kako odabrati djetetu ime

Kako odabrati ime za dijete?

Nove znanstvene studije govore da roditelji biraju imena djeci ovisno o svojem obrazovanju i društvenom statusu. Tako obrazovane Amerikanke češće biraju imena poput Lucienne i Sander, a manje obrazovane Heaven i Joey

Vaš mali princ ili princeza samo što nisu s vama i jedno je pitanje koje neprestano slušate od baka, djedova, rodbine, prijatelja… - kako će se zvati? Odluku je rijetko lako donijeti; na poslijetku, birate ime koje će vaš mališan nositi ostatak života. Neki se odlučuju za tradicionalno ime ili nazvati dijete po baki ili djedu, neki pak žele da ime bude prepoznatljivo i jedinstveno pa odlaze u drugu krajnost i doslovno izmišljaju imena.

Evo nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći u odabiru:

  1. Živimo u svijetu bez granica i vjerojatno je da će se vaše dijete školovati ili raditi u stranoj zemlji. Nije nužno da to bude jedini i glavni kriterij odabira imena, ali nije loše razmisliti kako bi ime o kojem razmišljate zvučalo na stranom jeziku.
  2. Imena prema bakama i djedovima mogu puno značiti široj obitelji, a u nekim dijelovima naše zemlje i danas je običaj da se ime daje prema starijim članovima obitelji. No želite li sedmog Ivana ili Stjepana u obitelji? I što ako je ime zastarjelo?
  3. Odlučili ste se za originalno ime, prema nekom junaku iz filma, knjige, stripa… Sjajno. No, pazite da ne pretjerate u originalnosti! Na poslijetku, dijete mora nositi to ime ostatak života.
  4. U različita vremena različita imena dolaze u modu. Želite li uistinu da vaše dijete bude osma Ana u razredu?
  5. Jedna je mama dala najbolji kriterij odabira imena: samo zamislite kako to ime vičete s balkona ili preko čitavog parka.

Neke novije studije kažu da mnogi roditelji kasnije požale odluku o imenu. Studija provedena u Americi kaže da je takav slučaj bio kod više od polovice roditelja. Nešto drugačija studija, također provedena u Americi, proučavala je imena davana djeci od šezdesetih godina do danas i otkrila da postoje neka česta imena koja bogati Amerikanci daju djeci i da se ta imena razlikuju od imena koja svojim bebama daju siromašniji roditelji.

Još je zanimljivije drugo otkriće te studije: ime djeteta uvelike ovisi o stupnju obrazovanja njegove ili njezine mame. Tako su obrazovanije Amerikanke svojim djevojčicama davale imena poput Lucienne, Marie-Claire, Glynnis, a svojim dječacima imena Dov, Akiva i Sander. Manje obrazovane mame svoje su djevojčice nazivale Angel, Heaven i Misty, a dječake Ricky, Joey i Jessie.

Koliko je ime važno, znaju i autori popularne knjige "Frikonomija" koji tvrde da ime uvelike određuje uspjeh u životu. Na našem forumu na portalu roditelji.hr imamo i veliku temu o imenima s nekim jako zanimljivim prijedlozima i iskustvima. Pridružite se i podijelite s nama svoja imena-favorite.

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

ime za curicu sa znacenjem princeza

7 imena za curice sa značenjem „princeza“

Pronaći odgovarajuće ime za dijete za mame i…

Najomiljenije ime diljem svijeta je...

Postoji jedno ime koje se često pojavljuje među…

trudnica i partner

12 stvari koje bi vas mogle iznenaditi u trudnoći

Na trudnoću ne možemo biti potpuno pripremljeni ma…

Kako djetetu odabrati ime?

Promislite o nekim savjetima koje vam dajemo i…

Pročitajte i:

'Godinama su me liječili antidepresivima dok konačno nisu shvatili što mi je, zašto sam stalno umorna i loše pamtim!'

Svjetski dan multiple skleroze, 30. svibnja, obilježen je kampanjom "JA sam više od MS-a!". Od…

Što raditi s djetetom kod kuće? 10 preporuka kako to vrijeme provesti zanimljivije i konstruktivnije

I dok se zabavljate kod kuće možete usvojiti korisne navike za čitav život, poput važnosti…

Kako prihvatiti svoj mjesečni ciklus (i objasniti ga djetetu)

Zapadna kultura današnjice uvelike ignorira i skriva menstrualni ciklus. Žene se uči da se „nose“…

Kad vaše dijete igra "18+" videoigre

Slika prva: sjedite sa svojim desetogodišnjakom i zajedno igrate igricu na PlayStationu. Riječ je o…