Je li i u vašem vrtu u tijeku vrtlarska sezona na otvorenom? Zašto ove godine ne biste u sadnju i sjetvu uključili i djecu? Na taj ćete se način i zabavljati s njima i nešto ih korisno naučiti.

1. Dajte im mjesto

Odredite sunčano mjesto u vrtu (s minimalno 5-6 sati sunca dnevno), gdje ćete sa svojim mališanima napraviti samo njihov vrt i gdje će oni s užitkom promatrati kako od sjemena nastaje lijepa biljka i ukusni plodovi. Njihov vrtić može biti ograđen prostor ili, još bolje, uzdignuta gredica koju možete napraviti i od starog pješčanika ili drvenih kašeta. Dat ćete im osjećaj ponosa jer su nešto sami uzgojili i privoliti izbirljivu djecu da pojedu više povrća.

Na početku planiranja dječje vrtne gredice zajedno nacrtajte kako bi trebala izgledati. Ne mora biti pravilna, može biti i vijugava ili u obliku malenih otoka. Neka djeca sama ukrase kamenje za obrube gredica. Iskoristite stare štapiće od sladoleda za označavanje gredica, napravite zajedno strašilo − na taj ćete način dodatno ukrasiti njihov dio vrta i imat ćete što raditi za kišnih dana kada ne možete na otvoreno.

Ako imate samo terasu, nema problema − dajte djeci nekoliko tegli ili većih posuda. Možete zajedno u veću žardinijeru posaditi mini rajčicu, bosiljak i peršin te dobiti minijaturni pizza-vrt. Možete kupiti tzv. tegle za jagode u koje stane više biljaka, a ukusne i zdrave jagode bit će lako dostupne kad se god djeca nalaze na terasi.

2. Neka se koriste pravim alatom

Ako ste se odlučili s djecom napraviti poseban dječji vrtić, nemojte im davati dječji, plastični alat jer on lako puca pa će se djeca brzo uzrujati i zasititi takva vrtlarenja. Teško je naći kvalitetan alat malih dimenzija, ali uz malo truda moguće je pronaći manje lopatice i grabljice s kojima će djeca moći mnogo lakše raditi. Na taj im način dajete do znanja kako je njihov vrt jednako važan kao i onaj “pravi”, koji uređuju odrasli.

2473-vrtlarenje-s-djetetom
, Image: 163404985, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

3. Uključite ih u sve faze uzgoja biljaka

Djeca mnogo bolje uče ako su upoznata sa širim kontekstom svojih aktivnosti. Ako ih uključite u sve faze uzgoja, od pripremanja zemlje na gredici i sjetve do plijevljenja i ubiranja plodova, ne samo da će naučiti kako je rad u vrtu koristan nego će biti ponosni što su zaduženi za boljitak cijele obitelji. Bez obzira na to što će urod biti malen, neka se što više sami brinu za biljke. Dodatno ih motivirajte i podsjećajte da trebaju zaliti svoje biljke, plijeviti ih i slično, ali posao prepustite njima (koliko to mogu njihove male ručice).

4. Malo varajte

Iako je poželjno djecu uključiti u što više radova u “njihovu” vrtu, neke poslove ipak preuzmite vi. Možda ćete katkad morati ukloniti kojeg puža s njihovih jagoda ili ponovo oplijeviti vrt iza vašega malog vrtlara, ali oni ne moraju znati za svaku vašu dodatnu pomoć. Važno je da znaju kako je to “njihovo mjesto”.

5. Pravite se važni s njihovim trudom

Kada vam prijatelji i obitelj dođu u posjet, svakako im pokažite vrt i posebno naglasite koji dio pripada vrijednim rukama vaše djece. Slikajte njihov vrtić u različitim fazama biljnog razvoja kako biste imali trajnu uspomenu na njihov trud. Kada biljke počnu nositi plod, naglašavajte kad se god na vašem stolu nalazi nešto od njihovih plodova. Motivirat ćete djecu da se i dalje trude.

U njihov vrt uključite i povrtne i cvjetne biljke kako bi njihov dio vrta bio zaista njihov − veseo i razigran.

Koje biljke saditi u dječjoj gredici ili vrtu? Više pročitajte OVDJE!

Tekst: Tisa Vizek Borovina, mag. inž. hortikulture Foto: Profimedia