kućni ljubimac i djeca

Ljubav na prvi dodir šape

Djeca puno toga mogu naučiti brinući se za svoje kućne ljubimce. No znate li prepoznati je li vaše dijete spremno za toliku odgovornost ili će sva briga za životinjom ubrzo pripasti vama?

Jednom kad vam se kućni ljubimac "zavuče" pod kožu, zauvijek ste zarobljeni. Tada se ne nervirate puno zbog kuće pune dlaka, jurnjave oko stola i iskopanih rupa u vrtu. Sve nedaće zasjeni smijeh koji životinje tako lako izmame od svojih vlasnika. Roditelji koji nisu imali prilike odrastati uz nekog kućnog ljubimca teže će se odlučiti na njega kad ih dijete maznim okicama pokušava nagovoriti da, na primjer, udome izgubljenu macu. No, zato će oni koji su se naviknuli na društvo kućnih ljubimaca od malih nogu teška srca moći reći ne i, ako imaju minimalne uvjete da maci osiguraju topli dom, to će vjerojatno i učiniti. Pa makar to na kraju značilo da se većinom sami moraju brinuti za nju.

Roditeljima bez iskustva s kućnim ljubimcima trebat će neko vrijeme da doznaju što je sve potrebno nabaviti prije nego što udome psa, mačku, kanarinca, ribicu, kornjaču ili koju drugu životinju i svakako će morati uložiti i određenu svotu novca da to sve osiguraju. Nemojte nabavljati nikakvu životinju samo zato što to želi vaše dijete jer vi ste ti koji ćete se morati najviše angažirati oko nje. Bitno je da i vi sami volite životinje i da se uz njih osjećate dobro. I da, po mogućnosti, niste na njih alergični. Pokušajte to doznati prije nego što nabavite životinju, jer nakon što je dijete zavoli, bit će mu veći šok što se od nje mora rastati, nego da je nikad nije ni imalo.

Kako se odnositi prema ljubimcu

Svojim primjerom roditelji kod djeteta mogu razviti naviku da se u određenim segmentima brine za macu ili psa ili nekog manje aktivnog (zahtjevnog) kućnog ljubimca, a ne da mu oni služe samo kao povremene igračke. Roditeljski stav od početka igra veliku ulogu. Roditelji svojim ponašanjem i usmjeravanjem na dijete prenose iskustvo o tome kako se brinuti za pojedinog ljubimca i, što je katkad još važnije, kako se odnositi prema njemu.

Evo nekih osnovnih pravila:

 • prije nego što nabavite kućnog ljubimca, porazgovarajte s djetetom o tome kako životinje funkcioniraju, što vole, a što ne vole i odvedite ga u posjet obitelji ili prijateljima koji imaju nekog kućnog ljubimca kako bi se privikavalo na suživot s budućim ljubimcem. Dijete mora shvatiti da je to živo biće koje treba njegovati i paziti baš kao što je to svakom živom biću potrebno
 • nakon što životinja stigne u vaš dom, pokažite djetetu kako pravilno držati štene, mače ili neko drugo mladunče kako ga ne bi nehotice ozlijedilo. Pažljivo motrite kako se dijete prema njemu odnosi (naravno, i obratno) te obvezatno prekinite sve djetetove pokušaje lošeg ponašanja prema životinji. Zabranjeno je udarati životinju, čupati je, pa i pretjerano grliti, što često graniči s davljenjem, pa životinja to može protumačiti kao agresiju i uzvratiti grebanjem ili ugrizom. I životinji će trebati jedno vrijeme da se upozna s djetetom i zavoli ga. Za životinju također može biti štetno ako je se previše hrani ili ako joj se daje hrana koju ne bi smjela jesti. Zato imajte na oku kakvu to poslasticu vaše dijete namjerava ubaciti u akvarij s ribicama!
 • dijete također treba naučiti u kojem prostoru smije boraviti ljubimac, a gdje mu je pristup možda zabranjen (npr. ne smije se penjati na stol). Također mora naučiti paziti da mu perje ili dlake kućnog ljubimca ne završe u ustima i kako je nakon druženja s kućnim ljubimcem potrebno oprati ruke. Pokazuje li vaše dijete veliku ushićenost prema svim životinjama koje sretne na cesti, a ne samo prema svojem kućnom ljubimcu, upozorite ga da ih ne dira jer ne znate kakvo ponašanje od njih možete očekivati
 • prije svakog udomljavanja životinje i prije nego što dijete s njom dođe u izravni kontakt, odvedite je na veterinarski pregled. Veterinar će pregledati životinju, cijepiti je i očistiti od nametnika, pa ćete moći bezbrižnije prihvatiti malu beskućnicu u svoj dom
 • hoćete li dopustiti djetetu da uz njega spava njegov pas ovisi i o psu, i o djetetu, i o vama. S vremenom ćete sami osjetiti što vam se čini ispravnim jer ako pas ne ometa djetetov san i ako vam nije teško često mijenjati posteljinu i kupati psa, ne bi trebalo biti nikakvih problema.

Prijatelj u nevolji

Rješenje nekih svojih problema djeca katkad radije žele podijeliti s kućnim ljubimcem, nego s roditeljem jer osjećaju da će od njega dobiti bezuvjetni emocionalni oslonac i tako izbjeći roditeljsko neodobravanje ili nerazumijevanje. Sve to može pomoći djetetu da se osjeća zadovoljnije te da lakše preboli tugu, strah ili kakvo razočaranje. U većini slučajeva dijete u kućnom ljubimcu vidi prijatelja koji ga neće iznevjeriti ili će ga bar saslušati bez kritiziranja, a priznajte, svima katkad trebaju takvi prijatelji. Pas će preuzeti zaštitničku ulogu i iskreno se vezati uz dijete te ga čak štititi od drugih pasa i nevolja, a ne moramo ni spominjati bezuvjetnu ljubav koju pruža djetetu. Mačke su po karakteru samostalnije i svojeglavije, pa ovisno o tome kakve su volje, neće uvijek biti na raspolaganju kao što je slučaj sa psima, ali će na svoj umiljati način lako pronaći put do svačijeg srca. I do neke mačje poslastice!

Pozitivni učinci ljubimaca na dijete

Ako se dijete zajedno s roditeljima brine o ljubimcu, stječe osjećaj kompetentnosti, što je vrlo važno za izgrađivanje djetetova samopoštovanja. Pritom treba voditi računa o djetetovoj dobi i njegovim mogućnostima Trogodišnje dijete neće moći izaći na kraj u šetnji s većim psom, no to ne znači da ne može napuniti posudicu s vodom, ponuditi mu poslasticu ili četkati dlaku. Osim toga, tu su i mnogobrojni drugi pozitivni učinci:

 • dijete razvija osjećaj odgovornosti i tolerancije
 • privrženost prema životinji obogaćuje djetetov emocionalni život
 • dijete uči poštivati životinjski svijet, prirodu i općenito živa bića
 • razvija se samopoštovanje
 • stabilniji je imunološki sustav
 • razvija suosjećanje i prema drugim živim bićima (ne samo životinjama)
 • poticanje nesebičnosti (dijete s ljubimcem dijeli hranu, igračke…)
 • jačanje djetetove muskulature i koordinacije dok prati životinju
 • učenje o stvaranju potomstva (ako imate ženku koja izlegne mlade)
 • družeći se s ljubimcima djeca postaju smirenija i uravnoteženija
 • šećući sa psom, dijete lakše stječe nove prijatelje i ima zanimljivu temu za razgovor s vršnjacima
Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste…

VIDEO: Kako izgleda odrastanje uz dva diva?

Neka djeca zaista imaju sreće odrastati u obitelji…

VIDEO: Dječak i pas - fenomenalan parkour par

Iza svakog fenomenalnog psa stoji jedan fenomenalan vlasnik.…

VIDEO: Na spavanje sa živim plišancem

Kad klince svlada umor onda zaspu gdje god…

Pročitajte i:

Što raditi s djetetom kod kuće? 10 preporuka kako to vrijeme provesti zanimljivije i konstruktivnije

I dok se zabavljate kod kuće možete usvojiti korisne navike za čitav život, poput važnosti…

Kako prihvatiti svoj mjesečni ciklus (i objasniti ga djetetu)

Zapadna kultura današnjice uvelike ignorira i skriva menstrualni ciklus. Žene se uči da se „nose“…

Kad vaše dijete igra "18+" videoigre

Slika prva: sjedite sa svojim desetogodišnjakom i zajedno igrate igricu na PlayStationu. Riječ je o…

inzulinska rezistencija u trudnoći

Kako prepoznati inzulinsku rezistenciju (u trudnoći)?

Sprječavanje razvoja ili barem odgoda manifestacije šećerne bolesti jedan je od ključnih razloga zbog čega…