava ravnotežu. Ubrzavajte korak pa potrčite, cijelo vrijeme pridržavajući ga, dok dijete okreće pedale. Kada primijetite da je uhvatilo ravnotežu, pustite sjedalo ili maknite ruku s leđa, ali se i dalje krećite uz bicikl.

5. Samostalna vožnja
Nakon što nekoliko puta dijete uspije okretati pedale i ostati u ravnoteži nakon što ga pustite, vrijeme je za novi korak. Naučite ga početnu poziciju, odnosno u kojoj poziciji trebaju biti pedale da bi se pokrenuo bicikl. Dakle, jedna je pedala u povišenoj prednjoj poziciji I na nju ide noga koja pokreće bicikl, a kada pokrene pedalu u 'prednjoj' poziciji, neka drugu nogu na stavi na pedalu u 'stražnjoj' poziciji. Objasnite djetetu da će morati ubrzavati kako bi ostalo u ravnoteži i nastavilo voziti.

Učenje vožnje bicikla na dva kotača nekoj djeci traje samo jedno popodne, a nekoj i do tjedan dana, ovisi o motorici i emocionalnoj spremnosti. Ako primijetite da se dijete previše boji ili da se ne osjeća ugodno u toj aktivnosti, ako mu nije zabavno učiti voziti, nego je frustrirano, radije odgodite učenje i ne forsirajte.

Proljetni izazov na biciklijadi Srce Velebita!

SV_vizual za portalVrijeme je za dobre vijesti, a one su uvijek vezane uz projekte mobilnosti udruge Srce Velebita! U netaknutoj prirodi veličanstvenog Velebita, na pitomim livadama i brežuljcima općine Lovinac uz mnogobrojne izvore pitke vode i bistre potoke, brojne biciklističke i biciklističko-planinarske staze nude nezaboravne rekreacijske i sportske doživljaje u okviru biciklijade Srce Velebita Sveti Rok MTB od 28. do 30. 5. 2021.

Svaki dan su ponuđene po 3 biciklističke ili biciklističko-planinarske ture s vodičima Srca Velebita koje uključuju i uspone na Tulove grede, Zir i od ove godine spektakularnu Stazu Malog Princa na Crnopcu. Panoramski pogled na Liku i Jadransko more najljepša je nagrada koja očekuje sudionike na ovim turama. Sudionici biraju ture prema svojoj fizičkoj kondiciji i tehničkoj vještini vožnje bicikla na raznim terenima, od najlakših, livadama i uz potoke lovinačkog kraja, do najzahtjevnijih koje uključuju i prijelaz iz Like na more na dva kotača uz poglede od kojih zastaje dah.

Povodom prvih pet godina biciklijada Srce Velebita, u subotu 29. 5. organiziran je poseban after-bike program koji uključuje tradicionalne ličke sportove, društvene igre na otvorenom, zajednički lički ručak na travi. Vrhunac programa svakako je koncert pod zvijezdama našeg proslavljenog pijaniste Mateja Meštrovića, ujedno i skladatelja albuma 'Zvukovi Velebita / Sounds of Velebit'.

U nedjelju poslijepodne ispred hostela Sveti Rok lokalni OPG-ovi organiziraju prodaju domaćih proizvoda: meda, sira, ličkog krumpira, džemova, suvenira. Budite dio dobre atmosfere Srca Velebita i pratite sve naše aktivnosti, jer ovo je prva od četiri ovogodišnje biciklijade Srca Velebita na području Parka prirode Velebit i općine Lovinac.

Za prijave kliknite ovdje, ili na facebook Srce Velebita!

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock, Srce Velebita

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

3 savjeta za roditelje: Kako naučiti dijete voziti bicikl?

Vožnja bicikla je važna stepenica u razvoju mališana.…

Djetinjstvo (i život) nekad i sad

Htjeli mi to ili ne, moramo si priznati…

Pročitajte i:

brat i sestra se svađaju

Vječita borba između djece! Možete smanjiti rivalstvo između braće i sestara te ga pretvoriti u prednost!

Rivalstvo između braće i sestara zna biti vrlo stresno. Stručnjaci savjetuju kako ga svesti na…

žena plače

Kad vam je teško, smijete li plakati pred svojom djecom?

Protekla je godina za sve bila jako teška i emotivna pa i za mnoge roditelje.…

mama i kćer pripremaju zdravu hranu

'Ugurajte' zdrave sastojke u pravi oblik i ojačajte imunitet svog djeteta!

Proljeće je idealno za jačanje dječjega imunološkog sustava, tvrde stručnjaci. Naime, boravak na svježem zraku…

slabovidnost

Vaš klinac ima problema s vidom i spotiče se pri prelasku preko prepreka?

Ambliopija ili slabovidnost očni je razvojni poremećaj poznat još i kao 'lijeno oko', a dok…