Za Lukasov osmijeh

Roditelji će sve učiniti za svoje dijete, osobito ako je bolesno, a postoji mogućnost da mu pomognu. Jednu takvu priču već godinama živi i obitelj Juriša iz Rijeke čiji je petogodišnji sin Lukas od rođenja stopostotni invalid. Pročitajte poziv roditelja dobrim ljudima i, ako ste u mogućnosti, pomozite Lukasu vratiti osmijeh na lice!

Dragi dobri ljudi!

Roditelji smo dječaka Lukasa starog pet godina koji je od rođenja stopostotni invalid.

Lukas je rođen na termin iz uredne trudnoće, ali je na porodu došlo do komplikacija i ostao je bez kisika.

Kao posljedica teškog poroda Lukas ima velika oštećenja mozga te dijagnozu cerebralne paralize, psihomotorne retardacije i težak oblik epilepsije (West Sy.). Naš dječak nije u stanju samostalno živjeti nego je 24 sata dnevno potpuno ovisan o nama i našoj brizi. Ima velike motoričke i razvojne probleme. Ne može samostalno sjediti, okretati se, koristiti rukicama…ima povišen tonus mišića te vrlo slabu kontrolu glave. Zbog nedovoljno razvijenog refleksa gutanja jako teško uzima hranu i tekućinu. Jede isključivo miksanu hranu uz veliki napor. Pored svega, nedavno mu je dijagnosticirana i celijakija što znači da doživotno mora biti na bezglutenskoj prehrani. Također ima velikih problema sa sekretom, kojeg jako teško sam iskašljava, tako da smo mu pribavili i aspirator, aparat pomoću kojeg mu kateterima izvlačimo sekret iz dišnih putova kako bi mu olakšali disanje.

Lukas koristi i veliki broj ortopedskih pomagala (invalidska kolica, invalidska stajalica, prilagođena stolica za hranjenje i sl.). Svako to pomagalo košta u rasponu od 5 do 25 tisuća kuna, HZZO pokriva samo jedan mali dio, a ostatak troškova snosimo sami.

Od prvog dana života Lukas je uključen u sve terapijske tretmane. Zadnje tri godine redovito odlazimo u Institut za rehabilitaciju invalida u Ljubljani gdje je Lukas uključen u program stručnog tima (fizioterapeut, radni terapeut i logoped). Nažalost, zbog teškog oblika epilepsije i učestalih napada njegov napredak je gotovo neprimjetan. Troškove rehabilitacije u Ljubljani snosimo sami. Jedan dan tretmana, u koji su uključene sve tri terapije, košta 140 eura.

I pored iznimno teške Lukasove situacije koje smo u potpunosti svijesni i pored loših liječničkih prognoza, mi od našeg Lukasa nikad nismo odustali.

Kao mogućnost poboljšavanja njegovog općeg stanja pred par mjeseci saznali smo za metodu ubrizgavanja vlastitih matičnih stanica u oštećena područja u mozgu. Ovaj tretman provodi se u Njemačkoj, u XCell Centru u Kölnu. Prema iskustvima o kojima smo čitali vjerujemo da ipak postoji nada da pomognemo Lukasu da mu se smanje epileptički napadi i da može napredovati i biti sretnije dijete. Troškovi ubrizgavanja matičnih stanica penju se do 30.000 eura uključujući i prijevoz, smještaj i ostalo. Do sada smo sve troškove vezane za rehabilitaciju i nabavku ortopedskih pomagala uspijevali sami isfinancirati, ali kako je sada riječ o zaista velikom iznosu, kojeg nismo u stanju sami prikupiti, molimo Vas za pomoć.

Jedno veliko HVALA svim prijateljima i ljudima dobrog srca koji su nam do sada pomagali u našoj borbi za Lukasa! Veliko HVALA također i onima koji će nam tek pomoći!

I na kraju, male stvari čine život lijepim, zato hvala vam i na toploj riječi, podršci…osmijehu!

Zahvalna obitelj Juriša: tata Danijel, mama Dubravka, Lukas i njegov mali braco Adrian.

Kontakt: Obitelj Juriša, Vitomira Širole Paje 12, 51 000 Rijeka, Hrvatska
Telefon: 091/ 252 8134
e-mail: jura_ri@yahoo.com

Više informacija na internetskoj stranici www.lukasovosmijeh.com

Broj računa za kunske uplate:
Danijel Juriša
2340009-3101532903

Privredna banka Zagreb d.d.

Broj računa za uplate iz inozemstva:
2340009-20294012430
IBAN: HR49 2340 0093 2058 2761 9
SWIFT (BIC CODE): PBZGHR2Xb

Naziv i adresa banke:
PRIVREDNA BANKA ZAGREB d.d.,
RAČKOG 6, 10 000 ZAGREB,
HRVATSKA

Pročitajte i:

pas ugrizao dijete

Dječaka ugrizao pas. Ima li pravo na odštetu i kakva je odgovornost vlasnika životinje?

Na temelju čega se određuje pravo na naknadu štete u ovom slučaju i u kojim…

ovisnost o šećeru

Ovisnost o šećeru! 'Već osam godina ne jedem slatko!' Kako mi je to uspjelo?

Odgovori na pet pitanja otkrit će vam jeste li ovisni o slatkom! Šećer, doista, može…

važnost čitanja za djecu

Rješenje za mnoge obiteljske probleme krije se u jednoj 'sitnici'

U zbirci priča Poštanski Marko, objavljenoj u izdanju Naklade Ljevak, naći ćete 47 toplih i…

majka priča o socijalnoj otuđenosti svoje kćeri koja ne izlazi iz kuće

Majka sasvim iskreno: 'Nije mi normalno da je moja 14-godišnjakinja stalno u kući!' Što kažu stručnjaci?

Nakon alarmantnih podataka koji pokazuju zastrašujući porast ovisnosti o ekranima među djecom od 10 do…